A magyar padelesek Európa legjobbjai között versenyeznek

T. Z.T. Z.
Vágólapra másolva!
2024.09.07. 16:29
Fotó: MAPASZ
A fiatalokon a sor a Budapesten rendezett junior padel Európa-bajnokságon. Imre László szövetségi kapitány bizakodóan nyilatkozott a torna előtt.

A magyar felnőtt padel válogatott nemrég tért haza Cagliariból, ahol Európa-bajnokságon vett részt a csapat. A szardíniai versenyre a magyar válogatott sikeresen kvalifikálta magát az oslói selejtezőn, ami figyelemre méltó eredmény, mivel Európa 16 legjobb nemzete között végzett, és a kontinens legjobb csapataival versenyzett – derült ki a Magyar Padelszövetség szerkesztőségünkhöz eljuttatott szombati sajtóközleményéből.

Mint írták: a junioroknál a nemzetközi szövetség most rendezi meg másodszor a junior Eb-t. Óriási elismerés, hogy Magyarország nyerte el ennek az eseménynek a rendezési jogát, így a két évvel ezelőtti valenciai verseny tulajdonképp előfutáraként szolgált a jelenlegi budapesti Eb-nek. Akkoriban a magyaroknál csak a junior fiú csapat vett részt a tornán, de most mind a fiú, mind a lány csapat teljeskörűen képviselteti magát. Az Eb-re azok a párosok kvalifikálták magukat, akik az ob-n saját korosztályukban döntőbe kerültek.

A budapesti Eb-n 16 nemzet képviselteti magát a fiúknál, míg 12 nemzet a lányoknál – közel 390 gyermek versenyez, négy klubban egy héten keresztül. A „legfélelmetesebb” nemzetek, mint Spanyolország és Portugália, világszintű, a felnőtt ranglistán is előkelő helyen szereplő játékosokat hoznak el a versenyre, így például a spanyol feltörekvő csillagok, mint Andrea Ustero és Alejandra Alonso, akik 18-19 évesek, a junior mezőnyben tűntek fel először két éve.

Imre László, a magyar válogatott szövetségi kapitánya elmondta: „Most mindkét kategóriában  – a felnőtt és a junior csapatok esetében – a legjobb csapatokkal kerültünk egy ligába. A felnőtt Eb-n a sikerek tekintetében a fiúk legyőzték a horvátokat az utolsó összecsapásban, míg a lányok a lengyeleket verték meg. A junioroknál is most a cseheket győztük le a minap három-nullára, hogy tovább küzdjünk a helyosztókban.”

„Néhány ország természetesen évek óta előttünk jár, hiszen itthon csak hat éve van valódi padel élet. A siker titka, hogy rendszeres edzésre, utánpótlásra és a sportolók fejlesztésére összpontosítanak. A mi célunk is az, hogy a junior képzést a lehető legmagasabb szintre emeljük, mivel ez végső soron javítja a magyar válogatott nemzetközi teljesítményét. A fókuszom mindenképp a hazai junior játékosok támogatása, elegendő versenyzési és edzési lehetőséget biztosítva számukra. Célunk, hogy bővítsük bázisunkat, és több fiatalt vonzzunk a sport iránt. Azt gondolom, ígéretes úton haladunk a kelet-európai régióban a sport fejlődését tekintve. A pályák és az edzőprogramok száma növekszik, sőt az utóbbi néhány évben közel száz edzőt képeztünk ki a szövetség égisze alatt” – tette hozzá a kapitány. 

A padel junior Eb elődöntőit és döntőit a szentendrei Bravos Padel Klubban tartják szeptember 6-án és 7-én 14 órától. A belépés ingyenes. 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik