BMX: célkeresztben az Európa-bajnokság és az olimpia

Vágólapra másolva!
2023.06.04. 14:30
Pörögnek az események a BMX freestyle szakágában, ahol Ujváry Zoltán ismét remek eredményekkel rukkolt ki.

A 2023-as idény minden eddiginél fontosabb a magyar BMX-szakágnak, mivel a szezon olimpiai kvalifikációs év, írja a szon.hu. Ennek megfelelően Ujváry Zoltán is azért küzd, hogy Magyarországnak megszerezze a kvótát. A szaúd-arábiai világkupát követően április közepén hallhattunk ismét a nyíregyházi bringásról, aki akkor Hollandiában remekelt, az Area 51 elnevezésű eindhoveni viadalon fért be a legjobb tíz közé, ezzel ismét fontos világranglistapontokat gyűjtve.

„Igazából egyfajta felkészülésként tekintettem erre a viadalra, szerettem volna megalapozni a formám a tavaszi, valamint a nyár eleji versenyekre. Ismertem ezt a pályát, hiszen korábban már szerepeltem itt, ez pedig előnyt jelentett. Szerencsére két remek kört teljesítettem, ami a nyolcadik helyre volt elegendő, ezzel pedig teljes mértékben elégedett voltam.”

„Mindkét versenynek Hajdúböszörmény adott otthont, ami a Nyíregyházához való közelsége miatt szinte a második otthonom – folytatta a sportoló, aki anno motokrosszal kezdte, de a BMX világa szippantotta magába. – A kupában mindkét köröm tökéletesre sikerült, így nagy fölénnyel nyertem meg a viadalt, ellenben a másnapi országos bajnokságon sajnos nem sikerült a dobogó felső fokára állnom, nem mentem ugyan rosszul, de ez ezúttal csak egy harmadik helyet ért.”

A franciaországi vk-sorozaton a középmezőnyben végzett, Hajdúböszörményben, a kupasorozat második fordulójában viszont újra nyert, és most jöhet az Európa-bajnokság.

„Június 22-én lesz az Eb, ám két nappal előtte még rajthoz állok Eszéken a C1-es besorolású nemzetközi versenyen, amolyan utolsó felkészülés gyanánt. Jó kis bemelegítés lesz.

Az Európa-bajnokság a legfőbb célom, természetesen Lengyelországban is arra fogok törekedni, hogy kihozzam magamból a maximumot.

Mivel azonban ez egy szubjektív pontozású sportág, sohasem lehet tudni, ez mire lesz elég. Bízom benne, hogy az első tízre.”

Ami pedig az olimpiát illeti, a párizsi játékokra tizenkét ország kvalifikálhat, ebből egy helyet a házigazda Franciaország alanyi jogon megkap, valamint a világranglista első helyezettje visz el két kvótát. A maradék kilenc helyen a rangsor következő kilenc nemzete osztozik egy-egy emberrel. Magyarország jelenleg a tizennegyedik helyről várja a kvalifikációs időszak folytatását.

A teljes cikket elolvashatja a szon.hu oldalon.

(Nyitó képünk illusztráció.)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik