Aranyérmet szerzett a magyar férfi kardcsapat a világkupán

MTI MTIMTI MTI
Vágólapra másolva!
2009.02.08. 16:07
Aranyérmet szerzett a magyar férfi kardcsapat vasárnap a budapesti világkupaversenyen. A 2007-ben világbajnok magyar együttesből ezúttal hiányzott a pekingi olimpia után térdműtéten áteső és ezért a lábát egyelőre kímélő Nemcsik Zsolt. A viadalon 17 csapat indult.
Szilágyi Áron vezérletével aranyérmes lett a magyar kardcsapat
Fotó: Farkas József
Szilágyi Áron vezérletével aranyérmes lett a magyar kardcsapat
Szilágyi Áron vezérletével aranyérmes lett a magyar kardcsapat
Fotó: Farkas József
Szilágyi Áron vezérletével aranyérmes lett a magyar kardcsapat
A fiatal hazai csapat a 16-os táblán kiélezett csatában kerekedett felül a németeken, majd végig vezetve, simán verte meg az utóbbi évekhez képest jórészt kicserélődött oroszokat.

Az elődöntőben viszont már egy igazán erős ellenfél várt a magyarokra: az olimpiai bronzérmes olaszok legyőzéséhez bravúrra volt szükség. A rivális alakulatban ott volt a korábbi egyéni világbajnok Luigi Tarantino és a 2004-ben, Athénban ötkarikás aranyérmes Aldo Montano is. A hazaiak kezdtek jobban, Decsi 5–0-ra felülmúlta Montanót, azután azonban a tapasztalat érvényesült, a rivális átvette a kezdeményezést, és nyolc találatnyi előnyre tett szert (17–25). Az utolsó szakasz viszont megint a magyarok elképzelése szerint alakult, előbb Szilágyi hozott egyet az olaszokon, aztán a Lontay helyére beálló Iliász Nikolász parádézott Gianpiero Pastoréval szemben, majd Decsi tartotta a lépést Tarantino ellenében, végül Szilágyi verte meg 7–3-ra Montanót. Az utolsó pár előtt az olaszok 40–38-ra vezettek, végül Szilágyi remeklésének köszönhetően 45–43-ra a Magyarország nyert.

A döntőben az olimpiai bajnok franciák következtek, akik ellen nagyon jól elkapták a fonalat a mieink. Gyakorlatilag végig ők vezettek, s bár a közepe felé szorossá vált az összecsapás, a vége sima győzelem lett, köszönhetően Decsinek, aki a nyolcadik párban 5–1-re intézte el Boris Sansont, illetve Szilágyinak, aki zárásként megőrizte az előnyt Julien Pillet-vel szemben.

„Nagy dolog, hogy ez a fiatal gárdA egy újonccal győzni tudott – értékelt az MTI-nek Nébald György szövetségi kapitány. – Iliász Nikolász először került a csapatba, és mondhatom, hogy teljes mértékben a várakozásnak megfelelően vívott, sőt még túl is teljesítette azt. Annak kifejezetten örülök, hogy nem csupán küzdős, hajtós volt az együttes, hanem technikás, jó vívást mutatott be. Példaértékű volt a mai szereplés. Lehet, hogy a következő állomásokon nem sikerül majd mindig megismételni ezt az eredményt, de az itteni produkció alapján kijelenthető, hogy jó úton járunk.”

FÉRFI KARD CSAPAT VILÁGKUPA-VERSENY

Eredmények
A 16 között: Magyarország–Németország 45–41
A negyeddöntőben: Magyarország–Oroszország 45–32
Az elődöntőben: Magyarország–Olaszország 45–43
A döntőben: Magyarország–Franciaország 45–37


Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik