Elhunyt Csák Ibolya

Vágólapra másolva!
2006.02.10. 13:06
Címkék
Csütörtökön éjjel elhunyt Csák Ibolya, az 1936-os berlini olimpia magasugró bajnoknője. 91 éves volt.

Kádár Lajosné Csák Ibolya a múlt héten került a budapesti MÁV-kórházba, miután budai lakásában megcsúszott, és combnyaktörést szenvedett. Megműtötték, és a beavatkozás jól sikerült. Csütörtökön éjjel azonban a magyar női atlétika első olimpiai és Európa-bajnoka végelgyengülésben elhunyt.

Csák Ibolya a legidősebb itthon élő ötkarikás aranyérmes volt. 1915. január 6-án született Budapesten, és 15 évesen lett a Nemzeti Torna Egylet sportolója. 1932-ben váltott a tornáról az atlétikára, és megnyerte pályafutása első fedettpályás és szabadtéri magasugró versenyét is. Összesen hétszer volt magyar bajnok ebben a szakágban, távolugrásban pedig kétszer volt országos első.

A berlini olimpiára azt követően vitték ki, hogy egy versenyen magyar csúcsot jelentő 161 cm-t ugrott, az ötkarikás játékokon pedig 162 cm-rel lett aranyérmes.

Az 1938-as Európa-bajnokságot 164 cm-es Európa-csúccsal nyerte meg – de csak utólag. A kontinensviadalon ugyanis megelőzte őt a német Dora Ratjen, akiről azonban később kiderült, hogy az erősebbik nem versenyein lett volna a helye. Női versenyzőtől azonban nem kapott ki pályafutása során.

Az Eb-győzelem után egy évvel Csák Ibolya visszavonult a versenyzéstől, és 1970-ig a Pénzjegynyomda telefonközpontjában dolgozott. 1994-ben Mező Ferenc-emlékéremmel, 2001-ben Csík Ferenc-díjjal, 2005-ben Nemzetközi Fair Play – életműdíjjal tüntették ki.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik