Videó: amikor Rósa beköszönt, Lászlót bokán rúgták, s a Fradi nyert Skóciában

Vágólapra másolva!
2020.08.26. 08:14
A magyar csapatok sorra lépnek pályára az európai labdarúgókupákban, így ezen a héten is korábbi évadok emlékezetes kupamérkőzéseire tekintünk vissza. Most a Ferencváros legutóbbi skóciai látogatását idézzük fel – mint ismeretes, a magyar bajnokcsapat a Celtic otthonában vív a héten BL-selejtezőt.

Skócia nem számít a magyar klubok legkedveltebb terepének: eddig 16 mérkőzést vívtak a magyar csapatok skót földön, mérlegük erősen negatív, 4–1–11. A négy csapat, amely eddig nyerni tudott Skóciában: az Újpest a Dunfermline, a DVTK a Dundee United, a Honvéd a Partick Thistle és a Ferencváros a Hearts otthonában. A két skót óriás (Celtic, Rangers) stadionjában még nem volt magyar siker.

A legutóbbi skóciai győzelem a Ferencváros nevéhez fűződik. A zöld-fehérek 2004. december 16-án látogattak az edinburgh-i Murrayfield stadionba, a Hearts otthonába. Az UEFA-kupa csoportkörének utolsó fordulójában lejátszott mérkőzésnek még volt tétje: elméletileg a Hearts és (az eredmények szerencsés alakulása esetében) a Fradi is továbbjuthatott volna. A barátságosnak nem nevezhető összecsapáson a fél Ferencváros „besárgult”, László Csaba vezetőedzőt elküldték a kispadról, s a Fradi ünnepelhette a mérkőzés egyetlen találatát. Rósa Dénes gólja volt az első, amelyet 1979 óta magyar csapat skót földön szerzett (akkor Fekete László talált be a Dundee United–DVTK meccsen), egyben az első győzelem is a diósgyőriek huszonöt évvel azelőtti, 1–0-s sikere óta.

A ferencvárosiak gólöröme a Nemzeti Sport 2004. december 17-i címlapján
A ferencvárosiak gólöröme a Nemzeti Sport 2004. december 17-i címlapján

Hiába nyert azonban 1–0-ra a Ferencváros, a Basel ugyanilyen különbséggel legyőzte a Feyenoordot, így a Feyenoord, a Schalke 04 és a Basel jutott tovább az A-csoportból, a Fradi és a Hearts pedig búcsúzott. A mérkőzés utóélete: a Hearts trénere, John Robertson kézfogás helyett bokán rúgta László Csabát… László pár évvel később a Hearts edzője lett: 2008. július 11. és 2010. január 29. között irányította a fővárosi csapatot, első idényében bronzérmet szerzett, s megválasztották az év edzőjének.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik