Rögbi ENK: új kapitánnyal csíphet a magyar bors Cipruson

KRASZ EMIL (Pafosz)KRASZ EMIL (Pafosz)
Vágólapra másolva!
2014.05.16. 12:49
null
A válogatott a tolongást gyakorolja (Fotó: Krasz Emil)
Újoncokkal, nemzetközi rutinra vágyó fiatalokkal feltöltött magyar keret indult útnak csütörtökön délután Budapestről, hogy egy különösebb téttel már egyik fél számára sem bíró találkozón bizonyítson szombaton Ciprus ellen Pafoszon, a rögbi Európai Nemzetek-kupa selejtezőjének utolsó csoportmérkőzésén a veretlenül élen álló, automatikusan feljutó házigazdák ellen. A szakmai irányítás ezúttal új szakember kezébe került, az igazi célja a találkozónak számunkra nem más, mint felkészülni a Dánia elleni júniusi playoff-meccsre: siker esetén osztályt válthatunk.

 

A ferihegyi repülőtéren kisebb adminisztrációs hiba – rosszul lett regisztrálva egy keresztnév – okozott némi riadalmat és nem várt kiadást a büdzséből, az özönvízszerűen szakadó esőt maguk mögött hagyó játékosokat viszont erősen vigasztalta a tudat: melegebb és szárazabb környezet várja őket. A háromórás repülőutat másfél óra buszozás követte, közte egyórás semmittevéssel a larnacai reptéren: a csapat megvárta ugyanis a Franciaországból athéni átszállással érkező Darquier Davidet. Speciel ő ezen a szinten akár kétórás várakozást is simán megér… Mivel az Angliából direktbe Pafoszba érkező trió már a többség előtt megérkezett, 22 óra előtt percekkel érkezett a riasztás: ugrott a vacsora! A csapatvezetés azonban készült erre az eshetőségre, négy szatyorból hazai péksütemények kerültek elő.

Az indulás előtt a szálloda medencéje mellett 
lazítottak a játékosok (Fotó: Krasz Emil)
Az indulás előtt a szálloda medencéje mellett lazítottak a játékosok (Fotó: Krasz Emil)

Persze akadt, akinek ez nem volt elég, a helyi idő szerint – plusz egy órával vannak előrébb nálunk – éjféli megérkezés után a helyi gíroszosnál rögvest pótolták a hiányzó kalóriákat. Mások viszont az út porát a szállás medencéjében tolták le magukról. A pénteki reggelinél köszöntötte a társaságot Matthieu Lazerges. A lyoni tréner a jövőben Raphaël Saint-André szövetségi kapitánnyal közösen irányítja a magyar válogatottat. Utóbbi ugyanis időközben feladatot kapott az orosz válogatott szakmai stábjában, és két meccs után szövetségi kapitánynak lépett elő, a vb-rájátszásban már ő irányítja a németek ellen Oroszországot. Így a thesszaloniki olimpiai selejtezőn, valamint a dániai elleni playoff-meccsünkön a kolléga dirigálja legjobbjainkat. Lazerges először az Ausztria elleni, esztergomi ENK-selejtezőn láthatta a magyar csapatot, akkor még külsős szakértői szemmel.

„Az első félidőben nagyon jól játszott az együttes, a szünet után viszont elfogyott az erő. De az akarat, a szív akkor is vitte előre a magyar játékosokat, és ez a legfontosabb dolog egy edző számára. Mert, ha ezt látja rajtuk, olyan nagy baj nem lehet” – mondta a szintén francia szakember, aki péntekre két edzést irányzott elő.

Mivel a hőmérséklet a kora nyárit idézte, éles volt a váltás a magyarországi hidegfronthoz képest. Ez valamelyest módosított a tervezett edzés időtartamán, amely egy órára csökkent. A programon a játékosok módosítottak volna, nem kis lelkierőről tettek tanúbizonyságot, hogy a kiadós reggeli után a medence csábító hűvösségét – a tenger is csupán egy perc – otthagyva felszálljanak arra a különbuszra, amely az edzésre vitte őket.

Az edzői eligazításon (Fotó: Krasz Emil)
Az edzői eligazításon (Fotó: Krasz Emil)

Az együttes már a mérkőzés helyszínén edzett, így egyelőre atmoszféra nélkül ugyan, de belekóstolhatott a pafoszi stadionba, amelynek kapu mögötti részein speciel nincs lelátó. Ott megmaradt a dombos rész – közvetlen mögötte mindkét oldalon autóút fut –, pár fával, cserjével. Félkész hangulatot áraszt ugyan, de minek erőlködjenek, a realitások talaján maradtak. Átlagban kétezer nézője van a helyi futballcsapatnak, minek csináljanak dupla akkora stadiont? Ami van, az viszont tökéletes, miként a gyepszőnyege is megállná a helyét bármelyik európai stadionban.

„Én itt nem vállalom a játékot, legfeljebb muszájból – volt magyar részről az általános vélekedés, amit természetesen illett kellő komolytalansággal venni. – Annyira jó ez a fű, én ehhez nem vagyok hozzászokva, még valami bajom lesz tőle, amikor elesek.”

Az edzés előtti eligazításon a francia származású Collet Gergő tolmácsolta Lazerges szavait, majd tűző napon kezdődhetett a gyakorlás. A lelátón feltűnt pár kíváncsiskodó helyi erő, ők távolról felmértek bennünket kilóra – mit tagadjuk, hiányzik pár, főként a tolongásból –, mielőtt a dolgukra mentek. A Daphne Hotel recepciósa ezzel kapcsolatban már megosztotta szakmai véleményét is: kicsi a magyar csapat, holnap nem nyerhet.

Kicsi, de erős – adtuk a riposztot, aztán majd holnap meglátjuk, mennyire csíp is.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik