Cseh László számára a 400 m gyors jelentheti az Eb-n a fokmérőt

SZALAY PÉTERSZALAY PÉTER
Vágólapra másolva!
2008.03.13. 15:14
Nem a 200 m vegyes és nem is a nagy kedvenc 400 méteres vegyes úszás jelenti a fokmérőt Cseh László számára a közelgő eindhoveni Európa-bajnokságon, hanem a 400 méteres gyorsúszás - derül ki a magyar úszó sport élversenyzőjének szerdai nyilatkozatából. A Kőbánya SC pekingi reménysége hétfőn érkezett vissza társaival a nagy újdonságnak számító mexikói magaslati edzőtáborból, ahol a terhelés elképesztően nagy volt, amelynek persze meglesz a kellő hatása, de valószínűleg még nem most, a hollandiai kontinens bajnokságon.

„Tulajdonképpen pontosan az történt, amit az edzők megjósoltak: Mexikóban minden tempó két tengerszinti karcsapásnak tűnt, s olykor az volt az érzésem, hogy minden van a levegőben, csak éppen oxigén nem” - mondta egyszerre tréfásan és komolyan is a tavalyi debreceni rövid pályás Eb hőse, Cseh László. – „A szálláshelyünk 1900 méter magasságban volt, 2 percre az uszodától, mondanom sem kell, utóbbiban szinte több időt töltöttünk, minta hotelben. Még csak két nap telt el a kalandos hazaérkezésünk óta - repülőjáratunkat törölték és egy napot Mexikóban kellett vesztegelnünk -, ezért még nem érzem - érezhetem a magaslaton eltöltött hetek eredményét, de bizonyára ennek is eljön az ideje.”

A magyar úszó válogatott vasárnap utazik el Eindhovenbe, ahol az Eb kedden kezdődik és a következő kedden zárul. Ilyen sem volt még, de a nagyobb újdonság mégis az, hogy az olimpiai esztendőben nem szokás az Európa-bajnokságot márciusban megrendezni. Olyannyira nem, hogy 2004-ben, az athéni ötkarikás játékok esztendejében Európa legjobbjai májusban csatáztak.

„Az igazat megvallva nekem a 2004-es forgatókönyv sokkal jobban tetszene, de ha már így alakultak a dolgok, nincs mit tenni, meg kell próbálkozni elfogadható eredmények produkálásával. Az edzőtáborok hosszú hetei után csúcsformát nem ígérhetek, gondolom, a többi úszó is szinte közvetlenül az alapozásból érkezik, és keményen meg fog küzdeni azért, hogy ne valljon szégyent. Csodálkoznék, ha nem így lenne” – tette hozzá Cseh.

Eindhovenben az "egy személyes válogatottként" is emlegetett Cseh László négy versenyszámban próbálja ki magát, három egyéniben és egy váltóban. Érdekes módon ezúttal nem a 200 vagy a 400 méteres vegyes úszásban szeretne visszajelzést kapni az eddig elvégzett munkájáról, formájának alakulásáról, hanem a 400 gyorson.

„Ez pontosan így van, s méghozzá azért, mert számomra a gyorsúszó teljesítményem mindig is mérvadó volt, és most különösen az, mert az itt összehozott eredményem és úszásom az állóképességem állapotát is pontosan jelzi majd.”

Cseh László január elseje óta, azaz kb. két és fél hónap leforgása alatt összesen két és fél hetet töltött magyar földön, így érthető, hogy most egy kicsit hanyagolnia kellett egyetemi tanulmányait. A T-Mobile támogatásával készülő úszó az Eb után szeretné mielőbb pótolni tanulmányi restanciáit, ám iparkodnia kell, mert nem sokkal Eindhoven után megkezdődik az olimpiai előkészületi versenyek sorozata, kis túlzással majdnem heti rendszerességgel.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik