Sportolók kedvencei – 5 érdekesség a tojásról

Nagy Nóra ZsófiaNagy Nóra Zsófia
Vágólapra másolva!
2023.03.24. 08:46
A tojásnak abszolút helye van a szabadidős és versenysportolók étrendjében, hiszen fehérjetartalma az izomépítéshez, vas- és B12-vitamin tartalma a vérképzéshez elengedhetetlen.

1. Mennyi az annyi

A tojás energiatartalma nem jelentős, egy átlagos méretű tojásban 66 kcal található, így bátran nevezhetjük alakbarát nyersanyagnak. Pozitív tulajdonságai közé tartozik jelentős fehérjetartalma (5,3 g fehérje/darab), amely mennyiség 1dl tej, joghurt és kefir fehérjetartalmánál is magasabb.

2. Koleszterinbomba?

Valamennyire igen, jó, ha tudjuk! A tojássárgája koleszterintartalma jelentősebb, 190 mg egy átlagos nagyságú tojásban. Magas koleszterinszint esetén az ajánlott napi bevitel mennyisége 200 mg, így már érthető is, hogy a többtojásos rántotta miért nem tekinthető mintareggelinek egy ilyen helyzetben.

3. Kedvező beltartalom

A tojás remek tápanyag, például B12-, A-, D-vitamin, valamint vas-, cink- és szelénforrásunk, így a heti beviteli mennyiség bátran lehet 6-7 darab (amennyiben nem magas a koleszterinszintünk). Kedvező beltartalmi értékének köszönhetően egy ovo-lakto vegetáriánus étrend is lehet kiegyensúlyozott (az étrend a növényi alapanyagok mellett tejet, tejtermékeket és tojást is tartalmaz, húst és halat viszont nem), hiszen a szervezet optimális működéséhez szükséges tápanyagok egy része a tojásban is megtalálható.

4. A fürjtojás

A fürjtojás remek választás magas koleszterinszint esetén is, hiszen az apró méret miatt egy darab koleszterintartalma jóval kevesebb (csak 84 mg). Azonban fehérjetartalma kevesebb a tyúktojásénál, 4 db fürjtojás tesz ki egy tyúktojásnyi fehérjebeviteli mennyiséget.

5. A francia gasztronómia fontos alapanyaga

A quiche a franciák sós pitéje, amelynek egyik fő alapanyaga a tojás. A klasszikus recept tésztája omlós, linzertésztaszerű, a töltelék pedig tojás, tej, tejszín keverékébe rakott apróra darabolt zöldség (pl. spenót, póréhagyma, paradicsom, gomba, répa), igény szerint hússal vagy hallal vegyítve, de minden esetben sajttal megbolondítva. A quiche remek választás vacsorára, de akár reggelire vagy ebédre is fogyaszthatjuk.

+ 1. Helye az étrendben

A tojásnak abszolút helye van a hobbi- és versenysportolók étrendjében, hiszen fehérjetartalma az izomépítéshez, vas- és B12-vitamin-tartalma a vérképzéshez elengedhetetlen. A tojás főtt és lágy formában, tojáskrémként, omlettként, rántottaként vagy a quiche alapanyagaként beiktatható reggelire vagy vacsorára, ebéd esetében pedig feltétként vagy más étel alapanyagaként. Hozzáadott cukorban szegény, rostdús sütemény (pl. zabliszttel készült piskóta) ugyancsak tojás hozzáadásával készül, ily módon tízóraira vagy uzsonnára is fogyaszthatjuk ezt az értékes és ízletes nyersanyagot.

Sportolók kedvencei sorozatunk korábbi részei:
5 érdekesség a cékláról
5 érdekesség az ananászról
5 érdekesség a hajdináról
5 érdekesség a csokoládéról
5 érdekesség a lazacról
5 érdekesség a banánról
5 érdekesség a zabpehelyről
5 érdekesség az avokádóról
5 érdekesség a túróról
5 érdekesség a gesztenyéről
5 érdekesség a chiamagról
5 érdekesség a spenótról
5 érdekesség a joghurtról
5 érdekesség a kölesről


CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik