Sportolók kedvencei – 5 érdekesség a chiamagról

Nagy Nóra ZsófiaNagy Nóra Zsófia
Vágólapra másolva!
2022.12.02. 19:19
Rendkívül hasznos, de fogyasztását nem érdemes túlzásba vinni, dúsíthatjuk vele a müzlit vagy a zabkását, de még pudingot is készíthetünk belőle.

1. Mennyi az annyi?


A chiamag (más néven azték zsályamag) igen divatos élelmiszer napjainkban. Ezeknek a fehér cirmos fekete magoknak az energiatartalma 486 kcal/100g. 15 g mag (napi maximált mennyiség) energiatartalma 73 kcal, fehérjetartalma 3 g, szénhidráttartalma pedig 6 g, amivel bátran nevezhető alakbarát alapanyagnak.


A benne lévő szénhidrát lassan szívódik fel, ennek köszönhetően bármely étkezésbe beiktatható cukorbetegség vagy inzulinrezisztencia esetén is.



2. Értékes rostforrás


A chiamag napi beviteli mennyiségének maximuma a már fentebb is említett 15 g, amelyhez jó tartani magunkat, hiszen az ennél nagyobb mennyiségű magbevitel emésztőrendszeri panaszokat okozhat. Ennek oka a magas rosttartalom, 15 g chiamagnak 5 g a rosttartalma, amely egy egészséges felnőttszervezet rostszükségletének 20 százalékát fedezi. Félreértés ne essék, a rost fontos szerepet tölt be számos területen (többek között a normális bélperisztaltika fenntartásában is részt vesz), de javasolt a beviteli mennyiséget különböző forrásokból fedezni, hogy más tápanyagokhoz is hozzájusson szervezetünk.



3. Nem csak a joghurtba!


A chiamagot tehetjük joghurtba, ezáltal tápanyagokban tartalmasabb és jóval laktatóbb tízóraiban vagy uzsonnában lehet részünk. Azonban ne álljunk meg ennyinél! Dúsíthatjuk vele müzlinket, granolánkat vagy zabkásánkat is.


Otthon készített kenyér, zsemle vagy sós aprósütemény tésztájához is hozzáadható, de a tetejükre is szórhatók ezek az apró magvak.



4. Omega-3 zsírsavbomba


Ha eddig nem lett volna elég menő a chi mag beltartalmi értéke, akkor szív- és érrendszerünk védelméért is felelős omega-3 zsírsavtartalmáról is érdemes szót ejteni, ugyanis zsírtartalmának 60 százaléka többszörösen telítetlen omega-3 zsírsav.


5. Készítsünk chia pudingot!


A chiamagból remek pohárdesszert készíthető, amelyet tízóraira, uzsonnára vagy az ebédre elfogyasztott tartalmas leves kísérőjeként egyaránt ehetünk. A chiapuding elkészítése egyszerű: 15 g magot sovány tejjel, növényi itallal vagy joghurttal összekeverünk és néhány órára (akár egész éjszakára) a hűtőbe teszünk, hogy a magok megduzzadjanak.


Természetesen kedvünkre édesíthetjük és ízesíthetjük a pudingot, adhatunk hozzá friss gyümölcsöt vagy gyümölcspürét, kakaót vagy durvára vágott olajos magvakat.



+ 1. Helye az étrendben


Összefoglalva elmondható, hogy a chiamag a hobbi- és versenysportolók táplálkozását – értékes tápanyagtartalma miatt – színesíteni tudja. Többek között egy edzés vagy verseny utáni chiamagos puding vagy turmix a fehérjét, a rostot és a szénhidrátot is pótolni tudja. Fontos, hogy bármikor is iktatjuk be a nap folyamán, a bőséges folyadékbevitelre minden esetben ügyelni kell!


Sportolók kedvencei sorozatunk korábbi részei:
5 érdekesség a lazacról
5 érdekesség a banánról
5 érdekesség a zabpehelyről
5 érdekesség az avokádóról
5 érdekesség a túróról
5 érdekesség a gesztenyéről

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik