MotoGP: tartalékmotorjával is az élen végzett a címvédő

KOVÁCS NIKOLETTKOVÁCS NIKOLETT
Vágólapra másolva!
2015.04.11. 22:11
null
Marquez letámasztotta a motort, átugrott a kerítésen, sprintelt, majd agyonverte a mezőnyt (Fotó: motogp.com)
A címvédő Marc Márquez indulhat az élről vasárnap a gyorsaságimotoros-világbajnokság királykategóriájában a 2015-ös idény második versenyén, az egyesült államokbeli Austinban. A spanyol versenyző nem mindennapi körülmények között csapott le a pole-ra, ugyanis az időmérőn leállt a motorja, így a tartalékkal kellett kifutnia a hajrára, amelyet azonban így is tökéletesen zárt. A Moto3-ban a brit Danny Kent érte el a legjobb időt.

Marc Márqueznek ismét helyén volt a szíve, nem beszélve az agyáról és arról a tudásról, ami a 22 éves srác birtokában van.

Történt ugyanis, hogy 3 perc 18 másodperccel a QP2 vége előtt technikai gondja akadt, ezért letámasztotta a motorját a célegyenes falához, átugrotta azt, lenyomott egy boxutcányi sprintet, rápattant a kettes számú motorjára, majd két és fél perccel a leintést megelőzően már újra a pályán volt.

A REKORDOK NAPJA

Szombaton nemcsak Marc Márqueznek (és az őt követő öt versenyzőnek) sikerült jobb időt elérnie a kategóriájában az austini pályán, mint az eddigi pole pozíciós rekord. A Moto2-eseknél Javier Simeon egy perccel az időmérő vége előtt szintén új körrekorddal happolta el a rajtelsőséget a végig vezető Sam Lowestől, aki az edzés elején negyedik bukását is begyűjtötte a hétvégén, ennek ellenére sokáig neki állt a zászló. Maverick Vinales 2:10.103-as rekordjánál végül négyen mentek jobbat.


A legkisebbeknél az első teljes szezonját futó Jorge Navarro döntötte meg az addigi körrekordot a Moto3-as kategóriában, de ez sem volt elég a rajtelsőséghez (sőt csak az ötödik hely jutott neki), amit végül Danny Kent szerzett meg. Kent, aki már a harmadik szabadedzésen is felülmúlta a tavalyi rekordot, végül két ezred híján egy egész másodpercet faragott a korábbi csúcsból. Ráadásul az első hét versenyző mindegyike jobbat futott Jack Miller tavalyi top körénél.

Egy gyors körre maradt tehát lehetősége.

Közben Cal Crutchlow 2:02.616-ot futva megjavította az addigi körrekordot (2:02.773), amit Jorge Lorenzo (2:02.540), majd Andrea Dovizioso (2:02.474) is tovább faragott.

Hogy hol volt ekkor Marc Márquez? A hetedik helyen és gyors körének elején.

Minden pénzt megadnék, ha láthatnám, hogy mennyi volt a pulzusa abban a 2 perc 2.135 másodpercben! Merthogy ennyit ment. Ezzel megszerezte a pole pozíciót 638 ezred másodperccel megjavítva saját, tavalyi rekordját.

„Láttam egy figyelmeztetést a motor kijelzőjén, ezért úgy döntöttem, hogy inkább félreállok vele. A kettes számú motorral folytattam, aminek nem igazán volt tökéletes a beállítása, de százszázalékot beleadtam" – mondta egyből az edzés után.

Elnézést, ha egyelőre nem találom a megfelelő jelzőket erre a fiúra, a lenyűgözőt szinte sértően kevésnek érzem ebben a pillanatban.

Márquez eddigi öt amerikai MotoGP futamát megnyerte, nem véletlenül viccelődtek már az első királykategóriás évében azzal, hogy lassan amerikai állampolgárságot is kaphatna.

Jelen állás szerint két ellenfele akadhat holnap: az időjárás és önmaga.

GYORSASÁGIMOTOROS-VILÁGBAJNOKSÁG
AUSTINI NAGYDÍJ, IDŐMÉRŐ EDZÉS
MOTOGP

1. Marc Márquez (spanyol, Honda) 2:02.135
2. Andrea Dovizioso (olasz, Ducati) +0.339
3. Jorge Lorenzo (spanyol, Yamaha) +0.405

MOTO2
1. Xavier Siméon (belga, Kalex) 2:09.888
2. Sam Lowes (brit, Speed Up) +0.054
3. Tito Rabat (spanyol, Kalex) +0.189

MOTO3
1. Danny Kent (brit, Honda) 2:15.344
2. Miguel Oliveira (portugál, KTM) +0.485
3. Andrea Locatelli (olasz, Honda) +0.746

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik