A sport és az egészséges táplálkozás jótékony hatásai – fontos az ellenőrzés!

T. N.T. N.
Vágólapra másolva!
2023.07.22. 06:44
A sport és a tudatos étkezés jelentőségét szerencsére már egyre többen felismerik. A rendszeres szűrővizsgálatoktól viszont még mindig sokan idegenkednek.

A sport és a tudatos étkezés jelentőségét egyre többen felismerik, viszont sokan idegenkednek a szűrővizsgálatoktól. Pedig egészségünk megőrzése érdekében fontos lenne élni ezzel a lehetőséggel, ráadásul hosszú várólisták és felesleges körök nélkül is elintézhetjük a szükséges vizsgálatokat.

A helyes táplálkozás és a rendszeres testmozgás hozzájárul, hogy szervezetünk ellenállóbb legyen a különböző fertőzésekkel és betegségekkel szemben.

Ahhoz azonban, hogy tudjuk, valóban a megfelelő étrendet követjük, vagy eleget mozgunk szívünk állapotának megőrzéséhez, illetve nincs valamilyen vitaminhiányunk, érdemes folyamatosan ellenőriztetni magunkat.

Ha évente legalább egyszer teljes vérképet készíttetünk, és részt veszünk bizonyos szakorvosi szűréseken, duplán is nyerhetünk:

1. egyrészt a megnyugtató eredmények igazolják életmódunk jótékony hatásait, ezzel együtt pedig motivációt adnak a folytatáshoz,
2. ha pedig esetleg valami gond van, időben felfedezve és kezelve megelőzhetjük az adott egészségügyi probléma súlyosbodását, ami akár életet is menthet.

A magyarok még mindig nem járnak az élen a szűrővizsgálatokban, közben viszont bizonyos megelőzhető betegségek rekordszámú áldozatot szednek az országban.

Tudjuk, hogy a rohanó világban mindenre kevés idő jut, így sokan csak akkor kérnek időpontot teljes körű kivizsgálásra, amikor már nagy a baj. Ráadásul gyakran hónapokat kell várni, mire az érintett találkozhat egy orvossal, aki aztán vagy talál megoldást a problémára, vagy nem.

Az állami egészségügy korlátait a koronavírus-világjárvány csak még jobban kidomborította. Még leterheltebb orvosok, még több várakozás, még nagyobb bizonytalanság jellemzi napjainkban az egészségügyi rendszert.

Nem csoda, hogy a lakosság jelentős része már szívesebben keres megoldást magánúton, ugyanakkor még mindig sokan gondolják, hogy ez a gazdagok kiváltsága – pedig ez elég messze áll a valóságtól.

 

 

Mit kell tudni a magánorvosi biztosításról?
Ha hajlandóak vagyunk némi pénzt áldozni arra, hogy az állami rendszert megkerülve, emelt szintű és gyors privát ellátást kapjunk bármilyen panasz vagy igény esetén, érdemes feltérképezni a magánorvosi biztosításban rejlő lehetőségeket.

Persze magánszolgáltatóhoz külön biztosítás nélkül is elmehetünk, ám akkor bizony mélyen a zsebünkbe kell nyúlnunk a luxuskörülményekért és a szakértelemért cserébe. A nívós intézményekben ugyanis egy részletesebb kivizsgálás teljes költsége százezres nagyságrendű is lehet – a baj esetén szükséges gyakori kontrollról és a hosszas utókövetésről nem is beszélve.

Ezzel szemben a biztosítás vitathatatlan előnye, hogy egy havi fix díjért cserébe további térítési díj nélkül vagyunk jogosultak az általunk választott csomag szerinti szűrővizsgálatokra és szakorvosi ellátásokra – mindezt gyorsan, idilli és jól felszerelt környezetben, emberséges hozzáállással.

A lehetőséggel élve tehát tulajdonképpen azt fizetjük meg, hogy szinte azonnal sorra kerülünk, és így akár napokon belül megtudhatjuk, hogy a jelenlegi étrendünk és edzésmódunk elegendő-e egészségünk karbantartásához.

A magas színvonalú szolgálatért cserébe ráadásul nem kell eseti jelleggel, hirtelen előteremtenünk több tízezer forintot – mi ugyanis semmit sem fizetünk külön az orvosnak vagy a szolgáltatónak, ez már a biztosító dolga.

Emellett nemcsak pénzt, hanem rengeteg időt is megspórolhatunk egy ilyen biztosítással, a szolgáltatáshoz ugyanis hozzátartozik egy éjjel-nappal hívható orvosi ügyeleti vonal, valamint egy call center, ahol készségesen felkutatják a nekünk legmegfelelőbb helyet a kívánt vizsgálatok elvégzéséhez, és azonnal le is foglalják az ideális, általunk választott időpontot.

Nekünk tehát már csak oda kell mennünk a megadott időpontra és átesni a vizsgálatokon.

Ha pedig a szűrések során bármi kiderülne, rekordidőn belül mehetünk is tovább egy magasan képzett szakemberhez, akitől a profi ellátás mellett javaslatokat is kaphatunk arra vonatkozóan, hogy mit érdemes még változtatni az életmódunkon ahhoz, hogy jobb bőrben legyünk.

Az alapvizsgálatok mellett ráadásul – választott csomagtól függően – bizonyos előre tervezett műtéteket és az egynapos sebészeti ellátást igénylő beavatkozásokat is elvégeztethetjük biztosításunk segítségével, akár összeghatár meghatározása nélkül, korlátlanul is.

Hosszú távon kifizetődő
A magánorvosi biztosítás tehát remek alternatívát jelent az állami ellátás részleges kiváltására, ha szorosan nyomon követnénk egészségügyi állapotunkat és az egészséges életmódunk közvetlen hatásait.

Legnagyobb előnye mégis az, hogy ha baj van, szakértő kezekben és nyugodt környezetben gyógyulhatunk. Nincs többé több hónapos várólista, ideges szakember, elkapkodott kivizsgálás.

De elfelejthetjük a bűntudatot is egy olyan betegség súlyossá fordulása miatt, amelyet rendszeres ellenőrzésekkel megelőzhettünk volna.

Ez lehet tehát a teljesen egészséges élet kulcsa – hiszen könnyebb mindent megtenni egészségünk megőrzéséért, mint később azon dolgozni, hogy legalább a korábbihoz hasonló szintre visszahozzuk fizikai állapotunkat.

Fotók: pixabay

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik