Zemplén-rali: több mint 160 kilométer gyorsasági a bajnoki címről döntő viadalon

Vágólapra másolva!
2024.10.03. 17:49
Csomós Miklós (Nagy Attilával párban) a Zemplén Rali első számú esélyese (Fotó: Zemplén Rally)
Több mint 160 kilométernyi gyorsasági szakasz vár a mezőnyre az október 25. és 27. között sorra kerülő Zemplén-ralin, a HUMDA országos ralibajnokság idei záró futamán, amelyen még négy páros lesz versenyben az abszolút bajnoki címért.

Az esemény csütörtökön megtartott szerencsi sajtótájékoztatóján Jacsó Tibor, az ÉMAM Zrt. vezérigazgatója, a verseny főszervezője kiemelte, másfélszeres szorzóval számít bele a bajnoki összetettbe az évvégi futam, amelynek versenyközpontja a szerencsi Rákóczi-várban lesz, ahol a rajt- és célceremóniát, valamint a díjátadót is tartják majd. Hozzátette, a szervizpark a régi cukorgyár területén kerül kialakításra.

„A versenykiírás már olvasható, lényeges változásra pedig nem kell számítani, ugyanakkor apró korrekciók még biztosan lesznek benne. Bizonyos zempléni pályákra ezúttal azért nem megyünk, mert útfelújítások zajlanak ezeken a területeken” – mondta Jacsó Tibor.

Világi Péter, a ralin az ÉMAM Zrt. stratégiai partnereként tevékenykedő DVTK kommunikációs igazgatója hangsúlyozta, ahogyan Miskolcon és a Bükk lábánál, úgy itt, a Zemplénben is értik és szeretik a ralit az emberek. Elmondta, hogy még négy páros van harcban a bajnoki címért, így bizonyára izgalmas versenyt láthatnak majd az érdeklődők.

Varga Attila rali-szakágvezető úgy fogalmazott, eddig még nem volt a magyar rali történetében arra példa, „hogy az utolsó verseny ilyen kiélezett küzdelmet hozzon és ekkora várakozás előzze meg”.

„A közúton zajló technikai sportok nehéz helyzetben vannak, mert el kell őket fogadtatni a laikusokkal is. Nagyon fontos, hogy mindenki türelemmel és fegyelmezett viselkedéssel vegyen részt a versenyen, mert ez egy veszélyes sport. Ugyanakkor ezen a környéken nagyon szeretik a ralit, a politikai és a szociális környezet pedig komoly alapot ad arra, hogy megfelelő szakmai megközelítéssel sikerüljön elfogadtatni az eseményt” – nyilatkozta.

Koncz Zsófia, családokért felelős államtitkár, Szerencs országgyűlési képviselője kiemelte, nagy öröm a számára, hogy 2022 után újra ez a város a Zemplén-rali központja, és elmondta, távlati nagy céljuk, hogy Magyarország harmadik leglátogatottabb turisztikai térsége legyen Szerencs és környéke. Felsorolta, hogy ehhez infrastrukturális fejlesztésekre, a szálláshelyek bővítésére, valamint programokra van szükségük, ezért nagy örömmel adnak otthont az idényzáró bajnoki raliviadalnak.

A bajnokságot vezető Csomós Miklós azt mondta, kemény és küzdelmes szezon végéhez érkeztek, erre bizonyíték, hogy még négy páros van harcban a bajnokság megnyeréséért. Kiemelte, hogy a Zemplén-rali mindig kifejezetten nehéz verseny, amely különböző kihívásokat tartogat az indulók számára.

„Viszonylag nagy előnnyel vezetünk, remélhetőleg emiatt nem kell határon versenyeznünk és talán egy negyedik-ötödik hely is elég lehet a bajnoki cím megszerzéséhez” – magyarázta Csomós, akinek ezúttal is Nagy Attila lesz a navigátora. Rajtuk kívül a Turán Frigyes, Zsiros Gábor duónak, a Német Gábor, Németh Gergely kettősnek, valamint a Velenczei Ádám, Vánsza Zsolt párosnak van még esélye a bajnokság megnyerésére.

A szezonzáró viadalra még október 15-ig tudnak nevezni a párosok.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik