Varga Csaba nagyon gyors, már 7000 felett!

Vágólapra másolva!
2019.07.14. 10:12
Kirobbanó erőben van Varga Csaba, aki újabb nyolcezresre készül a Himalájában – a Hidden Peaken már elérte a hármas tábort, innen már csak a csúcs van.

Bár még két hete sem tartózkodik a hegyen, a Kalifa Alpin Csapat egyik tagja, Varga Csaba máris elérte a pakisztáni, 8080 méter magas Gasherbrum I – más néven Hidden Peak – hármas táborát 7200 méteren.

Ehhez a rendkívül jó erőben lévő mászónak az út kulcspontján, az úgynevezett Japán-kuloáron kellett átvágnia, amelyet a 6400 méteren álló kettes táborból indulva hat óra (!) alatt elért, ráadásul teljesen egyedül.

Az erdélyi magyar hegymászó a tervek szerint egy éjszakát a hármas táborban tölt, majd leereszkedik, és mivel ezzel lezárult a második akklimatizációs köre is, a jövő héten következhet a csúcstámadás. A jó idő a jelek szerint kitart.

Ha sikerül megmásznia a Gasherbrum I-et, ez lehet Varga Csaba negyedik nyolcezrese, ugyanis 2013-ban feljutott a Gasherbrum II (8035 m), 2014-ban a Broad Peak (8051 m), 2017-ben pedig a Manaszlu (8163 m) csúcsára, mindegyikre pótlólagos oxigén használata és magashegyi serpák segítsége nélkül – ugyanúgy, ahogy egyébként minden expedícióján mászik.

A Japán-kuloár

Fotók: Kalifa

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik