Real, Bayern, Barca, Chelsea: újra együtt a „húzósnégyes”!

KORMANIK ZSOLTKORMANIK ZSOLT
Vágólapra másolva!
2014.12.08. 20:05
null
Cristiano Ronaldo és a Real Madrid található a legmagasabban a listánkon (Fotó: Reuters)
A Nemzeti Sport Online a labdarúgó Bajnokok Ligája 2014–2015-ös idényében folytatja sorozatát, amelyben a BL szereplőit rangsorolja fordulóról fordulóra szerkesztőségen belüli szavazás alapján. Íme, itt az idei utolsó sorrend! Egyetért velünk? Szavazzon, vitatkozzon, érveljen fórumunkon!

 

 

A csoportkör utolsó fordulója következik, szerkesztőségünk az ősszel utoljára készített BL-erősorrendet, ezért az összegzés szándékával egy apróbb változtatást eszközöltünk sorozatunkban: a csapatok neve után nemcsak a rangsorban legutóbb elfoglalt helyezésüket tüntetjük fel, hanem a korábbi négyet is. Néhány tanulságot máris levonhatunk:

EZ ITT AZ ÖNKRITIKA HELYE
Bár a power ranking műfaja nem követeli meg, hogy listánkkal telibe találjuk a csoportkörből továbblépők névsorát, mindenképpen fájdalommal tölt el bennünket, hogy az öt forduló után biztos továbbjutó Sahtar egyszer sem fért fel a 16-os listánkra. Hasonló a helyzet az utolsó kör előtt még versenyben lévő Basellel, CSZKA Moszkvával, Olympiakosz Pireusszal és Sportinggal.
A már biztos kiesők közül a Benfica az idény elején kétszer becsusszant a 15. helyünkre, ellenben az Ajax, az Anderlecht, az APOEL, az Athletic Bilbao, a BATE, a Galatasaray, a Ludogorec, a Malmö és a Maribor legfeljebb egy-egy eredménnyel tudott meglepni bennünket: egyszer sem fértek fel összesített 16-os listánkra – és nem is lesznek ott a BL nyolcaddöntőjében.

1. Minden rangsorhirdetéskor a Real Madrid, a Bayern München, a Chelsea, és a Barcelona foglalta el az első négy helyet – azaz mind a hatszor ugyanazt a „húzósnégyest” muzsikáltattuk képzeletbeli nagyszínpadunkon. Játékuk fülbemászó volt, mind a négyen továbbjutottak, hárman biztos csoportelsők – vajon ők vívják majd az elődöntőt is?

2. A négy „húzós” csapat mögött – váltakozó sorrendben – rendre kizárólag az Atlético Madrid, a PSG, a Juventus, a Manchester City, az Arsenal és a hazai bajnokságban vergődő Dortmund fért be az első tízbe.

3. Az említetteken kívül a Roma, a Porto és a Liverpool mindig ott volt a képzeletbeli nyolcaddöntőben, a Leverkusen és a Zenit csak egyszer maradt ki (utóbbi éppen most), a Schalke, a Benfica és a Monaco csupán alkalmi vendég volt.

No akkor fussunk neki az utolsó őszi szemlének!

1. REAL MADRID (spanyol, legutóbb 1.)
Az eddigi helyezések. 1. kör: 4. 2. kör: 2. 3. kör: 1. 4. kör: 1. 5. kör: 1.

Hol van már a döcögős idénykezdet idején felállított diagnózis, mely szerint az amúgy kiváló Ángel Di Maríával együtt talán a csúcsfutballhoz szükséges titkos fegyvert is eladta nyáron a Real Madrid… A rajt gyengécske volt, ez nem vitás – Cristiano Ronaldo és Carlo Ancelotti jól ki is panaszkodta magát a sajtónak –, aztán bánatukban csak-csak átírták az egymást követő győzelmek klubrekordját, az őszi diadalmenetét 23 bajnoki góllal kikövező CR7 meg újra ott feszít a három Aranylabda-várományos között.

A Celta Vigo elleni szombati 3–0-val 18 mérkőzésesre hízott a győzelmi széria, nem csoda, hogy a madridiak egymás után negyedszer is vezetik BL-ranglistánkat. Gólerős és kiegyensúlyozott futballjukat hetek óta élvezzük, a családias és inspiráló öltözői hangulatról olvastunk eleget – például a gólok gyártásával szintén nem takarékoskodó Karim Benzemától –, a csoportelsőségüket elkönyveltük, a történelmi BL-címvédést pedig egyáltalán nem zárjuk ki. Nem tudjuk eldönteni, irigyeljük vagy sajnáljuk a Ludogorecet, hogy egy ilyen ellenfél arénájába látogathat kedden.

2. BAYERN MÜNCHEN (német, 2.)
Az eddigi helyezések. 1. kör: 1. 2. kör: 3. 3. kör: 4. 4. kör: 2. 5. kör: 2.

Manapság ritkán fordul elő a bajorokkal, hogy mindössze két gólt rúgnak hat bajnoki pontért cserébe – a hármas nyerési szériában lévő CSZKA Moszkvát ilyen fukar két hét után fogadják. Annyi baj legyen, mondhatják erre Münchenben, hiszen a csoport első helye már megvan, a Bundesliga tabellájának élén is ott szélesedik a szokásos utcahossznyi előny (hét pont), még így is két gól feletti a bajnoki meccsátlaguk, a bajnokság 14 fordulójában mindössze három gólt kaptak – hármat, értik? Na igen, a háló előtt ugyebár a deklaráltan a világ idei három legjobb futballistája közé tartozó Manuel Neuer áll. Csupán két meccset veszítettek az őszi idényben – és egyiket sem hazai pályán.

3. BARCELONA (spanyol, 4.)
Az eddigi helyezések. 1. kör: 3. 2. kör: 1. 3. kör: 3. 4. kör: 4. 5. kör: 4.

A versenyben maradó három Aranylabda-jelölt közül C. Ronaldo és Neuer csapatán már túl vagyunk, itt az ideje, hogy üdvözöljük Lionel Messit és az ő klubját is. Már csak azért is, mert a zseniális argentin támadó gólanyagcseréjének hirtelen, de korántsem váratlan felgyorsulása nem kis szerepet játszik abban, hogy a Barcelona tavaly tél óta először hetes győzelmi sorozatban tobzódik. E széria során Messi 11-et szerzett a mind olajozottabban támadó, immár az eltiltott Luis Suárezt is bevető Barca 23 góljából. A katalánok megelőzték listánkon a Chelsea-t, most elvileg az következnék, hogy csoportjukban megelőzzék a PSG-t is – ehhez azonban le kell győzniük a tavasz óta veretlen párizsi kirakatcsapatot. Menni fog lendületből?

4. CHELSEA (angol, 3.)
Az eddigi helyezések. 1. kör: 2. 2. kör: 4. 3. kör: 2. 4. kör: 3. 5. kör: 3.

Döntetlen, győzelem, vereség – ez történt a londoniakkal a két héttel ezelőtti, emlékezetes gelsenkircheni 5–0 óta. Már bocsánat, hogy micsoda?! Nem tévedés, május óta először – 23 tétmérkőzés után – újra aktuális a „vereség” kifejezés a londoni kékeknél. Ha azt vesszük, hogy karrierje során José Mourinho még sohasem nyert Newcastle-ben (két döntetlen, három vereség), akkor semmi rendkívüli nincs a szombati 1–2-ben. A Chelsea váratlan tanácstalansága a jól szervezett védelemmel szemben már inkább meglepő volt. Egy vereség persze nem érvényteleníti a már korábban kivívott BL-csoportelsőséget, a Premier League tabellája feletti uralmat, Mourinho csapatépítésének sikerességét. Az életéért harcoló Sporting szerdai legyőzése mindenesetre ráférne a csapatra, mielőtt behajt az angol futball hosszú téli alagútjába.

5. ATLÉTICO MADRID (spanyol, 5.)
Az eddigi helyezések. 1. kör: 5. 2. kör: 5. 3. kör: 6. 4. kör: 5. 5. kör: 5.

Az elsimeonesedést mérő képzeletbeli berendezés mutatója újra a megfelelő irányt jelzi: az idei, több kulcsposzton megújított Atlético nincs jelentős lemaradásban a tavalyihoz képest. A nagy harcos és egységteremtő Diego Simeone legénysége a szokásos erényeit csillogtatva harcban áll spanyol bajnoki címe megvédéséért, és a Juventus elleni idegenbeli zárás előtt karnyújtásnyira van a csoportelsőségtől a BL-ben. A tavaszi BL-döntő „majdnem győztese” ötös győzelmi sorozatot épített – az idény során immár másodszor –, a legutóbbi öt meccsén csupán egy gólt kapott, és hogy teljes legyen az ötös mítosza, a „matracosok” stabilan, méghozzá ugrásra készen tartják ötödik helyüket rangsorunkban.

6. PARIS SG (francia, 6.)
Az eddigi helyezések. 1. kör: 7. 2. kör: 10. 3. kör: 5. 4. kör: 7. 5. kör: 6.

Hogy mi a jó fene van Zlatan Ibrahimovic sarkával, talány, tény viszont, hogy a párizsiak svéd klasszisa szombaton nem vett tudomást állítólagos fájdalmairól, és két góljával eldöntötte a Nantes elleni bajnokit. És számára presztízsmeccs lesz a javából a barcelonai. A párizsiak eldöntetleneztek jó néhány pontot a francia bajnokságban, a Marseille egyelőre előzi őket, mégis az az érzésünk, mintha itt valami szándékolatlan mézesmadzag-rángatás zajlana. Meglátjuk, mi lesz a vége, mindenesetre Ibra, Cavani és társaik május óta nem veszítettek tétmérkőzést, nagyszerű sorozatuk 26 meccsnél tart – a PSG pedig belépett ama klubok társaságába, amelyben 1000 megnyert tétmeccs a beugró. Szerdán az egyik törzstaghoz mérhetik magukat – erőt meríthetnek az „odavágó” Ibra nélküli megnyeréséből.

7. ARSENAL (angol, 10.)
Az eddigi helyezések. 1. kör: 9. 2. kör: 9. 3. kör: 9. 4. kör: 8. 5. kör: 10.

A jó ideje remélt bajnoki címtől máris jelentős távolságban töltögetik az ágyújukat, szombaton ráadásul későn fogtak hozzá, addigra elment a meccs Stoke-ban. A Ligakupából már kiestek, és bár a BL-ben ott lesznek a 16-ban, sőt a Galatasaray keddi legyőzése szerencsés esetben a csoport első helyét is meghozhatja, egyelőre ez az idény sem ígérkezik aranybetűsnek. Ebben persze szerepe van a csapatot már-már sorsszerűen sújtó sérüléshullámnak is. S hogy miképp léphettek előre három helyet, és lehetnek e heti listánk legsikeresebb javítói, miközben Alan Shearer, a korábbi kiváló támadó „szégyenletes romhalmaznak” minősítette őket szombati produkciójuk láttán? Talán Alexis Sánchez gólérzékenysége révén. És ne feledjük: a Stoke-ban kapott leckét zsinórban három kicsiny, de értékes győzelem előzte meg!

8. JUVENTUS (olasz, 7.)
Az eddigi helyezések. 1. kör: 10. 2. kör: 7. 3. kör: 8. 4. kör: 9. 5. kör: 7.

Massimiliano Allegri valószínűleg még jó ideig Antonio Conte sziluettjét vonszolja maga után árnyékként, de itt a nagy lehetőség, hogy a nyáron sebtében kinevezett tréner kicsit elhomályosítsa három bajnoki címet zsákmányoló elődje emlékét. Firenzéből hazavitt ponttal melegített az olasz listavezető az Atlético Madrid elleni keddi csatára, amelyben elegendő egy lépéssel megtoldani a lenyűgöző, pillanatnyilag 38 mérkőzéses hazai veretlenségi sorozatot, és máris megvan a hőn áhított továbbjutás. Biztatást jelenthet, hogy a legutóbbi hét tétmérkőzésen csak egyszer rezzent a „zebrák” hálója.

9. DORTMUND (német, 8.)
Az eddigi helyezések. 1. kör: 8. 2. kör: 8. 3. kör: 10. 4. kör: 10. 5. kör: 8.

Hiába horgonyzott még néhány napja is a Bundesliga utolsó helyén a Dortmund, nemcsak azt nem tudjuk elképzelni, hogy kiesik a német élvonalból, hanem azt sem nagyon, hogy kiengedi kezéből BL-csoportja – kedvező nyolcaddöntős sorsolással kecsegtető – első helyét. Jürgen Klopp csapata egyelőre tökéletesen valóra váltja idény eleji jövendölésünket: csodás sprinter (lásd magabiztos BL-szereplés és -továbbjutás), de kiszámíthatatlan hosszútávfutó (váratlan és roppant kínos bajnoki szenvedés) – miért ne hálálná meg hát rangsorunkban elfoglalt, a körülményekhez képest előkelőnek mondható helyét az Anderlecht legyőzésével is?

