Cselgáncs Eb: Ungvári Miklós búcsúzott, egy magyar a vigaszágig jutott

MTI MTIMTI MTI
Vágólapra másolva!
2013.04.26. 14:23
null
Ungvári Miklós két győzelem után szenvedett vereséget (Fotó: Szabó Miklós)
Ungvári Miklós, Krizsán Szabolcs és Csoknyai László is befejezte szereplését a budapesti cselgáncs Európa-bajnokság pénteki versenynapján, amelynek délutáni programjában csak Gercsák Szabina küzdhetett a 63 kilogrammosok vigaszágán, végül hetedikként zárt.

A háromszoros Európa-bajnok Ungvári Miklós (73 kg) – a lengyel Piotr Kurkiewicz és a német René Schneider után – a francia Pierre Duprat-val akaszkodott össze, aki végig agresszíven dzsúdózott – egyszer kis híján le is szorította a ceglédi versenyzőt –, és bő fél perccel a vége előtt egy belső combdobásra jukót kapott. A hátralévő időben az olimpiai ezüstérmes magyar már nem tudott újítani, így nem jutott el az esetleges vigaszágat jelentő negyeddöntőig.

„Jó volt a felkészülésem, de sokat számít, hogy csak hetvenkét kiló vagyok – nyilatkozta a mérkőzés után. – Erőben-súlyban jobban ott kellene lennem, mert így nem tudom átlépni az árnyékomat. Picit tartottam ettől a franciától, mert egyszer Abu-Dzabiban kikaptam tőle.”

Edzője, Bíró Tamás is a súlyproblémákról beszélt az MTI-nek:

„Talán vissza lehetett volna menni hatvanhat kilóba, de Miki már kétezer-kettő óta fogyaszt, és most már nem akart. Az augusztusi, riói világbajnokságra talán sikerült felerősödnie hetvenöt-hetvenhat kilósra.”

Krizsán Szabolcs (81 kg) harmadik meccsén eredménytelenül küzdött öt percen át a belga Joachim Bottieau-val, majd az aranypontig tartó hosszabbításban jukóval kikapott, és búcsúzott.

Súlycsoporttársa, Csoknyai László második mérkőzésén nem bírt a grúz Levan Ciklaurival, aki két perc elteltével ippont érő dobással fejezte be a küzdelmet. Ezzel a paksi versenyző sem jutott el a vigaszágig.

A színpompás, hivatalos nyitóünnepséggel indult a budapesti cselgáncs Európa-bajnokság pénteki versenynapjának délutáni programja.

Elsőként a 62. Eb kabalafigurája, a Judoggy nevű magyar vizsla érkezett egy kisfiúval a Papp László Aréna küzdőterére, majd egy hatalmas, pipacsos mezőt ábrázoló szőnyeget terítettek le a táncosok, erre hozták be dzsúdóruhás gyermekek a 44 résztvevő ország zászlóit. Középen magyar népviseletbe öltözött kicsik sorakoztak fel, a hangosbemondó pedig egyesével üdvözölte a nemzeteket. Az Eb himnusza után melyet két énekes adott elő angolul - elsőként Szergej Szolovejcsik, az európai szövetség (EJU) elnöke köszöntötte a jelenlévőket. Az orosz sportdiplomata felolvasta Vlagyimir Putyin orosz elnök – maga is fekete öves judoka –, tiszteletbeli EJU-elnök üdvözletét.

Tóth László, a Magyar Judo Szövetség vezetője hangsúlyozta, hogy az 1981-es debreceni férfi Eb után egy álom vált valóra a 2013-as kontinenstorna lebonyolításával. Simicskó István, az Emberi Erőforrások Minisztériumának sportért felelős államtitkára kiemelte, újabb rangos sportesemény bizonyítja, hogy Magyarország igazi sportnagyhatalom.

Zárásként Marius Vizer, a nemzetközi szövetség (IJF) első embere hivatalosan megnyitotta az Eb-t, majd a honvédség fúvószenekara eljátszotta a magyar himnuszt.

A délutáni program egyetlen magyarja – némi meglepetésre – a 63 kilós Gercsák Szabina volt, aki a nyolc között vazaarival kikapott az orosz Marta Labazinától, így a miskolci dzsúdós a vigaszágon folytathatta.

Az ifjúsági Eb-harmadik miskolci dzsúdós - aki 16 évével a magyar válogatott legfiatalabb tagja - az izraeli Yarden Gerbivel csapott össze, aki ezüstérmet nyert tavaly a cseljabinszki kontinenstornán. Eleinte nem látszott a tapasztalatbeli különbség a két versenyzőn, aztán a mérkőzés második felében a rivális jukót, majd vazaarit is kapott egy-egy földre vitelére, és végül magabiztosan nyert. Gercsák így hetedik helyen zárt.

A magyarok ezzel két nap után egy aranyéremnél tartanak az Eb-n, a 48 kilós Csernoviczki Éva csütörtökön állhatott a dobogó tetejére.

Szombaton, az egyéni küzdelmek záró napján négy hazai dzsúdós lép tatamira.

CSELGÁNCS EB, BUDAPEST
A PÉNTEKI ÉRMESEK
FÉRFIAK
73 kg:

1. Rok Draksic (Szlovénia)
2. Nugzari Tatalasvili (Grúzia)
3. Pierre Duprat (Franciaország) és Zebeda Rekviasvili (Grúzia)
...Ungvári Miklós és Ungvári Attila helyezetlen

81 kg:

1. Avtandil Csrikisvili (Grúzia)
2. Tomislav Marijanovic (Horvátország)
3. Joachim Bottieau (Belgium) és Loic Pietri (Franciaország)
...Krizsán Szabolcs és Csoknyai László helyezetlen

NŐK
63 kg:

1. Clarisse Agbegnenou (Franciaország)
2. Marta Labazina (Oroszország)
3. Yarden Gerbi (Izrael) és Tina Trstenjak (Szlovénia)
...7. Gercsák Szabina
...Baczkó Bernadett helyezetlen

70 kg:
1. Kim Polling (Hollandia)
2. Linda Bolder (Hollandia)
3. Bernadette Graf (Ausztria) és Laura Vargas-Koch (Németország)
...Szabó Franciska helyezetlen

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik