Szőke, magas, svéd, és sosem mernéd összetörni a kémcsövét

Vágólapra másolva!
2015.06.22. 16:04
null
Bomba jó kémikus: Anna Laurell Nash a ringben (Fotó: Jann Lipka/fof.se)
Svéd, magas, szőke, kémikus, és egészen biztosan sosem merné senki összetörni a kémcsöveit, lévén Anna Laurell Nash női középsúlyú ökölvívásban az Európai Játékok egyik favoritja, és olimpiai szereplésre tör.

Mindezt amellett, hogy a szerves kémia doktora, ami azért finoman fogalmazva is elismerésre méltó kettős karriert jelent. A kétszeres világbajnok, háromszoros Európa-bajnok, olimpiai ötödik Laurell annak köszönhetően tért vissza a ringbe, hogy felemelték az amatőröknél a korhatárt, közben „mellesleg” magas szintű tanulmányaival is elfoglalja magát. Harmincöt évesen.

A svéd sportoló másik élete: doktori 
disszertáció (Fotó: Anna Laurell Nash/Instagram)
A svéd sportoló másik élete: doktori disszertáció (Fotó: Anna Laurell Nash/Instagram)

„Tudós családból származom, egyértelmű volt, hogy a tanulmányaimra koncentrálok. Igazából azért kezdtem bokszolni, hogy fittebb legyek. Nem is akartam először versenyezni, de aztán rájöttem, hogy fekszik nekem ez a sport. A 2012-es olimpia után úgy gondoltam, abbahagyom, aztán felemelték a korhatárt, ezzel kaptam még egy esélyt. Két szenvedélyem van, az ökölvívás és a kémia. Néha nagyon nehéz volt az utam, nehezen lehetett összeegyeztetni a két karriert. Hat és fél évig csináltam a legutóbbi tudományos fokozatomat, végül decemberben publikáltam a doktori disszertációmat.”

Az Európai Játékokon a magyar Nagy Tímeát is legyőző Laurell korábban súlyos pajzsmirigyproblémákkal küszködött, műtétje is volt, ám felgyógyult és teljesen egészségesnek minősítették.

„Majdnem három és fél évet elvesztettem a betegségem miatt, de most boldog vagyok és egészséges. Hosszú ideig lábadoztam. Szerencsére már nincs problémám, és megint ki akarok jutni az olimpiára, ez nagy álmom. December óta doktor vagyok, ám az olimpia miatt ismét csak az ökölvívással foglalkozom, jelenleg mindent erre teszek el. Ha kijutok Rióba, utána megint jöhet a kémia!”

Anna Laurell Nash a laborban
Anna Laurell Nash a laborban
Úton egyik vb-elsősége felé (kékben Anna Laurell, fotó: AFP)
Úton egyik vb-elsősége felé (kékben Anna Laurell, fotó: AFP)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik