Rali-vb: Latvala nyerte a VW szöges gumis belharcát

T. A.T. A.
Vágólapra másolva!
2014.02.09. 15:47
null
Jari-Matti Latvala 2008 és 2012 után harmadszor nyert a Svéd ralin (Fotó: Reuters)
Jari-Matti Latvala triplázott. A finn pályafutása első világbajnoki futamgyőzelmét is itt aratta a havas svéd pályákon (2008), és most sem talált legyőzőre – immár harmadszor.

„Sosem nyertem még háromszor egyetlen vb-helyszínen sem – mondta Latvala a célban. – Elképesztő érzés itt győzni, valami nagyon-nagyon különleges. Taktikusan kellett versenyezni, vigyázni az autóra, ugyanakkor ez egy magas átlagsebességű futam, vagyis azért a gázpedált sem kíméltük."

Nem csupán a győztes került reflektorfénybe ezen a viadalon, hanem a második helyen érkező Andreas Mikkelsen is, aki kétszer is vezetett, s végül felállhatott a dobogó második fokára – pályafutása során először érte az a megtiszteltetés (ráadásul hazai közönség előtt, hiszen a norvég erdőkben is zajlott a verseny), hogy a pódiumon pezsgőzhetett.

A világbajnoki címvédő Sébastien Ogier (Mikkelsennel és Latvalával) dominált az első napon, ám a francia beleszállt egy hófalba (eltöltött benne vagy négy és fél percet), s Mikkelsen állt az élre. Két gyorsaságival később azonban ő találkozott egy „vendégmarasztaló" hófallal, úgyhogy Latvala vette át a vezetést.

Persze Mikkelsen nem búslakodott: „Fantasztikus ez az egész – mondta. – Itt van a családom, itt vannak a barátaim, és a második hely jobb, mint amiről álmodtam. Reggel ugyan még a győzelemért harcoltunk, de elkövettem egy apró hibát, és utána már csak a második helyet akartam megszerezni."

Sikerült, s Mads Östberg harmadik helyével vált teljessé a skandináv fölény. Östberget pénteken az őrületbe kergette Robert Kubica, aki előbb a kicsúszása után éppen a norvég elé jött vissza a pályára, és csak azután állt félre, hogy 400 méteren át, lassan haladva feltartotta a Citroën-pilótát, majd néhány szakasszal később ismét kicsúszott riválisa előtt, és Östberg kis híján elütötte az egyik, Fordot toló nézőt.

SVÉD RALI, A VB 2. FUTAMA
Az élcsoport:
1. Jari-Matti Latvala, Mikka Anttila (finn, Volkswagen Polo WRC) 3:00:31.1, 2. Mikkelsen, Markkula (norvég, finn, Volkswagen Polo WRC) 53.6 másodperc hátrány, 3. Östberg, Andersson (norvég, svéd, Citroën DS3 WRC) 59.5 mp h. A vb állása: 1. Jari-Matti Latvala 40 pont, 2. Ogier (francia, Volkswagen Polo WRC) 35, 3. Östberg 30

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik