Ezért kell a D-vitamin!

Tamás RitaTamás Rita
Vágólapra másolva!
2018.11.06. 15:57
A napsütéses órák számának csökkenésével szervezetünknek szüksége lehet vitaminpótlásra, amelyet leginkább a tojás, a máj vagy különböző halak fogyasztásával valósíthatunk meg.

Az emberek többsége rendszeres D-vitamin hiánnyal küzd, s az arány csak romlik, amikor beköszönt az igazi ősz. Az egészségkultúrában a D-vitamin csak az utóbbi években kezdi elnyerni méltó helyét, s érdemes foglalkozni a pótlásával.

A D-vitamin hiányával az alábbi tünetek észlelhetők magunkon:

1. Indokolatlan izzadás
2. Meglepő izomgyengeség
3. Törékeny csontok
4. Krónikus csontfájdalom
5. Folyamatos melankólia
6. Gyorsan romló fogazat
7. Alvászavar, ideggyengeség
8. Gyulladások kialakulása
9. Megvastagodott ízületek
10. Bőrbetegségek előfordulása

A vitamin pótlása tehát az említett problémák fennállása esetén is ajánlott, de mivel számos betegség kialakulásának kockázatát csökkenti, fogyasztása szinte kötelező.


 

A tojás sárgája megfelelő D-vitaminforrás lehet
Fotó: shutterstock

 

Jó D-vitaminforrás az édesvízi és tengeri halak, a csukamájolaj, a vaj, a tej, a tojássárgája, a máj és a belsőségek. Az egészséges felnőttek D-vitaminszükségletét fedezi, ha elegendő időt töltenek a napfényen. Mivel ez ősszel, télen térségünkben megoldhatatlan, pótlását a fent említett élelmiszerekből, illetve vitamintablettából lehet megoldani.
Szakemberek szerint hazánkban a lakosság legalább 70 százaléka D-vitaminhiánnyal küzd, túladagolása rendkívül ritka.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik