A londoni maraton vagy a budapesti vb lehet a legendás Mo Farah utolsó versenye

GYŐRI FERENCGYŐRI FERENC
Vágólapra másolva!
2023.02.02. 14:01
Angliában biztosan indul, de reményei szerint az atlétikai vb-csapatba is bekerül a négyszeres olimpiai bajnok, aki a 2023-as idénnyel lezárja karrierjét.

A britek világklasszis hosszútávfutója, Mo Farah egy ideje nem rukkolt ki igazán jó eredménnyel. A 39 éves, négyszeres olimpiai és hatszoros világbajnok atléta a 2017-es londoni vb-n az 5000 métert már nem tudta megnyerni, a 10 000-et még igen, ugyanakkor bejelentette, többé már nem versenyez pályán. Nem így történt, ugyanis Farah megpróbált kvalifikálni a tavalyelőtti tokiói olimpiára, de nem járt sikerrel, csaknem 20 másodperccel elmaradt a szintidőtől.

2020-ban viszont Brüsszelben megdöntötte az egyórás futás világrekordját, 21 330 méterig jutott hatvan perc alatt.

Utcán 2019-ben félmaratoni Európa-csúcsot döntött 59:07-tel, egyéni legjobb maratoni futását 2018-ban produkálta, Chicagóban 2:05:11-gyel brit rekordot állított fel.

Karrierjét az elmúlt esztendőkben sérülések hátráltatták, a tavaly októberi londoni maratoni versenytől például csípőproblémája miatt lépett vissza. Idén viszont ott lesz a mezőnyben április 23-án, mi több, utolsó nagy dobására készül, merthogy ez az év lesz az utolsó pályafutásában, a folytatásban az edzői hivatás felé fordulna.

„Csodálatos karrierem volt, és részt venni a londoni maratonon nagyon nagy dolog – szögezte le Mo Farah. – Csalódott voltam, hogy tavaly nem versenyezhettem, úgyhogy szeretnék még egy próbát tenni. Nem vagyok mai gyerek, már nem tudom folyamatosan tartani a jó formám, és szeretném, ha otthon fejezhetném be. Egyre közelebb van pályafutásom vége, annyi bizonyos.”

Farah nem zárta ki kategorikusan, hogy a budapesti világbajnokság legyen esetleg a hattyúdala, azt viszont igen, hogy megpróbálkozzon a kvalifikációval a jövő évi párizsi olimpiára.

Ha úgy alakulna, hogy számítanak rá a vb-csapatban, nem utasítaná el. Erre egyébként csak a klasszikus, 42.195 kilométeres távon lehet esélye, kérdés, mit mutat Londonban – ennél előbbre ő sem gondolkodik, nyilvánvalóan fel kell mérnie, milyen állapotban van.

Hozzátette, megvan a megfelelő edzői licence, és szívesen megosztaná tudását honfitársaival, hogy megmutassa nekik, mit lehet elérni kemény munkával és szenvedéllyel.

A szomáliai származású sztárnál sokkal jobb maratonisták is indulnak Londonban, igaz, a világcsúcstartó kenyai Eliud Kipchoge nem vesz részt a viadalon. A szervezők szerdai bejelentése szerint azonban az örökranglista első öt helyezettje közül a többi négy ott lesz a nagyszabású eseményen, így az etióp Kenenisa Bekele, Birhanu Legese és Mosinet Geremew, valamint a kenyai Kelvin Kiptum, aki decemberben 2:01:53-as időt repesztett Valenciában. Rajtuk kívül számíthatunk a címvédő kenyai Amos Kipruto és a regnáló világbajnok, az etióp Tamirat Tola részvételére is, úgyhogy hatalmas csata alakulhat ki a győzelemért. Farah színre lépésével a fantasztikus hangulat borítékolható.

Fotók: AFP

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik