Most már egyértelmű, amit a félresikerült szezonkezdet után még nem akartam kimondani: baj van. Egyszerűen semmi nem működik, semmi nem olyan, mint amilyennek lennie kéne, semmi nem olyan, mint amit az elmúlt években megszoktunk. Ha a rossz futball fájna, tegnap üvöltöttünk volna, ha az edzői faszság butaság fájna, Jesus már rég nem lenne köztünk. Sikerült 1-1-re végezni az újonc, totál utolsó Belenenses ellen a Luzban, most pedig egy elemzésnek nevezett problémaáradat következik, hátha véletlenül eljut az érintettekhez.

Maxi Pereira - Elég régen volt, hogy utoljára SuperMaxinak becéztem, de nem hinném, hogy ez véletlen, meglepődnék, ha valaha ezt még kiváltaná belőlem. Annyi változott tavaly óta, hogy idén én már ezeken a könnyű meccseket sem tudja lehozni. Egyszerűen nem tud védekezni, és látványosan belassult, minek következtében már a támadásokat sem tudja említésre méltóan segíteni. Nem varrom a nyakába az egyenlítő gólt, viszont abban biztos vagyok, hogy Almeida mellett nem ment volna el ilyen könnyedén Fredy azelőtt a bizonyos szöglet előtt. Összességében: régóta itt van, tisztelem, szeretem, becsülöm, de el kéne már felejteni őt, ott a kupa meg a ligakupa, ott lehet össze-vissza szaladgálni.

Újabb meccs, újabb kapott gól - Nem tudom, hogy ez-e a legzavaróbb tényező jelenleg, de a top 3-ben mindenképp ott van. Persze, szögletből volt, mondhatnánk, hogy talált gól, a hülyéknek is eshet néha, meg ilyenek, de itt nem erről van szó. Mondjuk Fejsa elég érdekesen "emelkedett", Diakité olyan 40-50 centivel magasabbról bólintott, a szerb alól egy jófajta júniusi ÖKM-et nem tudtam volna kihúzni. Itt amiről elsősorban szó van, hogy továbbra sincs meg a stabilitás, bármelyik vendég ellentámadásban ott volt a veszély, egyszerűen olyan esetleges ez az egész. Ha valakiben elakad a passz, a beadás, akkor oké, ha nem, majd Artur megoldja, vagy mellémegy, vagy majd rúgunk még egyet elöl, semmi gond. Szerdára ez némileg javulhat Siqueira és Almeida csapatba kerülésével, de attól még Luisao gyorsabb nem lesz, és a PSG-ben nem Diakiték játszanak a támadósorban...

Jorge Jesus - Hol is kezdjem... Van egy 25 fős keretünk, leveszem a sérülteket, legyen 21-22. Ehhez képest amit ő kihoz belőle, az egy nagy lófasz, 0, semmi. Tavaly a védelem előtt felálló Enzo-Matic párossal ellehetetlenítettük a Porto, a Chelsea középpályáját, támadójátékát. Most érkezett Fejsa, aki átvette Matic posztját, ő emiatt most feljebb játszik, Enzónak meg - helyet kell találni alapon - maradt a jobb szél. Én elhiszem, hogy a szerb válogatottban ez egy összeszokott, fasza páros a középpályán, és erre próbálunk alapozni, de könyörgöm, nekünk már megvolt az összeszokott párosunk, ami jobban működött! Matic nem box to box játékos, nem az ő világa fellépni és osztogatni, az Enzóra van kitalálva. Neki közvetlenül a védelem előtt kell mindent megszűrni, olyan eleganciával, ahogy tette tavaly, ami miatt rettegtem, hogy valaki az 50 milliós záradék ellenére is elviszi.

De JJ döntsön így, legyen szerb tandem középen, oké. De attól még nem muszáj jobb szélsőt játszatni Enzo Pérezzel, hát nem az ő világa, vagy ezt ennyire nem látja? A szélre szerződtettük 2 éve, de kölcsönadtuk egyből, pedig akkor még nem volt ilyen veretes a névsor a riválisokat tekintve, tavaly pedig csak Witsel és Javi Garcia gyors elvesztése utáni kényszerűségből került abba a pozícióba, ami amúgy rá van kitalálva. Vagy most akkor szolidaritásból játszatni kell, mert nem fair kihagyni a múlt szezonban nyújtott játéka alapján? Ne már. Ola 'baby Johnnal szemben fair, hogy megint nem ülhetett le még a kispadra sem? Vagy itt van Rodrigo, aki végigpadozza a meccseket, tegnap az eredmény alakulása miatt kapott 10 percet végre. Az fair? Vagy Sulejmani, akiről jó lenne végre eldönteni, hogy anno nagy vétel volt-e az Ajaxnak egy rakás pénzért, vagy szimplán nem értenek hozzá? Ha perceket kap, ez sem könnyű.

Összességében - Mindent adottnak érzek ahhoz, hogy ez végre egy igazán sikeres szezon legyen, BL meneteléssel, bajnoki címmel. Még most is ezt mondom, hiába az 5 pontos hátrány. A Porto sorsolása sokkal könnyebb volt eddig, az első necces meccsükön pontokat hullajtottak a múlt héten Estorilban, nagyon sok van még, hogy bármit kijelenthessünk. De csak úgy működhet a dolog, ha Jorge Jesus legyőzi legnagyobb ellenségét, saját maga makacsságát. Pár hete azt írtam, hogy keresi az ideális csapatot, remélem nem érzi úgy, hogy megtalálta. Én elhiszem, hogy nem könnyű ennyi alternatívából összerakni a legtutibb támadónégyest, de évi 4 millió euróért elvárom, hogy kurvára megtegye, mert ez a kulcsa mindennek. Ha gólokat szerzünk, nem fog érdekelni, hogy kapunk is egyet meccsenként...