1. Mennyi az annyi?
Az ősz beköszöntével a gesztenye is előtérbe kerül. Energiatartalma (167 kcal/100 gramm) jelentősen alacsonyabb az olajos magvakhoz viszonyítva. Ez az alakbarát jellemző alacsony zsírtartalmának köszönhető, csupán 1.5 gramm zsír található 100 grammjában. Amíg az olajos magvak zsírtartalma 80% körül mozog, a gesztenye csupán 8% zsírtartalmú.
2. Szénhidrát-anyagcserezavar esetén is!
A gesztenye szénhidráttartalma a kesudióéhoz hasonló (32g/100g), ami magasnak számít az olajos magvak körében. Aggodalomra azonban semmi ok, összetett szénhidráttartalma lassú felszívódású, így a nap bármely szakaszában beilleszthető az étrendünkbe. Cukorbetegeknek – a könnyebb számolás érdekében – érdemes 30 gramm gesztenyeporcióval kalkulálni, amelynek szénhidráttartalma 10 gramm.
3. A gesztenyepüré kérdése
A gesztenyepüré a gesztenye feldolgozott változata, amelyhez – hagyományosan – a gyártás során cukor is kerül. Ennek következtében megítélése is változik, hiszen hozzáadott cukortartalma miatt a termék energiatartalma már jelentősebb, fogyasztása testmozgás függvényében ajánlott. Szénhidrát-anyagcserezavar (pl. cukorbetegség, terhességi cukorbetegség, inzulinrezisztencia) vagy testtömegmegtartás és -csökkentés esetén a hozzáadott cukortól mentes változat az opció, de a szénhidráttartalommal ebben az esetben is számolni kell.
A gesztenyepürét otthon is elkészíthetjük, ha az aprítógéppel pürésített főtt gesztenyét hozzáadjuk a cukorból víz hozzáadásával készített sziruphoz (vagy a cukormennyiség csökkentése esetén édesítőszerhez), ízesítjük rummal és vaníliával.
A gesztenye értékes tápanyagokat tartalmaz, emellett élelmirost-tartalma is számottevő, 6-7 gramm körüli 100 grammonként. 100 gramm gesztenye kálium- és magnéziumtartalma egy egészséges felnőtt napi szükségletének 11-14%-át fedezi. Ugyanilyen mennyiségű előfőzött gesztenye 30 mg körüli C-vitamint tartalmaz. A szelídgesztenye ezen kívül rendkívül gazdag E-vitamin-forrás, 100 gramm mennyiség a szükséglet 10%-át biztosítja.
5. A gesztenyepürén túl
Habár sokaknak a gesztenye íze nem igazán karakteres, izgalmas ízélményben lehet részünk sós és édes ízű ételek esetén is. A gesztenyével nemcsak az édes aprósütemények tésztáját ízesíthetjük, hanem krémösszetevőként piskóták és muffinok ízkarakterét is izgalmasabbá tehetjük. Sült húsok mellett mézes gesztenyeköretként, illetve töltelékként is megállja a helyét, így a karácsonyi menü tervezése során bátran adhatunk neki esélyt.
+1. Helye az étrendben
Összefoglalva elmondható, hogy a gesztenye értékes őszi-téli nyersanyagunk, rendszeres fogyasztása a kiegyensúlyozott, vegyes táplálkozás része. Alacsony zsír-, magasabb rost- és lassú felszívódású összetettszénhidrát-tartalma miatt a verseny- és szabadidős sportolóknak is hasznos és alakbarát tápanyagforrás, ráadásul bármely étkezés részeként. Például a főtt gesztenye sovány sajttal fogyasztva szuper fehérje-, vitamin- és szénhidrátpótlást biztosít a szervezetnek edzés vagy verseny után.
Sportolók kedvencei sorozatunk korábbi részei:
5 érdekesség a lazacról
5 érdekesség a banánról
5 érdekesség a zabpehelyről
5 érdekesség az avokádóról
5 érdekesség a túróról
CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!