10. MANCHESTER CITY (angol, 9.)
Az eddigi helyezések. 1. kör: 6. 2. kör: 6. 3. kör: 7. 4. kör: 6. 5. kör: 9.

Kísértet járja be az Etihad Stadiont – a korai kiesés kísértete. Az utóbbi négy év során immár harmadszor. Aligha hiányzott, de máris itt egy baljós előjel: Sergio Agüero súlyosnak tűnő, a csatár szemébe könnyeket csaló térdsérülést szenvedett a szombati bajnokin, így nemcsak az Everton elleni győzelmet végül meghozó büntetőt bevágó, a BL-ben eltiltott Yaya Touré, hanem valószínűleg ő sem játszhat a sorsdöntő római meccsen. Azt azért ne feledjük, hogy Manuel Pellegrini csapata ötös győzelmi sorozatból veti bele magát a „farkasok" elleni ütközetbe, márpedig ilyen jó szériája tavasz óta nem volt a Citynek.

POWER RANKING
Az amerikai csapatsportokat rendszeresen követők számára nem ismeretlen a power ranking fogalma: mivel a tengerentúli ligákban nem játszik mindenki mindenkivel, nincs összesített tabella, ezért a szaklapok vállalják magukra, hogy erősorrendbe állítsák a csapatokat. Ezek a listák szubjektív rangsorok, amelyek igyekeznek valós képet mutatni az erőviszonyokról, de azért megőrzik játékosságukat is.

11. PORTO (portugál, 12.)
Az eddigi helyezések. 1. kör: 14. 2. kör: 14. 3. kör: 13. 4. kör: 13. 5. kör: 12.

Leszámítva a Real Madridot, egyedül a „sárkányok” nem mozdultak lefelé egyszer sem, amióta szeptemberben nekiálltunk erősorrendet készíteni. Oké, a blancók közvetlenül a csillagos ég alatt gyakorolják légtornamutatványaikat, a Porto meg csak a 14. helyről jutott el apró lépésekkel a 11.-ig – de ezekkel ugyanúgy mattot adott összes csoportellenfelének, már ami az első hely végleges lefoglalását illeti. Julen Lopetegui nyár óta tartó csapaépítő munkáját sok-sok győzelem dicséri – csak a hazai kupában csúszott be egy vereség a Sportingtól – , és lehet, hogy a BL H-csoportjának szereposztása nem hozta lázba a high quality football híveit, a Porto mégis kiemelt lesz a nyolcaddöntő sorsolásakor. Függetlenül attól, mit játszik szerdán a már szintén továbbjutó Sahtarral.

12. AS ROMA (olasz, 11.)
Az eddigi helyezések. 1. kör: 12. 2. kör: 12. 3. kör: 12. 4. kör: 11. 5. kör: 11.

Ha a Manchester City fájdalommentes félrevezetése volt a cél a szombati, Sassuolo elleni bajnokival, akkor a kísérlet egészen biztatóra sikeredett. Ha a „farkasok” azt akarták bebizonyítani a hétvégén, hogy nemcsak elveszíteni képesek két pontot az utolsó pillanatokban (CSZKA, 1–1), hanem szerezni is tudnak egyet – ráadásul csaknem egy félidőt emberhátrányban játszva (!) – hasonlóképpen (0–2-ről 2–2), akkor megint csak jár a taps. Hazai bajnoki veretlenségük továbbra is él, otthoni második helyüket egyelőre semmi és senki sem veszélyezteti – de most egy nagyon másféle próbatétel következik egy másik nagyon fontos második hely megtartása érdekében. Tartalékoltak is rá rendesen, nem törődve azzal, hogy egyet visszacsúsznak listánkon.

13. LIVERPOOL (angol, 13.)
Az eddigi helyezések. 1. kör: 11. 2. kör: 11. 3. kör: 11. 4. kör: 12. 5. kör: 13.

Luis Suárez jó nagyot kiharapott a legutóbbi szezon meglehetősen ízletes liverpooli tortájából, Mario Balotelli pedig egyelőre nem sütött újat. A „vörösök” lassacskán így is kikecmeregtek az angol tabella második tízeséből, csakhogy nagyon hiányzik a gólerős húzóember, képtelenek felvenni a tavaszi ritmust, két győzelem után szombaton a hetek óta nyeretlen Sunderlandet engedték haza egy ponttal. Hasonló vendégszeretet végzetes lenne kedden a Basel ellen. Bár félő, ez a „nagylelkűség” nem elhatározás kérdése – sokkal inkább a mesterlövészét vesztő, ettől minden egységében elbizonytalanodó hadsereg sebezhetőségének megnyilvánulása.

14. LEVERKUSEN (német, 14.)
Az eddigi helyezések. 1. kör: 16. 2. kör: 16. 3. kör: –. 4. kör: 16. 5. kör: 14.

Bár egyszer kihullott az NSO-16-ból, ezúttal megtartotta eddigi legjobb pozícióját a Bayer, pedig szombaton kikapott a Bayern Münchentől. Íme, egy közvetett bizonyíték arra, mekkora értékkel bír egy 1–0-s vereség korunk német szupercsapatának oroszlánbarlangjában… Persze sokat nyom a latban, hogy a leverkuseniek – akik az elmúlt két hétben azért odapörköltek egy ötöst a Kölnnek – továbbjutást érő helyen várják a Benfica elleni keddi zárómecset, amelyen akár a döntetlen is elég lehet ahhoz, hogy megnyerjék a C-csoportot.

15. SCHALKE (német, 15.)
Az eddigi helyezések. 1. kör: –. 2. kör: –. 3. kör: 15. 4. kör: 14. 5. kör: 15.

Ennél jóval fogósabb feladat vár a ranglistánk 15. helyén álló német csapatra: a Schalkénak szerdán győznie kell ott, ahol sem a Chelsea-nek, sem a Sportingnak nem sikerült (Maribor, 1–1, 1–1), továbbá ki kell szurkolnia, hogy a párhuzamos meccsen a londoniak megverjék a portugál csapatot. Létezik egy felettébb barátságtalan forgatókönyv is, amely az El-castingra sem engedi oda a gelsenkircheni társulat tagjait (vereség Mariborban), de erről Roberto Di Matteóék hallani sem akarnak. Ők a megszégyenítő Chelsea-csapás (0–5) óta megnyert, négy-négy gólt hozó két német bajnokira, Klaas-Jan Huntelaar és Eric Choupo-Moting friss mesterhármasára mutogatnak – mi tagadás, minket meggyőztek, a 16-ban tartottuk őket.

16. MONACO (francia, visszatérő)
Az eddigi helyezések. 1. kör: –. 2. kör: –. 3. kör: 16. 4. kör: x. –. kör:

A legutóbbi BL-játéknap után egy vereségre két 2-0-s győzelem következett a francia bajnokságban, Dimitar Berbatov ízelítőt adott korábban megcsodált gólerősségéből, és lám, a hercegségbeliek vissza is kapaszkodtak ranglistánkra. Nem mellékesen éppen keddi vendégüket, a 16-os rangsorunkba ezen az őszön korábban mindig beférő, a hétvégén az FK Krasznodart alaposan meggyepáló Zenitet szorították ki. Pillanatnyi sorrendjük tükrözi a keddi képletet: a Monacónak elég a döntetlen, az orosz listavezetőnek viszont meg kell nyernie kettejük ki-ki meccsét a továbbjutáshoz.

BAJNOKOK LIGÁJA, CSOPORTKÖR
A 6. (UTOLSÓ) FORDULÓ PROGRAMJA

2014. december 9., kedd

A-csoport
20.45: Olympiakosz (görög)–Malmö (svéd)
20.45: Juventus (olasz)–Atlético Madrid (spanyol) (tv: Sport1)
B-csoport
20.45: Liverpool (angol)–Basel (svájci) (tv: DigiSport1)
20.45: Real Madrid (spanyol)–Ludogorec (bolgár) (tv: DigiSport2)
C-csoport
20.45: Monaco (francia)–Zenit (orosz)
20.45: Benfica (portugál)–Leverkusen (német)
D-csoport
20.45: Galatasaray (török)–Arsenal (angol)
20.45: Dortmund (német)–Anderlecht (belga)

2014. december 10., szerda

E-csoport
20.45: Roma (olasz)–Manchester City (angol) (tv: DigiSport2)
20.45: Bayern München (német)–CSZKA Moszkva (orosz)
F-csoport
20.45: Barcelona (spanyol)–PSG (francia) (tv: DigiSport1)
20.45: Ajax (holland)–APOEL (ciprusi)
G-csoport
20.45: Chelsea (angol)–Sporting (portugál)
20.45: Maribor (szlovén)–Schalke (német)
H-csoport
20.45: Porto (portugál)–Sahtar Doneck (ukrán)
20.45: Athletic Bilbao (spanyol)–BATE Boriszov (fehérorosz)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik