A sporttáplálkozás a táplálkozástudomány egy nagyon speciális területe, mivel a táplálkozási javaslatok erőteljesen sportágspecifikusak. A szabadidő-sportolók táplálkozása azonban nem tér el jelentősen az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozás irányvonalaitól, individualitását az adott mozgásformához igazított energia- és folyadékbevitel adja.
Egy szabadidő-sportoló energia- és a tápanyagszükséglete egyéni; befolyásoló tényező a tápláltsági állapot, a kor, a nem, valamint a fizikai aktivitás mértéke.
Érdemes törekednünk a napi többszöri, kisebb volumenű étkezésre, amellyel biztosítható a sportoláshoz szükséges optimális energia- és vércukorszint, illetve a normál bélműködés fenntartása is. Alapvető feltétel a tudatosság és a változatosság jelenléte, amellyel fedezni tudjuk a szervezetünk számára nélkülözhetetlen vitaminokat, ásványi anyagokat és antioxidánsokat.
A szabadidő-sportolók fehérjeszükséglete csak minimálisan nagyobb egy egészséges, nem sportoló felnőtt szükségletéhez képest.
Zsírbevitel szempontjából az étrend alkalmazkodhat az egészséges táplálkozás alapelveihez, javasolt, hogy a napi energiaszükséglet 25-30%-a legyen fedezve általa. Az alacsony zsírtartalommal rendelkező nyersanyagok választása mellett a zsírszegény ételkészítésre is javasolt törekedni (pl. sütőzacskóban, alufóliában sütés, valamint a sütéshez felhasznált zsiradék minimalizálása). Jó példa, hogy a bepanírozott húst sütőben, sütőpapírral bélelt tepsin, kis olajjal megspriccelve is el lehet készíteni.
A napi energiabevitel 50-55%-át fedezzük a szénhidrátokból, ezen belül nagyobb részt az összetett, lassabban felszívódó szénhidrátokból. A testtömegcsökkentés megcélzása esetén a jojóeffektus elkerülhető, ha a napi szénhidrátbevitel nem kerül tartósan 120 gramm alá.
A napi folyadékszükséglet egyéni, általánosságban 2 liter körüli, amelyet vízzel, ásványvízzel ajánlott biztosítani, a túlzott koffein- és alkoholfogyasztás kerülendő! Bizonyos helyzetekben az izotóniás ital kifejezetten javasolt, amelyet házilag is el tudunk készíteni.
Jövő pénteken: A folyadékpótlás titkai és házi izotóniás ital készítése
CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!