Rögbi-vb: Dél-Afrika összetörte a francia szíveket, kiesett a házigazda – videók

K. Zs.K. Zs.
Vágólapra másolva!
2023.10.15. 23:23
null
Simione Kuruvoli szereli az angolok egyik legjobbját, Ben Earlt (Fotó: Getty Images)
Kiesett a házigazda! A címvédő Dél-Afrika fordított a második félidőben, és minimális különbséggel, 29–28-ra legyőzte Franciaországot Saint-Denis-ben a rögbi-világbajnokság negyeddöntőjének vasárnapi játéknapján. Nagy csatát hozott a korábbi mérkőzés is: a Fidzsi-szigetek válogatottja talpra állt vert helyzetből, de az utolsó perceket az ellenfél bírta jobban – Anglia 30–24-re megnyerte az izgalmas marseille-i negyeddöntőt. Az elődöntőben Anglia–Dél-Afrika és Argentína–Új-Zéland mérkőzést rendeznek. 

FRANCIAORSZÁG–DÉL-AFRIKA 28–29

Korai francia célra (Cyril Baille) korai dél-afrikai cél (Kurt-Lee Arendsee) volt a válasz – micsoda kezdés a vasárnap rangadóján! Damian de Allende is átjutott a francia védelmi vonalakon, de nem sokáig vezetett a címvédő, hiszen a célterületre robogott Peato Mauvaka is – és még csak a 22. percben jártak a csapatok…



Francia labdavesztésből Cheslin Kolbe újra Dél-Afrikát juttatta előnyhöz, csakhogy a remek Baille is célba ért, ezen az estén immár másodszor, és a játékrész végén Thomas Ramos – aki korábban elrontott egy jutalomrúgást és egy büntetőt is – egy tökéletes büntetővel a házigazdákat juttatta félidei előnyhöz (22–19).


A franciák tízperces emberelőnnyel kezdhették a második játékrészt, de nem tudták pontokra váltani – ezt később rettenetesen bánhatták –, mígnem az ellenfél kiegészülése után Ramos büntetője megtörte a pontcsendet. Hattal vezettek a franciák, ám érezhető volt, hogy nem ennyi lesz a vége.

És a bivalyerős dél-afrikaiak tartogattak is még egy áttörést: a félidő eleji sárga lappal csapatát nehéz helyzetbe hozó Eben Etzebeth minden erejét mozgósítva, a végén már három franciát cipelve betört a célterületre! Handre Pollard a jutalomrúgással a vezetést is megszerezte, majd – a saját térfeléről! – kihasznált egy büntető rúgást is, és innen már nem tudtak fordítani a franciák, megtörhetetlen volt a dél-afrikai védelem.


Az első kommentárok nem fukarkodnak a minősítéssel, a BBC például minden idők egyik legjobb vb-meccseként jellemzi a saint-denis-i csatát, ám ettől még a házigazdák szíve összetörve, hiszen szertefoszlott a világbajnoki címről szőtt álom – a Springboks maradt versenyben a rangadó után, és készülhet az angolok elleni elődöntőre.

FRANCIA BÁNAT, DÉL-AFRIKAI ÖRÖM


ÖSSZEFOGLALÓ

ANGLIA–FIDZSI-SZIGETEK 30–24

Taktikai és klasszikus fegyelem – nagyon fontosnak tartották az angol szakírók, hogy ez visszaköszönjön csapatuk játékában, és az első félidővel szinte maradéktalanul elégedettek lehettek. Ráadásul Manu Tuilagi és Joe Marchant is a fidzsi célterületre vitte a labdát – utóbbi egy tízperces emberelőnyt kihasználva, amely után már 15–3-at mutatott az eredményjelző.



Válaszul Viliame Mata emberhátrányban is képes volt egy gyönyörű passzcselt követően célt elérni, így a fidzsi válogatott nem szakadt le nagyon, igaz, a csapatkapitány Owen Farrell – akinek csapatba kerülése miatt sok angol drukker fütyült a bemutatáskor – két büntetőt értékesített, így a különbség érdemben nem csökkent a szünetig.


A szünet után az angolok az eredmény tartására rendezkedtek be, rúgásokra törekedtek – Farrell értékesített is egy újabb büntetőt –, ám a biztonsági stratégia kis híján megbosszulta magát. A fidzsiek fantasztikus néhány percet produkáltak a játékrész derekán: előbb Peni Ravai talált lyukat az angol védőfalon, hamarosan Vilimoni Botitu is a célterületre jutott a labdával, Simione Kuruvoli mindkét jutalomrúgást a helyére küldte – és máris 24–24!

Kuruvoli nem sokkal korábban kihagyott egy büntetőt, ha az bemegy, már vezetett volna Fidzsi. De nem így történt, és hamarosan már Farrell remek rúgótechnikája volt a téma: az angolok 10-ese bevarrt egy dropgólt ezekben a nehéz pillanatokban, majd értékesített egy büntetőt is (30–24).


Steve Borthwick embereinek már „csak” a fidzsiek elkeseredett utolsó támadását kellett átvészelniük, ez nem kis erőfeszítéssel, Ben Earl, Courtney Lawes és Tom Curry vezérletével sikerült, Lawes kiverekedte a labdát, a 20 ponttal záró, a meccs emberének megválasztott Farrell kibombázhatta a játéktérről – Anglia 30–24-es győzelmével bejutott a legjobb négy közé.

BARÁTSÁG CSATA UTÁN


ÖSSZEFOGLALÓ

RÖGBI
VILÁGBAJNOKSÁG, FRANCIAORSZÁG

NEGYEDDÖNTŐ – vasárnapi mérkőzések
Anglia–Fidzsi-szigetek 30–24
(21–10)
Franciaország–Dél-Afrika 28–29
(22–19)

Szombaton játszották
Wales–Argentína 17–29
(10–6)
Írország–Új-Zéland 24–28 (17–18)

AZ ELŐDÖNTŐ PROGRAMJA
Október 20., péntek, Saint-Denis
21.00:
Argentína–Új-Zéland
Október 21., szombat, Saint-Denis
21.00:
Anglia–Dél-Afrika

A RÖGBI-VB-RŐL – RÖVIDEN
A négyévente megrendezett, immár tizedszer kiírt rögbi-világbajnokságon húsz válogatott vesz részt: a csoportkörben (szeptember 8.–október 8.) négy ötcsapatos csoportban körmérkőzést vívtak, minden kvintettből az első kettő jutott be az egyenes kieséses szakaszba. A negyeddöntő október 14–15-én volt, az elődöntő 20–21-én, a bronzmérkőzés 27-én, a döntő október 28-án lesz.
A csoportok végeredménye
A-csoport: 1. Franciaország 18 pont (4 mérk.), 2. Új-Zéland 15 (4), 3. Olaszország 10 (4), 4. Uruguay 5 (4), 5. Namíbia 0 (4)

B-csoport: 1. Írország 19 pont (4 mérk.), 2. Dél-Afrika 15 (4), 3. Skócia 10 (4), 4. Tonga 5 (4), 5. Románia 0 (4)
C-csoport: 1. Wales 19 pont (4 mérk.), 2. Fidzsi-szigetek 11 (4), 3. Ausztrália 11 (4), 4. Portugália 6 (4), 5. Grúzia 3 (4)
D-csoport: 1. Anglia 18 pont (4 mérk.), 2. Argentína 14 (4), 3. Japán 9 (4), 4. Szamoa 7 (4), 5. Chile 0 (4)
A győzelemért 4 pont járt, a döntetlenért 2. Az egy mérkőzésen elért legalább négy cél egy bónuszpontot ért, és ugyancsak egy bónuszpont járt annak a vesztes csapatnak, amelyik hét vagy kevesebb ponttal kapott ki.
A versenykiírás értelmében a vb-n egy válogatott két mérkőzése között legalább öt napnak kell eltelnie, hogy a játékosok regenerálódhassanak.
Az eddigi világbajnokok: Új-Zéland (3), Dél-Afrika (3 – címvédő), Ausztrália (2), Anglia (1)
AZ 1. FORDULÓ ÖSSZEFOGLALÓJA ITT!
A 2 FORDULÓ ÖSSZEFOGLALÓJA ITT!
A 3. FORDULÓ EREDMÉNYEI ITT!
A 4 FORDULÓ EREDMÉNYEI ITT!
AZ 5. FORDULÓ EREDMÉNYEI ITT!
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik