Ötödik helyet ért Nagy Péter bravúrja az Eb utolsó napján

Vágólapra másolva!
2009.04.12. 14:40
Megvalósult Nagy Péter álma: a magyar versenyző életében először elérte a négy mázsát (408 kg), ráadásul hatalmas bravúrral az ötödik helyen végzett az ólomsúlyúak között a súlyemelők Európa-bajnokságán. A győztes az ukrán Ihor Simecsko lett 433 kilóval.
Nagy Péter álma teljesült: négy mázsa fölé jutott
Fotó: Meggyesi Bálint (archív)
Nagy Péter álma teljesült: négy mázsa fölé jutott
Nagy Péter álma teljesült: négy mázsa fölé jutott
Fotó: Meggyesi Bálint (archív)
Nagy Péter álma teljesült: négy mázsa fölé jutott
Nagy Péter a mezőny legnehezebbjeként (142.35 kilóval mérlegelt) lépett pódiumra a bukaresti Európa-bajnokság utolsó napján, a +105 kilósok között. No meg merész tervekkel érkezett, hiszen megcélozta a 400 kilót összetettben.

A szegedi sportoló esélyét a jó helyezésre növelte, hogy nem indult az olimpia első négy helyezettje, a német Matthias Steiner, az orosz Jevgenyij Csigisev, a lett Victors Scerbatihs és az ukrán Artem Udacsin. A magyarok reménysége nem is hagyta veszni az alkalmat, szakításban három hibátlan gyakorlattal rukkolt ki, és 188 kilós hatalmas egyéni rekordot ért el. Örömét csak fokozta, hogy miután az orosz Igor Lukanyin háromszor rontott, illetve az örmény Ruben Alekszanjan bal könyöke kifordult a 192 kilón, s így 187-en ragadt, a magyar emelő a negyedik helyen találta magát az első fogásnemben!

A két kiesés pedig azt jelentette: ha Nagy csak hozza magát lökésben, a bravúros ötödik helyen zár összetettben. Immár teljesen megnyugodva szép sorban intézte el az elé rakott mázsákat, és 205-tel indítva, 212-vel folytatva 220 kilóig jutott a második fogásnemben. Vagyis nemcsak pontszerző helyen végzett, hanem életében először legyűrte a négy mázsát, mindjárt 408 kilóval robbantva. Stark Tibor 1997-es Európa-bajnoki címe óta nem végzett ilyen előkelő helyen magyar ólomsúlyú kontinensviadalon.

Az elsőséget a pekingi olimpia ötödik helyezettje, az ukrán Ihor Simecsko szerzte meg, aki eddig még korosztályos világversenyen sem diadalmaskodott. A tavalyi Eb hatodikja lemásolta ötkarikás produkcióját, ezúttal is 433 kilót teljesített. Miután Jevgenyij Piszarev 231 kilós eredményét utólag elvették (belenyomott a gyakorlatba), az orosz mégsem nyerte meg a lökést, sőt a negyedik helyig csúszott vissza, összetettben pedig ezüst helyett csak bronzot vihet haza, miután a szintén 418 kilóval végző német Almir Velagic hét kilóval könnyebb volt nála a mérlegelésen.

NAGY PÉTER: MINDEN REMEKÜL ALAKULT

„A legnehezebb az utolsó gyakorlatom volt – idézte vissza a verseny pillanatait a 142.35 kilós testsúllyal mérlegelő Nagy Péter. – Kicsit már szédültem a kétszázhúsz alatt, lesz, ami lesz alapon kellett kilöknöm. Hála Istennek, megcsináltam. Az első gyakorlatom sem volt egyszerű: a százhetvenöt kiszakításába becsúszott egy kis hiba, de a lényeg, hogy sikerült. Jól választottuk meg a taktikát is, például amikor négyen is száznyolcvanhétre mentek, egy kilóval, száznyolcvannyolcra emeltettünk, és bejött a húzás. Úgyhogy tényleg minden remekül alakult, így volt szép, még ha utólag azért felvetődött bennem, miként lehetett volna szakításban elcsípni a bronzérmet. Na de ne is foglalkozzunk vele…”

„Az edzőm és az egyik barátom jött ki kocsival, de a trénerem szeme begyulladt, a barátom meg nagyon fáradt, mert ő volt a sofőr Bukarestig. Én viszont nem érzem magam elgyötörtnek. És nem is nagyon fogok pihenni, mert előbb elmegyünk Szegedre, onnan pedig Rédére, Komárom-Esztergom megyébe utazom – odavalósi vagyok, ott laknak a szüleim. Ünneplek a családdal, a barátokkal, hajnalnál előbb nem valószínű, hogy lefekszem, reggel meg már megyek is locsolni” – sorolta lelkesen a következő mintegy 15 óra programját Oláh Imre tanítványa.


SÚLYEMELŐ EB, BUKAREST

FÉRFIAK, +105 KG, ÖSZETETT
1. Ihor Simecsko (Ukrajna) 433 (szakítás: 203, lökés: 230)
2. Almir Velagic (Németország) 418 (190, 228)
3. Jevgenyij Piszarev (Oroszország)418 (193, 225)
5. Nagy Péter (Magyarország) 408 (188, 220)

SZAKÍTÁS
1. Simecsko 203
2. Piszarev 193
3. Velagic 190
4. Nagy P. 188
LÖKÉS 1. Simecsko 230 2. Grezegorz Kleszcz (Lengyelország) 229 3. Velagic 228 … 6. Nagy P. 220
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik