Mi is az a bojli? Speciális horgászcsali, amelyet elsősorban nagyobb méretű halak fogására használnak, vagyis félkilós keszeget vagy egykilós compót aligha csalogathatunk vele horogra. Három kilótól indul ugyanis a limit, s felső határ a csillagos ég.
Mérete: Átmérője nyolc millimétertől indul, de kapható 26–30 milliméteres is. Persze ehhez már jókora pontyszáj kell… Kapitális halak horgászata során akár 40 milliméteres vagy a fölötti méretűeket is használnak. Többnyire gömb alakú.
Összetevői: Tojás, halliszt, szemestakarmány-jellegű lisztek, rozs, kukorica, apró magvak – minden, amit a halak szeretnek. Ízesítésben édes és büdös ízek a népszerűek. Édesben mindenféle gyümölcsíz – banán, ananász, barack, eper – kapható, a „büdös” ízvilágból a halas, fűszeres, kagylós, rákos a legismertebb. Kapható a barna színtől kezdve a citromsárgán vagy a rózsaszínen át a Ferrari-pirosig.
Fajtái: Az egyik legalapvetőbb, amely vízbe dobva lebeg. Ezt önállóan vagy a süllyedő bojlival vegyesen kínálják a halaknak, annak érdekében, hogy a medertől felemelkedjen a csali, hogy nagyobb eséllyel találják meg a halak. Elsősorban iszapos mederfenéknél használják, nehogy a bojli úgy elbújjon, hogy még a legéhesebb halak se találjanak rá.
Fogható haltípusok: A törpeharcsa, a naphal vagy éppen a küsz kizárva. A horgászok a bojlit elsősorban ponty, amur, esetleg harcsa kifogására használják.