Győrffy Ákost most legyőzte a Szellemhegy, a rossz idő emberéleteket is követelt

K. Z.K. Z.
Vágólapra másolva!
2022.10.06. 14:55
A síalpinista hazafelé tart a Manaszluról, Varga Csaba már a Cso-Oju alaptáborában, Suhajda Szilárddal nagyinterjú készült.

Nem sikerült Győrffy Ákos Manaszlu-expedíciója, a borzalmas időjárás megakadályozta a magyar hegymászó tervét – számolt be róla a Kalifa közösségi oldala. A cél az volt, hogy a 8163 méter magas csúcsot megmássza, majd onnan lesíeljen, ami ezidáig még nagyon kevés embernek sikerült. Győrffynek ez lett volna az első nyolcezres lesíelése, nemrég a 7134 méteres Ibn Színát hódította meg, de a Manaszlun, vagyis a Szellemhegyen hetek óta nagyon rossz volt az idő.

Október elején tett egy újabb próbát, amerikai síalpinista társával már feljutott a 3-as táborig 6700 méter körüli magasságban, ám erősen havazni kezdett, ami megakadályozta a további mászást.

Sőt, mint kiderült, az alaptábort hócsuszamlás érte, majd valamivel feljebb egy újabb lavina serpákat sodort el, így a 3-as táborban lévő mintegy negyven ember a mentés és a levonulás mellett döntött. Az elsodort serpákat megtalálták, de a tragédiában életüket vesztették. Győrffy Ákos épségben leért a hegyről, és hazaindult.

Varga Csaba a Dhaulagirin

Varga Csaba ugyanakkor elérte a Cso-Oju alaptáborát, erről pedig a Hazajárók Facebook-oldala számolt be. A nagyváradi hegymászó október elején ért ki Nepálba, hamarosan kezdi az akklimatizációs köröket. A Cso-Oju a világ hatodik legmagasabb hegye, 8201 méter, először 1954-ben hódították meg, magyar mászók pedig 1990-ben voltak első alkalommal a csúcsán. Varga Csaba már túl van öt nyolcezresen, a Gasherbrum II, a Broad Peak, a Manaszlu, a Gasherbrum I és a Dhaulagiri után következhet a hatodik sikeres teljesítés.

 

Suhajda Szilárd a Nemzeti Sport fotózásán – fotó: Dömötör Csaba

És ejtsünk néhány szót Suhajda Szilárdról is: az ő terve most a Big Five-kihívás, vagyis a világ öt legmagasabb hegyének megmászása. Túl van a K2-n és a Lhocén, 2023-ban a cél a Mount Everest, oxigénpalack nélkül. Céljairól, a kezdetekről, a nehézségekről és az örömökről hosszabban is beszél majd a Nemzeti Sport pénteki számának Sportkrém mellékletében a 40 esztendős hegymászó, aki még a kezdet kezdetén azt is átélte, milyen érzés, amikor egy lavina 150 méteren át görgeti.

Nyitó kép: Győrffy Ákos a Manaszlun/Kalifa/Facebook

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik