Szilvássy Erik aranyérmes, Losonczi állát összevarrták

DEÁK ZSIGMONDDEÁK ZSIGMOND
Vágólapra másolva!
2024.06.09. 19:58
Szilvássy Erik öröme a BOK-csarnokban (Fotó: Dömötör Csaba)
Három magyar kötöttfogású birkózó jutott döntőbe a Polyák Imre–Varga János-emlékverseny zárónapján a budapesti BOK-csarnokban, közülük Szilvássy Erik állhatott a dobogó legmagasabb fokára, Losonczi Dávid és Szőke Alex ezüstérmes lett.

Bravúros menetelése, s a hozzá hasonlóan szintén világbajnok török Ali Cengiz két vállra fektetését követően a 87 kilós Losonczi Dávid sérülés miatt (felrepedt az álla, össze kellett varrni a kórházban) visszalépett az Eb-győztes, vb-bronzérmes bolgár Szemen Novikov elleni döntőtől, így nem védte meg címét a nemzetközi szövetség (UWW) hazai rangsorviadalán. Természetesen mindezt a minél sikeresebb olimpiai szereplés érdekében tette.

A 82 kg nem ötkarikás súlycsoport, így az Eb-bronzérmes Szilvássy Eriknek, valamint az Eb-2. és -3. grúz Gela Bolkvadzének nem kellett Párizsra gondolnia. A tavaly ugyanitt ugyanezt a versenyt megnyerő, tehát szintén címvédő honfitársunk a passzivitási pontokkal, 1:1-nél még rosszabbul állt, de aztán egy remek mögé kerüléssel eldöntötte a csatát (3:1). 

„Az egész versenyen összejött, amit terveztem, a döntőben pedig valamiért nem is fáradtam el” – értékelt röviden „Szilva”, akinek az őszi tiranai nem olimpiai súlycsoportok világbajnoksága lesz az év fő versenye.

A harmadik magyar döntős, a vb-ezüstérmes, olimpiai 5. Szőke Alex (97 kg) sajnos nem szerzett kvótát Párizsra, ettől még rangadót vívott a világ- és Ázsia-bajnok iráni Mohammadhadi Szaravival. 2021-ben Oslóban ugyanez volt a vb-döntő szereposztása. Ezúttal a passzivitási pontok utáni 1:1 még nekünk kedvezett, ám az iráni klasszis levitele eldöntötte a csatát, Szőke 3:1-re kikapott és ezüstérmes lett.

A mieink közül még felállhatott a dobogóra a francia Misha Snjoyan ellen 2:1-re megnyert bronzmérkőzésének köszönhetően az egy súllyal lejjebb Eb-ezüstérmes Váncza István (72 kg).

POLYÁK IMRE–VARGA JÁNOS-EMLÉKVERSENY, BOKCSARNOK
Vasárnap
Kötöttfogás
72 kg. Bronzmérkőzés: Váncza–Snjoyan (francia) 2:1
82 kg. Döntő: Szilvássy–Bolkvadze (grúz) 3:1. Bronzmérkőzés: Bradu (moldovai)–Dömök 3:0
87 kg. Döntő: Novikov (bolgár)–Losonczi – Losonczi visszalépett. Bronzmérkőzés: Azara (algériai)–Takács – Takács visszalépett
97 kg. Döntő: Szaravi (iráni)–Szőke 3:1

Korábban
67 kg. Selejtező: Orta (kubai)–Mányik 8:0. Vigaszág: Szogabe (japán)–Mányik – Mányik visszalépett.
72 kg. Selejtező: Bolkvadze (grúz)–Pohilec 7:0. Negyeddöntő: Váncza–Ganizade (azeri) 4:2-nél Ganizade feladta. Jafarov (azeri)–Klányi 7:0. Elődöntő: Alameldin (egyiptomi)–Váncza 2:1. Vigaszág: Szorabi (iráni)–Klányi 7:0.
77 kg. Selejtező: Lévai Z.–Lévai L. 4:0-nál tus. Nyolcaddöntő: Geraej (iráni)–Fritsch 7:2, Lévai Z.–Horváth (szlovákiai) 6:2. Negyeddöntő: Akbudak (török)–Lévai Z. – Lévai sérülés miatt visszalépett.
82 kg. Negyeddöntő: Szilvássy–Dömök 3:1, Bradu (moldovai)–Királyházi 9:1-nél tus.
87 kg. Selejtező: Losonczi–Li Szung Hvan (dél-koreai) 8:0. Nyolcaddöntő: Takács–Mandic (horvát) 7:2, Vitai–Sipka 3:1, Losonczi–Turszinov (kazah) 8:0. Negyeddöntő: Takács–Vitai 8:0, Losonczi–Mahmodi (iráni) 5:3. Elődöntő: Novikov (bolgár)–Takács 4:0, Losonczi–Cengiz (török) 5:2-nél tus. 
97 kg. Selejtező: Szaravi (iráni)–Lévai T. – Lévai betegség miatt visszalépett. Negyeddönő: Szőke–Habibzare (iráni) 4:1. Elődöntő: Szőke–Mejia (hondurasi) – Mejia sérülés miatt visszalépett.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik