Kovács István Romániában, Csák József Indiában lesz szakmai főnök

THURY GÁBORTHURY GÁBOR
Vágólapra másolva!
2009.01.24. 14:02
Címkék
A külföldön dolgozó edzőkkel kapcsolatos sorozatunk utolsó részében két esetet említünk, a legfrissebb példákat az agyelszívásra: Kovács István januártól a román vízilabda-válogatott szövetségi kapitánya, Csák József pedig a közeljövőben szerződik Indiába, hogy átvegye a cselgáncsválogatott irányítását.
Kovács István Romániában dirigálhat
Fotó: Meggyesi Bálint (archív)
Kovács István Romániában dirigálhat
Kovács István Romániában dirigálhat
Fotó: Meggyesi Bálint (archív)
Kovács István Romániában dirigálhat

Ha a vízilabdázásban dolgozó emblematikus szakemberek névsorán végigfutunk, egyetlen olyan névvel találkozunk, akire azt mondhatjuk, hogy sztáredző létére nem itthon dolgozik. Kovács eredménysora még a magyar edzői stábban is párját ritkítja: az Újpesttel négy, a Honvéddal hat bajnoki címet nyert, emellett kétszeres Euroliga- és kétszeres LEN-kupa-győztes.

MOTTÓ

„Azon a véleményen voltam, ha a válogatott megnyeri az olimpiát, nincs szükség váltásra. És én nyolcvan százalék esélyt adtam a sikerre. Tehát nem foglalkoztam azzal, hogy a válogatott szövetségi kapitánya legyek.”
(Kovács István, a legeredményesebb magyar klubedző)
A szakember január közepétől a román válogatott szövetségi kapitánya. Négyéves szerződést kötött, ezzel párhuzamosan 2009-től a Szolnok férficsapatának szakmai igazgatója. Kováccsal kapcsolatban egyetlen kérdés vetődik fel: miért Romániát, miért nem valamelyik magyar együttest választotta?
– Nagyon egyszerű: mivel tavaly augusztus elején eldőlt, hogy Szolnokon én felelek a szakmai munkáért, egyértelművé vált, hogy magyar csapat kispadjára nem ülhetek le. A román válogatott pedig adta magát – nyilatkozta az NS Online érdeklődésére Kovács István.

– Hogyan? Mi adta az ötletet, hogy oda szerződjön?
– Még a málagai Európa-bajnokságon kerestek meg a román szövetség vezetői, és én odaadtam nekik a szakmai önéletrajzomat. Ez nem jelent semmit, gondoltam, aztán az ősszel jelentkeztek, és megállapodtunk.

– A válogatott még az olimpia előtt állt, nem fordult meg a fejében, hogy Peking után akár szövetségi kapitány is lehet?
– Amikor átadtam a szakmai önéletrajzomat, ez meg sem fordult a fejemben.

– Kemény Dénes három aranyéremmel a háta mögött is gondolkodási időt kért, hogy eldöntse, folytatja-e, ráadásul a málagai Eb idején még nem volt biztos az olimpiai győzelem. Ön pedig az egyik legeredményesebb klubedző. Innen vezethet út a válogatotthoz, nem?
– Azon a véleményen voltam, ha a válogatott megnyeri az olimpiát, nincs szükség váltásra. És én nyolcvan százalék esélyt adtam a sikerre. Tehát nem foglalkoztam azzal, hogy a válogatott szövetségi kapitánya legyek. Egy tréner különben sem mondhatja, hogy csak válogatottnál tevékenykedik. Nem derogál lentebb dolgozni. Az Újpest után például a Spartacushoz mentem. Tulajdonképpen szerencsém volt, hogy jött a román ajánlat.

MAGYAR VÍZILABDAEDZŐK KÜLFÖLDÖN

Horváth Viktor, Fülöp Tibor (Franciaország), Bujka Gábor (Németország), Szilágyi Péter (Ausztrália), Varga Gusztáv (Kuvait), Vindisch Ferenc (Kanada), Pintér III István (Svájc), Fekete Szilveszter (Anglia), Kovács István (Románia)
– Beiktatásakor a román szövetség elnöke azt mondta: a legfontosabb, hogy a világ egyik legnevesebb edzője igent mondott. Akkor azért nem csupán a szerencse döntött?
– Természetesen ismert vagyok a szakmában, és ilyenkor még le is káderezik az embert. Jólesik, amit mondott, de azért úgy viccesen megjegyezném: mondja azt, hogy a világ egyik legrosszabb edzőjét szerezték meg?

– A szövetség első embere, George Gaita szókimondó ember, azt is említette, úgy intézte, csak a szerződés megkötése után lássa a Floreasca uszodát, mert ha előbb látja a létesítményt, utána nem biztos, hogy aláír...
– Ez legenda. El tudja képzelni, hogy korábban nem jártam ebben a bukaresti uszodában? De azt mondom, ez van. Nagyváradon, ahol sokat dolgozom a csapattal, jók a feltételek, s ha megvalósulnak a magyarországi edzőtáborozások, ahogyan terveztem, elégedett leszek. Mert azzal azért tisztában kell lenni, hogy a szomszédban kevesebb pénz jut a vízilabdára.

– Milyen eredménnyel lenne elégedett?
– A nyári római vébén a hetedik hely a cél, és kijutni a londoni olimpiára. Nekem azért van egy titkos tervem is. Valamilyen nagy világversenyen érmet nyerni a románokkal, és tartósan az európai elit legjobb hat együttese közé tartozni velük. Ha belegondolunk, Jugoszlávia felbomlása után ez nem kis feladat. Ha már az előbb kétszer is az elnököt idézte: azt hallotta, hogy az elvárásaival kapcsolatban mit nyilatkozott? „Minek hozzak ide külföldi edzőt, ha minden marad a régiben?!” Ebből is látszik, hogy akarnak valamit.

– Ön is. Azt nyilatkozta, nem elsősorban a pénz motiválja, hanem ki szeretne juttatni egy válogatottat az olimpiára. Milyen pénznemben kapja a fizetését, forintban, lejben vagy euróban?
– Amilyenben akarom, de egy részét lejben, mert azt kértem, a költségeket építsék be a fizetésembe, hogy ne kelljen számláznom.

– Ki is kell költöznie?
– Az első időszakban nem kellett, mert Nagyváradon volt az összetartás, de a világligában februárban Montenegróval játszunk, s előtte egy hét edzőtáborozást tartunk Bukarestben. Bajnoki meccseket is látogatok. Bukarestben lakást és autót kapok, Nagyváradra viszont a saját gépkocsimmal járok.



Haldokolnak a magyar klubok

MOTTÓ

– Mondjon egy indiai dzsúdóst!
– Egyet sem tudok mondani.
(Csák József olimpiai ezüstérmes cselgáncsozó, edző)
Csák József esete több vonatkozásban is merőben eltér a témakörben felsorolt edzőkétől. A barcelonai olimpián ezüstérmet szerző cselgáncsozó még nem dolgozott külföldön, de már csak a szignó hiányzik a szerződéséről ahhoz, hogy az indiai válogatott szövetségi kapitánya legyen.

Csák legalább két évre tervezhet Indiában, ilyen hosszú időszakra idehaza cselgáncsedzőként valószínűleg nem tehetné. 2000-ben fejezte be aktív pályafutását, majd rögtön edzősködni kezdett szűkebb pátriájában, Újpesten, 2003-tól 2006-ig volt a szövetség főtitkára, ezt követően pedig 2008-ig a női válogatott szövetségi kapitánya.

– Mit szól a szakma ahhoz, hogy külföldre szerződik?
– Van, aki őszintén örül, van, aki nem, de hát mindenkinek vannak irigyei. Az biztos, hogy Újpesten sajnálják, hogy elmegyek.

MOTTÓ

„Ha nem mennék ki, lehet, hogy más munkát kellene keresnem. Így a dzsúdóból el tudom tartani a családom.”
(Csák József)
– Jó edzőnek tartja magát?
– Erre most én válaszoljak? Azt hiszem, a tanítványaim szerint az vagyok.

– Csak azért kérdeztem, mert értelemszerű, hogy jó edző kap ajánlatot.
– Ezt azért nem tudom megmondani, mert nem pályáztam. Tóth László, a szövetség elnöke szólt, hogy az indiai válogatotthoz kapitányt keresnek.

– Mondjon egy indiai dzsúdóst!
– Egyet sem tudok mondani. Gondolom, éppen azért hívnak ki, mert fejlődő sportágról van szó, s az előrelépéshez külföldi szakemberek segítségét is igénybe szeretnék venni, mint például Kínában az olimpia előtt. Nagy kihívásnak tartom.

– A magyar cselgáncs Barcelona óta nem nyert olimpiai aranyat, pedig mindig voltak, vannak tehetségeink. Nem lenne nagyobb kihívás azért folytatni, hogy Kovács Antal mellett dzsúdóban legyen még olimpiai bajnokunk?
– Ez nem egészen így van. Mert jól hangzik, amit mond, csak ez a piramis csúcsa. Ahhoz, hogy továbbra is legyenek esélyesek, utánpótlás kell. Márpedig az állami támogatás csak a felnőtteknek jár, alsóbb szinten nincs pénz. A gazdasági helyzet miatt a klubok is haldokolnak.

CSELGÁNCSEDZŐK KÜLFÖLDÖN

Németh Ferenc (Németország), Riesz Béla (Ausztria)
– Magyarországon meg lehet élni az edzőségből?
– Nem nagyon.

– Akkor tulajdonképpen menekül Indiába?
– Ha nem mennék ki, lehet, hogy más munkát kellene keresnem. Így a dzsúdóból el tudom tartani a családom. Két gyerekem van.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik