Varga Csaba a világ kilencedik legmagasabb hegycsúcsára, a Nanga Parbatra indul

Vágólapra másolva!
2023.06.06. 09:10
A világ kilencedik legmagasabb hegycsúcsára, a 8125 méter magas Nanga Parbatra indul június 6-án, kedden Varga Csaba Nagyváradon élő hegymászó, építész.

Varga Csaba célja, hogy pótlólagos oxigén és magashegyi teherhordók igénybevétele nélkül megmássza a pakisztáni Himalája-hegycsoportban található 8125 méter magas Nanga Parbatot. A hegymászó szerint ez az a magasság, ahol még jól tud működni az emberi szervezet; van tapasztalata, ez már több mint a tizedik magashegyi expedíciója lesz. A csúcstámadást a június 20. és 30. közötti időszakra tervezi.

Varga Csaba 2021-ben a Dhaulagiri csúcsán

Varga Csaba június 6-án indul Budapestről Pakisztánba, 8-án utazik az Indus folyó menti Chilas városába, 9-én pedig három-négy napos túra keretében éri el a Nanga Parbat 4200 méteren fekvő Diamir-alaptáborát. Onnan kezdi meg az akklimatizációt, majd körülbelül egy hónap áll rendelkezésére a csúcs megmászásához.

A Nanga Parbat csúcsát először a legendás német Hermann Buhl érte el 1953. július 3-án, az eddigi egyetlen magyar állampolgár, aki megmászta, Erőss Zsolt volt: 1999-ben „partizánakció keretében” jutott fel, azaz nem volt csúcsengedélye, így a siker nem lett hivatalos.

Erőss Zsolt bravúros Nanga Parbat-mászásáról már írtunk a Csupasporton.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik