Kajak-kenu: az olimpiai 2., háromszoros világbajnok megbukott a doppingteszten

Vágólapra másolva!
2005.10.13. 14:03
Címkék
Megbukott a doppingteszten az utóbbi évek egyik legeredményesebb kajakosa, az ausztrál Nathan Baggaley, Vereckei Ákos és magyar kollégáinak egyik legnagyobb ellefele.Az ausztrál kajakos mintájában az anabolikus szteroidok közé tartozó sztanozolol, valamint methandienon használatát mutattak ki. (Előbbivel bukott meg az 1988-s szöuli Olimpiai Játékokon a kanadai színekben rajthoz álló sprinter, Ben Johnson.)
Baggaley két éves eltiltásra számíthat, ha a B-próba is pozitív eredményt hoz
Baggaley két éves eltiltásra számíthat, ha a B-próba is pozitív eredményt hoz
Baggaley két éves eltiltásra számíthat, ha a B-próba is pozitív eredményt hoz
Baggaley két éves eltiltásra számíthat, ha a B-próba is pozitív eredményt hoz

Baggaleyt szúrópróbaszerűen ellenőrizték alig egy hónapja, amely vizsgálat A-tesztje pozitív eredményt hozott.
Amennyiben a B-próba is hasonló eredményt hoz, két éves eltiltásra számíthat a kajakos. A harmincéves sportolónak ez egyben alighanem pályafutása végét is jelentheti.

Baggaley tavaly Athénban a 2004-s Olimpiai Játékokon két ezüstérmet szerzett, de a rövidebb olimpiai távon, 500 méteren nyert három világbajnokságot.

Az idei, zágrábi vb-n 500 méteren ismét nem talált legyőzőre, míg 1000-n a második helyen végzett, megelőzve a bronzérmes Benkő Zoltánt.

Angyal Zoltán, a magyar kajak-kenu válogatott szövetségi kapitány megdöbbenve értesült a hírről.

- A sportágra nem jellemző a dopping – válaszolta a Nemzeti Sport Online megkeresésére Angyal Zoltán -, vb után pedig különösen nem jellemző, hogy dopping-vizsgálatot végeznének el, az pedig végképp nem, hogy még le is bukik egy olyan neves versenyző, mint Baggaley. Augusztus 28-án volt a zágrábi vb utolsó napja, akkor már a helyszínen fél füllel, nemhivatalosan hallani lehetett, hogy valakinek pozitív lett a doppingtesztje. De aztán nevet már nem hallattunk és hivatalosan sem lett semmi a dologból. Azt el tudom képzelni, hogy ott megneszeltek valamint, aminek aztán utána mentek, mert különben semmi nem indokolja, hogy a vb után két héttel végezzenek doppingizsgálatot. Baggaleyről pedig, miként bármelyik kajak-kenusról, pedig nem is tételeztem fel, hogy doppingolt volna.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik