BL: így nem lett a Fradi-védőé Messi és C. Ronaldo meze

K. Zs.K. Zs.
Vágólapra másolva!
2020.11.24. 13:47
null
Marcel Heister bemelegítés közben (Fotó: Tumbász Hédi)
Noha német, Németországban alig ismerik, pedig a Bajnokok Ligájában Lionel Messi és Cristiano Ronaldo ellen játszott. A goal.com német kiadása és a Spox szerkesztői úgy gondolták, ezen ideje változtatni – és a kedd esti Juventus–Ferencváros Bajnokok Ligája-csoportmérkőzés alkalmából hosszú, az egész karrierjét áttekintő interjút készítettek Marcel Heisterrel, a zöld-fehérek labdarúgójával.

 

Az interjúból megtudjuk, hogy az akkor 20 éves Marcel Heister csalódással telve távozott 2012-ben a Hoffenheimtől, úgy érezte, becsapták, „el akartam hagyni Németországot”, így került családi kapcsolatai révén Horvátországba, a Zadarhoz – onnantól viszont előrelépések sorozataként éli meg a pályafutását.

„Zadarból az NK Istrához igazolva írtam alá az első jelentős szerződésemet, jó pénzhez is jutottam, a Beitar Jeruzsálemmel Európa-liga-selejtezőt játszhattam, a Ferencvárossal előbb az Európa-liga, majd a Bajnokok Ligája csoportkörét értem el – foglalta össze eddigi pályáját Marcel Heister. – Minden váltással egy lépéssel előrébb jutottam, éppen úgy, ahogyan megálmodtam. Végig hittem abban, hogy a céljaimat akkor is elérhetem, ha nem a szokványos utat járom be. Közben alkalmam nyílt megismerni rengeteg embert, eltérő kultúrákat, nyelveket, felhalmozni sok-sok tapasztalatot. Ezek egy életre szólnak, nagyon fontosak számomra, és senki sem veheti el őket tőlem.”

Noha Heister annak idején csatárként kezdte a pályafutását, már tizenéves korában felsejlett előtte a balhátvédi megbízatás – reutlingeni edzője, Marco Campanale legalábbis megjósolta neki is, szüleinek is: Higgyék el, a gyerekből egyszer balhátvéd lesz!

„Nem is tudom, melyikünk nevetett a leghangosabban, hiszen vérbeli csatár voltam. »Ha egyszer valaki balhátvédként állít be a csapatba, azonnal abbahagyom a futballt«, ez volt a válaszom – elevenítette fel a kezdeteket Heister, akinek aztán Horvátországban mégis le kellett nyelnie ezt a békát. – Mindenáron ki akartak próbálni azon a poszton, és az első néhány ilyen meccs után attól tartottam, hogy mély depresszióba süllyedek. Egyszer sem lőttem kapura, csak beadások, beadások… Ma pedig már el sem tudok képzelni más posztot magamnak…(nevet) Jobb dolog nem is történhetett volna velem.”

Marcel Heister az FC Barcelona ellen (Fotó: Török Attila)
Marcel Heister az FC Barcelona ellen (Fotó: Török Attila)

 

A horvátországi és az izraeli időszakot is pozitív emlékként őrzi, egyedül a jeruzsálemi távozása körülményeit fájlalja – a Beitar elnöke nem tartotta be a szavát: noha szeretett volna visszatérni Európába, akarata ellenére egyoldalúan meghosszabbították egy évvel a szerződését. A jogi útra terelt szakítás keserű volt, viszont a megoldás, a Ferencvárosba igazolás nagyon jól sült el.

„Több csapatot is felajánlottak, amelyhez eladnának. Azon a ponton volt egy telefonbeszélgetésem Thomas Doll-lal, a Ferencváros akkori vezetőedzőjével, aki tíz perc alatt képes volt meggyőzni: csatlakozzam hozzájuk – elevenítette fel a 2018-ban történteket a német játékos, Dollt rendkívül barátságos embernek írva le. – Laza, nagyon természetes fickó, akivel úgy beszélgethettem, mint a legjobb haverommal. Illettem a szakmai elképzeléseibe, pozitív volt a kisugárzása, úgyhogy nem az volt a kérdés, aláírok-e a csapatának, hanem az, hogy mikor teszem ezt meg.”

Heister fájlalta a játékosaival gyakran anekdotázó, ugyanakkor az edzéseken keményen követelő Doll menesztését, de akárcsak a német edző keze alatt, Szerhij Rebrov csapatában is jól érzi magát – például egyáltalán nem sérelmezi, ha nem ő kezd balhátvédként.

