A megszűnés határán a Nyíregyháza csapata

SZABÓ GÁBORSZABÓ GÁBOR
Vágólapra másolva!
2010.03.17. 16:33
null
Voltak fent, voltak lent – most a megszűnés határán van a nyíregyházi női csapat (Fotó: Szolnoki László, archív)
Ha a következő két meccset nem hozzuk, ez a csapat biztosan megszűnik jövőre!" A figyelemfelkeltő szavak Ludvig Zsolt száját hagyták el március 10-én, a MÁV Előrétől a női bajnoki negyeddöntő első mérkőzésén elszenvedett 3:2-es vereség után. Két nap múltán vendégként is ugyanígy járt, ezzel kiesett az NRK-Nyíregyháza, de hogy tényleg a legrosszabbal kell-e számolni, még nem tudni.

„Annyiban óvatosabban fogalmaznék, hogy én erről egymagam nem dönthetek, és sok próbálkozás után szerda délelőtt végre találkozom Tukacs István klubelnökkel" – mondta a Nemzeti Sportnak Ludvig Zsolt, aki 2001 óta dolgozik vezetőedzőként, 2003 óta pedig ügyvezetőként a szabolcsiaknál.

NYÍREGYHÁZI ÉVTIZED
     Év  Bajnokság  MK 
2000 1.  1. 
2001 1.  1. 
2002 1.  1. 
2003 1.  1. 
2004 4.  1. 
2005 2.  2. 
2006 3.  2. 
2007 1.  1. 
2008 2.  2. 
2009 2.  2. 
2010 ?  3.

„Azt nem mondom, hogy ha én nem vagyok, már nincs csapat, de nagyképűség nélkül állíthatom, hogy sokat tettem érte. Elkeseredett mondatomnak van alapja, elég ha összevetünk két adatot: 2003-ban hetvenmilliót tett ki, ebben az idényben huszonnyolcmillió forint a költségvetésünk. Ahogy akkor is voltak, most is vannak lyukak, egyes tervezett tételek nem érkeztek meg. Február elején a BSE elleni hazai meccsünk megrendezése is veszélybe került; a bírókat sem tudtuk volna kifizetni, ha nem érkezik meg – a találkozó délutánján! – az ütemezett önkormányzati támogatás. A helyzetünket azért látom csaknem kilátástalannak, mert ha megmentőnek hitt szponzorokat szeretnénk győzködni, nem tudunk felmutatni eredményt. Minimális célunkat, a bajnoki elődöntőbe jutást sem értük el."

A valamikor profi Nyíregyháza átmeneti félprofesszionális szintről mára eljutott az amatőr státusig; játékosai napi egyszer edzenek, dolgoznak vagy tanulnak, igaz, némi juttatást azért kapnak – az elődöntős prémimum persze ugrott.

Az idény közben jelentkező pénzhiányt Ludvig Zsolt saját anyagi erőből pótolgatta, így mára milliós nagyságrendű kényszerbefektetéssel büszkélkedhet, ami természetesen visszajár neki. A szakember ugyanakkor nem feltétlenül a rossz körülményekre hivatkozik, amikor a kudarcot magyarázza:

„Úgy éreztem, a játékosoknak már nem a röplabda volt az első, mindig akadt valami előbbre való. A körülményekre tekintettel emberileg megértem őket, ám edzőként egyáltalán nem."

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik