1. Mennyi az annyi? – Nem sok olyan megosztó nyersanyag létezik, mint a sütiből sokak által kikapart mazsola, tápanyagtartalmát tekintve pedig igencsak gazdag finomság. Energiatartalma a többi aszalványhoz hasonlatosan magasabb, csaknem 300 kcal-t tartalmaz 100 gramm mennyiség.
A diákcsemege rendszeres, nagyobb mennyiségű fogyasztásával (30 grammnál nagyobb mennyiség) észrevétlenül tudjuk bejuttatni a pluszkalóriákat, így érdemes mértéktartóan beiktatni étrendünkbe.
3. Szívbarát nyersanyag – Habár a mazsola nem tekinthető kifejezetten alakbarát nyersanyagnak, mégis értékes tápanyagforrás. A benne található kálium a szív- és érrendszeri betegségekkel szemben jelent protektív tényezőt, emellett az ideg- és az izomműködés, a folyadék- és ion háztartás, valamint a sav-bázis egyensúlyért is felel.
A napi bevitel sportolóknál egyéni, általánosságban 4.7 gramm vagy afeletti.
5. Ne csak diákcsemegeként! – A diákcsemege mellett a mazsolát bátran tehetjük a reggeli gabonakásába vagy a kis étkezés gyanánt elfogyasztott gyümölcsrizsbe, házi joghurtba. Édes íze feldobja a rizsköretet, emellett a saláták színesítésére is alkalmas, a vállalkozókedvűek a majonézes burgonyasalátát is feldobhatják a narancs és a mazsola kombójával.
+ 1 helye az étrendben: A mazsola tehát – ha szeretjük – izgalmas és hasznos nyersanyag lehet szabadidő- és versenysportolóknak, hiszen a benne található kálium a szív védelme mellett az izomműködés, valamint a folyadék- és ionháztartás fenntartásában is részt vesz. Egy mazsolás házi zabkeksz vagy müzliszelet az edzés és a verseny előtt fél órával fogyasztva gyorsan felszívódó szénhidrátot, így gyors energiabevitelt jelent.