A müzliszelet közkedvelt élelmiszer, amely változatos összetevői, és értelemszerűen a tartalma miatt igen kelendő termék. Edzés előtt, illetve hosszabb ideig tartó testmozgás alatt (például teljesítménytúrák) gyorsan hasznosuló energiaforrást jelentenek. A hazai palettából jóformán mindenki megtalálhatja a magának megfelelőt, de ellenkező esetben sincs probléma, hiszen mi magunk is könnyedén elkészíthetjük kedvenc ízeinkben.
A müzliszeletek energia- és tápanyagtartalmát az összetevők jellege és mennyisége befolyásolja. Kiszerelést tekintve találunk 20 grammos, de akár 100 grammos változatot is, utóbbinak 480 kcal energiatartalma és 60 gramm szénhidráttartalma is lehet.
Az olajos magvakat, csokoládédarabokat, karamellt és mogyoróvajat tartalmazó, illetve a csokoládés talpú, csokibevonatos fajták magasabb zsírtartalmúak.
Tekintve, hogy a müzliszeleteket többnyire mézzel, cukorral, melasszal vagy más sziruppal tapasztják össze, fogyasztásuk cukorbetegek és más szénhidrát-anyagcserezavarban szenvedőknek nem javasolt.
Magasabb fehérjetartalommal rendelkeznek a tücsöklisztet 6–20 %-ban tartalmazó szeletek, amelyeket már itthon is lehet kapni. Ebben a kategóriában konkrétan létezik olyan 60 grammos kiszerelésű változat, amelynek elfogyasztásával 250 kcal energiához és 20 gramm fehérjéhez jutunk. Sportolók körében nagy népszerűségnek örvend a „proteines” müzliszelet. Fehérjetartalmuk többnyire 12–21 gramm között mozog, így az is megeshet, hogy a tücsöklisztessel több fehérjét vihetünk be.
Összefoglalva elmondható, a müzliszeletek energia- és szénhidráttartalma jellemzően magasabb lehet, de ez edzés előtt, illetve túrázás alkalmával igencsak jól jöhet. Igyekezzünk zabpehellyel, gyümölccsel és olajos magvakkal készült szeleteket választani. A csokoládés, mogyoróvajas vagy karamellás termékek magasabb zsírtartalmúak, ezek az összetevők az ízélmény mellett az energiatartalmat is gazdagítják.
Házi müzliszelet recept:
Hozzávalók: 120 gramm nagy szemű zabpehely, 60 gramm teljes kiőrlésű liszt, 60 gramm mandula, 65 gramm apró szemű mazsola, 120 gramm méz, két evőkanál juharszirup, fahéj ízlés szerint. Elkészítés: egy nagy tálba kimérjük a zabpelyhet, a lisztet, a nagyobb darabokra vágott mandulát, a mazsolát, hozzáadjuk a fahéjat, majd az egészet összekeverjük. A lábasban felmelegített mézet hozzácsurgatjuk a zabpelyhes keverékhez, hozzáadjuk a juharszirupot is, majd jól összekeverjük. Sütőpapírral bélelt tepsire halmozzuk a masszát, elegyengetjük a felszínét, és a 180 Celsius-fokra előmelegített sütőbe csúsztatjuk kb. 20 percre. Sütés után várjuk meg, míg kihűl, majd egy éles késsel szeletelhető.
Fehérjeszükséglet állati és növényi eredetű fehérjeforrásból
A sorozat első részében a sporttáplálkozást ismerhettük meg. A szabadidős sportolók táplálkozása nem tér el jelentősen az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozás irányvonalaitól, egyediségét az adott mozgásformához igazított energia- és folyadékbevitel adja. A második részben a szükséges folyadékmennyiség biztosítására hívtuk fel a figyelmet. Minél hosszabb ideig és minél intenzívebben mozgunk ugyanis, annál fontosabb, hogy a megfelelő típusú folyadékpótlás megtörténjen. A harmadik részben a fehérjeszükségletünkkel foglalkoztunk, amelyet állati vagy növényi eredetű fehérjeforrásokból is fedezhetünk. Ajánlott a növényi és az állati fehérjebevitelt 60–40%-ban, de legalább 50-50%-ban megosztani.
CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!