„Versenytársam, Eldar Civic fiatal, válogatott labdarúgó, és ugyanolyan szinten futballozik, mint én. Ha az edző őt teszi be a kezdőcsapatba, akkor a döntése nem ellenem szól, hanem Civic mellett. Idővel sokkal bölcsebb lettem az ilyen szituációk megélésében, nem veszek ilyesmit a szívemre, különben is, hálás vagyok minden pályán töltött percért, mert az mégsem mindennapi dolog, hogy hirtelen megnyílt előttem a Bajnokok Ligájában való játék lehetősége. Amiről mindig is álmodtam. Ostoba lennék bármire is panaszkodni éppen most.”

Marcel Heister a Dinamo Kijev ellen (Fotó: Árvai Károly)
Marcel Heister a Dinamo Kijev ellen (Fotó: Árvai Károly)

 

Megkerülhetetlen téma a koronavírus-járvány: az újságírók felvetették, mit szólt Heister ahhoz, hogy a Juventus elleni budapesti mérkőzésre beengedtek 20 000 embert.

„A mostani helyzetben valóban nehéz megérteni, miért engednek be ezreket egy futballmérkőzésre. Egy futballista természetesen sokkal jobban szeret a közönség teremtette remek atmoszférában játszani, mint üresen kongó lelátók előtt, de a mostani idők más szabályokat követelnek meg. A bajnokságban már nagyon olajozottan működik minden.”

Heister a hétköznapokon nagyon óvatos, egész ősszel kerülte az éttermeket, kávézókat, még hajvágó gépet is vett, hogy borbélyhoz se kelljen mennie – mert egyetlen BL-meccs kényszerű elmulasztását is óriási csalódásként élné meg.

„A feleségem szerint kicsit túlzásba is viszem az óvatoskodást, na de ő nem is játszik a Bajnokok Ligájában” – mondta nevetve.

Ami pedig a Lionel Messi és Cristiano Ronaldo elleni kihívásokat illeti:

„Alig vártam már, hogy ott legyünk a Camp Nou-ban – mesélte Heister a barcelonai meccsről (1–5), amelyen csereként 27 percet játszott. – Hirtelen olyan labdarúgók mellett találtam magam, akikkel általában a Playstationön játszom… Messi odaszólt mellettem valamit Dembélének, egy futó pillanatra azt hittem, ez csak egy álom (nevet). Sokan mindent megadnának azért, hogy Messi vagy Ronaldo közelébe férkőzhessenek, én meg ott harcolhattam velük egy tizenhatoson belül, erősen fogadkozva, hogy nem fognak felbőrözni. Óriási boldogság, hogy részese lehetek ennek!”

Marcel Heister (balról a második) a budapesti Juve-meccs után (Fotó: Szabó Miklós)
Marcel Heister (balról a második) a budapesti Juve-meccs után (Fotó: Szabó Miklós)

 

S hogy végül mi lett Messi mezével?

„Persze, hogy szerettem volna magamnak én is, de borítékolható volt, hogy minden csapattársam így van ezzel, úgyhogy bölcsen a háttérbe húzódtam. A többieknek mutatta, hogy majd a folyosón cserél mezt, ott azonban pillanatok alatt eltűnt – folytatta Heister, ami pedig a Juve elleni, szintén csereként a pályán töltött 22 percét, illetve Cristiano Ronaldót illeti: – Kicsit zaklatottnak és mérgesnek láttam. Amikor kérdeztem a mezéről, elutasított. Talán mert nem sikerült gólt rúgnia. Készült fotó arról, amint elveszem tőle egyszer a labdát, posztoltam is az Instagramon. Életem legnagyobb élménye (nevet).”

Röviden szó esett arról is, mi várható jövő nyáron, amikor lejár a szerződése.

„Nem tudom megmondani, mert még nem tárgyaltunk a folytatásról, nem ismerem a klub terveit. De nem aggódom, pillanatnyilag nagyon jól érzem magam itt. Boldog leszek, ha hosszabbítunk. Ha nem hosszabbítunk, akkor új kaland kezdődik. Bárhogyan is alakul, egyvalami biztos: továbbra is a saját utamat járom.”

BAJNOKOK LIGÁJA, CSOPORTKÖR
4. FORDULÓ
, kedd
21.00:
Juventus (olasz)–Ferencváros(Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!
21.00: Dinamo Kijev (ukrán)–FC Barcelona (spanyol) (Tv: Spíler1) – élőben az NSO-n!

A G-CSOPORT ÁLLÁSA
1. FC Barcelona 3 3 9– 2 +7 9
2. Juventus 3 2 1 6– 3 +3 6
3. Dinamo Kijev 3 1 2 3– 6 –3 1
4. FERENCVÁROS 3 1 2 4–11 –7 1

A Nemzeti Sportot a helyszínről tudósítja: Csillag Péter, Határ Dávid (szöveg), Pusztai Viola (videó) és Árvai Károly (fotó)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik