Szujó Zoltán: Az egytized százalékra, aki nem tud megfelelően viselkedni, nincs szükségünk

MTI  MTI
Vágólapra másolva!
2024.05.23. 13:47
Hétvégén rendezik a Diósgyőr-ralit (Fotó: Nemzeti Sport, archív)
Szujó Zoltán, a Magyar Nemzeti Autósport-szövetség (MNASZ) elnöke a hétvégi Diósgyőr-rali felvezető sajtótájékoztatóján hangsúlyozta, hogy a versenyzőknek, a rendezőnek és a nézőknek össze kell fogniuk a sportág hazai jövője érdekében, és arra kérte a szurkolókat, hogy segítsék az esemény sikeres megrendezését azzal, hogy betartják a biztonsági előírásokat.

A csütörtökön rendezett miskolci eseményen a sportvezető kiemelte, pontosan tudja, hogy a helyi ralirajongók 99.9 százaléka tisztában van azzal, hogyan kell viselkedni egy ilyen rendezvényen.

„Számunkra is kiemelten fontos a hazai rali, amely az egyetlen olyan szakágunk, melyben ennyire szorosan együtt kell működnie a versenyzőknek, a rendezőknek és a nézőknek. Arra az egytized százalékra, aki nem tud megfelelően viselkedni a versenyen, nincs szükségünk, őket nem szeretnénk a pálya szélén látni” – jelentette ki az MNASZ elnöke, hangsúlyozva, hogy Észak-Kelet-Magyarországon nagyon régi hagyományai vannak a raliversenyzésnek.

„Köszönjük azt az itteni partnerséget, ami felvillantja, hogy 2022 decembere óta miről igyekszik beszélni az MNASZ, azaz, hogy szintet kell lépnünk, mert ezek a futamok nemcsak autóversenyek, hanem családi rendezvények is. Nem véletlen, hogy a nemzetközi szövetség, az FIA is rendezvényben gondolkodik, arra alkotja meg a szabályokat és az előírásokat. Az autósport veszélyes és ezt a rajongók 99.9 százaléka pontosan tudja, mi pedig segítünk, összefoglaljuk és kiírjuk, hogy hol és honnan lehet biztonságosan nézni a versenyt” – fogalmazott.

Szujó Zoltán a március 24-én, az Esztergom-Nyerges-ralin történt, öt halálos áldozatot követelő tragikus balesetre utalva kijelentette: „Beárnyékolja a hazai ralisportot az a tragédia, amelynek nem lett volna szabad megtörténnie.”

„Aki száz százalékos biztonságot ígér, az nem mond igazat. Minimális kockázat mindig van, a mi kötelességünk ezt a lehető leginkább csökkenteni. Kérem a ralirajongókat, hogy ha kicsit is fontos nekik ennek a sportágnak a jövője, akkor segítsék a sikeres rendezést azzal, hogy betartják a biztonsági előírásokat” – mondta.

Kiemelte: „Olyan közel viszünk mindenkit az akcióhoz, amilyen közel csak lehet, és kérjük, hogy ezeket az előírásokat mindenki tartsa be.”

Jacsó Tibor, a Diósgyőr-ralit rendező ÉMAM Zrt. vezérigazgatója elmondta, a mezőnyre 354 kilométernyi összekötő etap, valamint csaknem 150 km gyorsasági szakasz vár, az ORB1, valamint a Historic géposztály szombaton és vasárnap is versenyez, az ORB2 és az ORB3 osztályok számára egynapos lesz a viadal szombaton.

„Minden engedély birtokában és a lehető legkörültekintőbb előkészítés mellett rendezzük meg a futamot. A biztonság kérdésköre ránk is nagy feladatot rótt, bizonyos döntéseket meg kellett hoznunk, ezek mindegyike látható és olvasható lesz a műsorfüzetben, amely tizenötezer példányban készült el és ki fogjuk osztani minden nézőnek a belépéskor” – mondta. Felhívta a figyelmet arra, hogy minden szurkoló a saját felelősségére legyen jelen és készüljön fel megfelelően.

„A két versenynap alatt ötszáz fős személyzet figyel a zökkenőmentes lebonyolításra, az ő jelzéseik alapján tud a versenyigazgató döntéseket hozni. Nagyjából ötszáz méterenként–egy kilométerenként ellenőriznek és drónok segítségével is figyelni fogjuk a nézők mozgását, hogy ne alakuljon ki veszélyes szituáció” – tette még hozzá.

A Diósgyőr-rali a HUMDA országos ralibajnokság idei második futama lesz, négy kategóriában több mint 120 versenyzőpárossal. A viadal szombat reggel kezdődik, az ORB2 és az ORB3 mezőnyének aznap késő délután már eredményhirdetést is tartanak, az élvonal pedig vasárnap délután fejezi be a 12 gyorsasági szakaszból álló küzdelmet.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik