Biliárd: Wu, a 16 éves csodagyerek leverte a profi világot!

Vágólapra másolva!
2005.11.15. 19:43
Címkék
2005. november 14-én délután az Egyesült Arab Emirátusokban lévő Fujairah-ban új fejezet íródott a pool-biliárd történelemkönyvében. A 16 éves és 9 hónapos tajvani születésű Wu Chia Ching (képünkön piros felsőben) a holland Nick van den Berg felett aratott magabiztos 11-3 arányú győzelmével megnyerte a Pool-biliárd Világbajnokságot (8-as játéknemben), mellyel egyedülálló sport-történelmet írt.
Ő az egyetlen játékos aki egyazon évben meg tudta nyerni mindkét játéknemben (9-es és 8-as pool-biliárdban) a két, különállóan megrendezett világbajnokságot. Már az is világszenzáció volt sportági berkeken belül, amikor júliusban beseperte a '9-golyós' elsőségét.

Wu nemcsak a két cím egy éven belüli együttes megnyerésével, hanem mindkét játéknemben a valaha volt legfiatalabb világbajnok címével is egyedüli a profi-biliárd történelmében.

Érdemes megemlíteni, hogy biliárd-karrierjét az általános iskolásoknak (!!) megrendezett biliárd-bajnokság megnyerésével kezdte. Taiwan-on ilyen is van... Az első címével nyert pénzdíjon a nagymamájának vett házat.

Az 'ifjú géniusz' becenevet viselő fiatalember ('Little Genius') sikere mellett magyar vonatkozása is van a hírnek, hiszen a 21 éves Földes Vilmos (képünkön) magyar színekben mindkét játéknemben a 9. helyen végzett.

A 2003-as junior Pool-világbajnokságon világbajnoki címet szerzett magyar tehetséget mindkétszer csak egy hajszál választotta el attól, hogy beléphessen a felnőtt mezőnyben is a legjobb nyolc közé.

Nemzetközi figyelmet keltett, amikor a 9-golyós játék 32-es tábláján 10-8 -ra legyőzte az akkor aktuális világbajnokot, a kanadai színekben induló, de a Fülöp-szigetekről származó Alex Pagulayan-t.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik