Robbantások a maratoni versenyen, sok futó kórházba került

Csupasport CsupasportCsupasport Csupasport
Vágólapra másolva!
2023.02.27. 10:00
Kamerun délnyugati részén a katonák voltak a célpontok, már régóta harcolnak a szeparatisták a kormányerők ellen.

Több mint ötszáz futó rajtolt a hétvégén a kameruni Buea város hagyományos maratoni versenyén, főként afrikai sportolók, de franciák is indultak. Nem sokkal a rajt után több kisebb robbanás történt a futók mellett.

„Tizenkilenc sportolót hoztak a kórházba különböző sérülésekkel, hármat meg is kellett műteni. Állapotuk stabil, és szerencsére nem történt egyetlen halálesetet sem” – mondta a Reutersnek Martin Mokake, a Buea Regionális Kórház igazgatója.

Buea az ország délnyugati részén, a tengerparton fekszik, a régióban régóta harcolnak szeparatisták a kormányerők ellen.

Ambazonia, más néven Amba Land, egy senki által el nem ismert szakadár állam vállalta magára a merényletet, közleményükben azt írva, hogy az elsődleges célpontok a kameruni katonák voltak, akik a futókat biztosították. A felkelés 2016-ban kezdődött, tüntetésekkel, majd azok erőszakos, halálos áldozatokat is követelő feloszlatásával. A konfliktust anglofón válságnak is nevezik, hiszen Kamerun angol nyelvet beszélő kisebbsége áll – szó szerint – harcban a szerintük jogaikat jelentősen csorbító, francia nyelvű többséget képviselő kormányerőkkel.

Tíz évvel ezelőtt, 2013. április 15-én még nagyobb pusztítást okozott a Bostoni maraton útvonalán elrejtett három robbanószerkezet, amelyből kettő működésbe is lépett. Hárman haltak meg a nézők közül, és összesen 264 személy, köztük számos futó szenvedett sérüléseket, sokan végtagjukat veszítették el egy csecsen testvérpár által elkövetett merényletben.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik