A Real Madrid és Ancelotti „kisajátította” magának a Bajnokok Ligáját – statisztikák

DOMONKOS BÁLINTDOMONKOS BÁLINT
Vágólapra másolva!
2024.06.02. 09:53
Carlo Ancelotti edzőként ötödször, összességében hetedszer, a Real Madrid pedig 15. alkalommal nyerte meg a Bajnokok Ligáját (Fotó: Getty Images)
Mint ismert, a Real Madrid a Borussia Dortmund legyőzésével története során 15. alkalommal nyerte meg a labdarúgó Bajnokok Ligája küzdelmeit. A „királyiaknak” ezzel kétszer annyi diadaluk van, mint a hét sikerrel második legeredményesebb AC Milannak, de nem csak a csapat, Carlo Ancelotti és Vinícius Júnior is történelmet írt. A döntő érdekességei.

A MECCS ELŐTT

Az európai kupadöntők történetében először fordult elő, hogy két angol játékos úgy csapjon össze egymással, hogy nem angol csapatot erősítenek (Jude Bellingham, Real Madrid és Jadon Sancho, Borussia Dortmund). A németek kizárólag európai játékossal álltak ki a fináléra, ilyen pedig legutóbb épp tíz éve, a 2013–2014-es fináléban fordult elő, amikor ugyancsak a Dortmund játszott csak európai labdarúgókkal.

A 2000 után született labdarúgók közül Vinícius Júniornak a finálé pályafutása 56. BL-meccse, ezzel rekorder, a második helyen pedig 52 találkozóval holtversenyben Rodrygo és Phil Foden áll.

ELSŐ FÉLIDŐ

A Real Madridnak az első félidőben mindössze két próbálkozása volt a Dortmund ellen, ez pedig holtversenyben a legkevesebb a csapattól minden sorozatot figyelembe véve, ráadásul a spanyoloknak mindössze 0.09-es volt az xG-je (várható gólszám), miközben a rendkívül aktívan játszó németek 1.68-as xG-re nem tudtak betalálni, utóbbi pedig a legtöbb egy félidő alatt egy BL-döntőben.

MÁSODIK FÉLIDŐ

A második félidő elején még a Dortmund volt mezőnyfölényben, de gólt mégis a Real Madrid tudott szerezni. Dani Carvajal 32 évesen és 142 naposan volt eredményes a BL-döntőben, ezzel beállította 2016–2017-es idénycsúcsát és hat góllal és hat gólpasszal zárt. A Real Madrid saját nevelésű jobbhátvédjének ez volt a 89. BL-meccse, de csak második gólját szerezte.

Nem sokkal később pedig Vinícius Júnior duplázta meg a különbséget, ezzel 23 évesen és 325 naposan a legfiatalabb játékos lett, aki két Bajnokok Ligája-döntőben is eredményes volt (2022-ben a Liverpool ellen is betalált), s megdöntötte a nyolcszoros aranylabdás Lionel Messi rekordját, aki 23 évesen és 338 naposan szerezte második találatát a BL-döntőben.

A DÖNTŐ UTÁN

Noha már tizenötödször diadalmaskodott, a Real Madriddal most fordult elő először, hogy veretlenül nyerje meg a Bajnokok Ligáját (kilenc győzelem, négy döntetlen, 28 lőtt, 15 kapott gól, négy kapott gól nélküli meccs), ezzel a 2005–2006-os Barcelona után második spanyol csapatként volt képes erre.

A Dortmund legutóbbi öt döntője közül mindössze egyet tudott megnyerni az európai sorozatokban: 1997-ben a Juventus elleni BL-döntőt, a legutóbbi három fináléját egyaránt elbukta, 2002-ben a Feyenoord, 2013-ban a Bayern München, most pedig a Real Madrid ellen.

REAL MADRID-REKORDOK

A Real Madridnak ez volt a 15. Bajnokok Ligája-győzelme, több mint kétszer annyi, mint amennyi a második helyezett AC Milannak van (7). Sőt, a „királyiak” 2014 óta hatszor diadalmaskodtak, ez pedig több, mint az összes többi győztesé (Barcelona, Liverpool, Bayern München, Chelsea, Manchester City) együttvéve. Sőt, a Real Madrid a londoni sikerrel érte be az összességében 15 európai sikernél járó angol klubokat, de hárommal több BL-győzelme van, mint az olaszoknak (12) együttvéve, héttel több, mint a németeké (8), és ugyancsak hárommal több, mint a hollandoké és a portugáloké (6-6) együtt.

EGYÉNI REKORDOK

Összesen húsz edző emelhette magasba a Bajnokok Ligája-trófeát, de csak négyen voltak képesek erre egynél többször. Carlo Ancelottinak edzőként ez volt az ötödik BL-győzelme, s kettővel előzi meg a három sikerrel hármas holtversenyben második Pep Guardiola, Bob Paisley, Zinédine Zidane triót. Az olasz szakember egyike annak a hat vezetőedzőnek, akik több csapattal is felértek a csúcsra, s egyike annak a hét embernek, akik játékosként és edzőként is megnyerték a Bajnokok Ligáját.

A klubszínekben pályafutása utolsó mérkőzését játszó Toni Kroos tényleg a csúcson akarja abbahagyni, ugyanis a BL-döntőben neki volt a legtöbb labdaérintése (108), a legtöbb sikeres passza (94/91), a legtöbb keresztezése (9), ő szerezte a legtöbb labdát (5), ő alakította ki a legtöbb helyzetet (4), volt két lövése és ő adta be a labdát Dani Carvajal Real Madrid-vezetést érő góljánál.

A Real Madrid második gólját Vinícius Júnior szerezte, aki 24 éves kora előtt már 22 gólból vette ki a részét a BL egyenes kieséses szakaszában (11 gól, 11 gólpassz), ezt pedig rajta kívül csak Lionel Messi mondhatja el magáról. A brazil támadó 13 párharcot nyert, öt labdaérintése volt az ellenfél tizenhatosán belül, három szabadrúgást harcolt ki, emellett pedig nyolc sikeres csele is volt, ami több, mint a Dortmund összes játékosának együttvéve, s ilyen sok sikeres cselt is legutóbb Messi tudott produkálni egy BL-döntőben, 2015-ben a Juventus ellen.

Ezért kezdett Thibaut Courtois? Bár a Real Madrid belga kapusa csak a közelmúltban tért vissza súlyos sérüléséből, Carlo Ancelotti már napokkal ezelőtt kijelentette, hogy nem Andrij Lunyin, hanem ő véd a döntőben. Nos, úgy tűnik, megérte, ugyanis Courtois második BL-döntőjét is kapott gól nélkül hozta le, így már 12 kapura lövésből 12-t védett, s 3.4-es xGre nem kapott gólt a Liverpool elleni 2022-es és a Dortmund elleni idei finálén.

Luka Modric ezúttal csak csereként kapott lehetőséget, de 38 évesen és 266 naposan így is a második legidősebb mezőnyjátékos lett, aki pályára lépett egy BL-döntőben Paolo Maldini után, aki 2007-ben, a Liverpool ellen 38 évesen és 331 naposan kapott lehetőséget.

A horvát aranylabdás pedig Nachóval együtt az újabb BL-címmel a Real Madrid 122 éves történetének legeredményesebb játékosa lett a trófeákat illetően, hiszen már 26-ot szereztek a „királyiakkal”, ezzel Marcelót és Karim Benzemát megelőzve már ők ketten állnak a vonatkozó lista első helyén.

A 15. diadallal már nincs egyedül a hatszoros Bajnokok Ligája-győztesek „klubjában” Francisco Gento, ugyanis Toni Kroosnak, Luka Modricnak, Dani Carvajalnak és Nachónak is ez volt a hatodik sikere a sorozatban, közülük viszont csak hárman (Gento, Modric és Carvajal) mondhatják el magukról, hogy játszottak is mind a hat döntőben.

BAJNOKOK LIGÁJA
DÖNTŐ
Borussia Dortmund (német)–Real Madrid (spanyol) 0–2 (0–0)
London, Wembley Stadion, 86 212 néző. Vezette: Vincic (szlovén)
DORTMUND: Kobel – Ryerson, Hummels, N. Schlotterbeck, Maatsen – Can (Malen, 80.), Sabitzer – Sancho (Bynoe-Gittens, 87,), Brandt (Haller, 80.), Adeyemi (Reus, 72.) – Füllkrug. Vezetőedző: Edin Terzic
REAL MADRID: Courtois – Carvajal, Rüdiger, Nacho, F. Mendy – Valverde, Camavinga, Kroos (Modric, 86.) – Bellingham (Joselu, 84.) – Rodrygo (Éder Militao, 90.), Vinícius Júnior (Lucas Vázquez, 90+4.). Vezetőedző: Carlo Ancelotti
Gólszerző: Carvajal (74.), Vinícius Júnior (83.)

ONLINE KÖZVETÍTÉS, ÉRDEKESSÉGEK, STATISZTIKÁK ITT!

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik