A Barca és az Atlético több szempontból is mélyponton a BL-ben

BALOGH ANDRÁSBALOGH ANDRÁS
Vágólapra másolva!
2024.04.17. 10:57
Csalódott Barcelona-játékosok, a PSG domináns játékkal négyet vágott (Fotó: Getty Images)
Mint ismert, a PSG a Dortmunddal játszik a Bajnokok Ligája elődöntőjében. Egy újabb emlékezetes játéknap után a franciák ötgólos mérkőzésen búcsúztatták az FC Barcelonát, míg a németek hatgólos meccsen nyertek az Atlético Madrid ellen. Mutatjuk a keddi játéknap érdekességeit.

 

FC BARCELONA–PARIS SAINT-GERMAIN 1–4

A mérkőzés bizonyos szempontból már a kezdő sípszó pillanatában történelmet írt. Ugyanis három 18 éves vagy annál fiatalabb játékos (Lamine Yamal, Pau Cubarsí – FC Barcelona, Warren Zaire-Emery – PSG) volt a két csapat kezdőjében, ami most először fordult elő a BL egyenes kieséses szakaszában. A fiatalok közül is kiemelkedik Lamine Yamal. Ő a valaha volt legfiatalabb játékos (16 év 278 nap), aki gólpasszt adott a Bajnokok Ligája kieséses fordulójában. 

Ronald Araújo 29. percben kapott piros lapja volt a legkorábbi barcelonai kiállítás BL-mérkőzésen. Ezt követően a korábbi Barca-játékos, Ousmane Dembélé a 40. percben egyenlített, ezzel a francia már annyi gólt szerzett az FC Barcelona ellen a Bajnokok Ligája kieséses szakaszában, mint ahányat a Barca színeiben. 

Sokan a 6–1-es barcelonai fordítás miatt úgy gondalják, hogy a katalánok uralják a párharcot. Azonban a PSG már harmadszor búcsúztatta az FC Barcelonát a BL-ből (1994–1995-ben a negyeddöntőben, 2020–2021-ben a nyolcaddöntőben), ennél többször senki nem ejtette ki a gránátvörös-kékeket. A PSG erejét mutatja, hogy a Barcelona másodszor kap legalább négy gólt egy európai kupasorozat egyenes kiesés szakaszában. Az előző alkalommal, három évvel ezelőtt szintén a PSG volt az ellenfél.

Amióta az Opta gyűjti az adatokat (a 2003–2004-es idény óta), azóta a Barca–PSG-párharc első meccsén elért 41.4 százalékos barcelonai labdabirtoklás volt a legalacsonyabb a klub történelmében a Bajnokok Ligájában. Kedd este a több mint egy órán át emberhátrányban játszó katalánok a visszavágón még ennél is kevesebb, 32.7 százalékos labdabirtoklási arányt értek el.

Kylian Mbappé az FC Barcelona elleni duplájával már 15 idegenbeli gólnál tart a BL egyenes kieséses szakaszában. Ennél többet csak Cristiano Ronaldo szerzett, a portugálnak 39 mérkőzésen 23 gólja van, míg a francia 12 mérkőzés alatt érte el a 15-t.

A franciának már 48 gólja van a BL-ben, ezzel beérte Zlatan Ibrahimovicot és Andrij Sevcsenkót az örökranglista tizedik helyén. Mbappé a BL mostani idényében 8 találatával vezeti a góllövőlistát, de nem csak a góllövésben jeleskedik. A 25 éves PSG-játékos nevéhez fűződik a legmagasabb xG-t (várható gólérték), a legtöbb labdaérintés az ellenfél tizenhatosán belül, a legtöbb lövés, a legtöbb kaput eltaláló lövés és a legtöbb csel is.

 

 

BAJNOKOK LIGÁJA
NEGYEDDÖNTŐ, VISSZAVÁGÓ
FC Barcelona (spanyol)–Paris Saint-Germain (francia) 1–4 (1–1)
Barcelona, Olimpiai Stadion, 50 311 néző. Vezette: Kovács I. (romániai)
Barcelona: Ter Stegen – Koundé, R. Araújo, Pau Cubarsí, Joao Cancelo (Joao Félix, 82.) – Gündogan, Pedri (Ferran Torres, 61.), F. de Jong (Fermín López, 82.) – Lamine Yamal (Inigo Martínez, 34.), Lewandowski, Raphinha. Vezetőedző: Xavi
PSG: G. Donnarumma – Hakimi, Lucas Hernandez, Marquinhos, Nuno Mendes – Zaire-Emery (Ugarte, 80.), Vitinha, Fabián Ruiz (Marco Asensio, 67.) – O. Dembélé (Kolo Muani, 88.), K. Mbappé, Barcola (Li Kang In, 67.). Vezetőedző: Luis Enrique
Gólszerző: Raphinha (12.), ill. O. Dembélé (40.), Vitinha (54.), K. Mbappé (61., 89. – az elsőt 11-esből)
Kiállítva: R. Araújo (29.)
Továbbjutott: a PSG, 6–4-es összesítéssel


BORUSSIA DORTMUND–ATLÉTICO MADRID 4–2

Az Atlético Madrid szurkolóknak rémálmai lehetnek Emre Cannal. A 30 éves német játékos ugyanis mindkét alkalommal ott volt az ellenfél (2019 Juventus, 2024 Dortmund) csapatában, amikor az Atlético a hazai odavágós előny után kiesett egy BL-páharcban. Az FC Barcelona mellett a másik spanyol csapat, az Atlético Madrid is másodszor kapott négy gólt egy BL-találkozón a kieséses szakaszban. Az előző alkalom a 2014-es, 4–1-es Real Madrid-sikerrel végződő döntő volt. Diego Simeone csapata 13 gólt kapott a BL idei kiírásában, ami a legtöbb a klub történelmében.

Pedig úgy tűnt, a szerencse az Atlético Madriddal volt a mérkőzés elején. Hummels öngólja már a harmadik öngól volt az idényben, ami az Atléticót segítette. Ennél több csak kétszer fordult elő a BL történelmében: 2017–2018-ban az FC Barcelona öt, míg a 2002–2003-as idényben az Inter négy öngólból profitált.

Marcel Sabitzer már négy gólpassznál tart az idényben, erre legutóbb Ousmane Dembélé volt képes a Dortmund színeiben. A most már a PSG-ben futballozó játékos a 2016–2017-es idényben hat asszisztig jutott. Emellett Sabitzer az első osztrák játékos, aki három gólban is közreműködött egy BL-párharcban.

A Dortmund hazai pályán már tíz mérkőzés óta veretlen a BL-ben, ami új rekord a német csapat történelmében.

BAJNOKOK LIGÁJA
NEGYEDDÖNTŐ, VISSZAVÁGÓ
Borussia Dortmund (német)–Atlético Madrid (spanyol) 4–2 (2–0)
Dortmund, Westfalenstadion, 81 365 néző. Vezette: Vincic (szlovén)
DORTMUND: Kobel – Ryerson, Hummels, N. Schlotterbeck, Maatsen – Sabitzer, Can – Adeyemi (Bynoe-Gittens, 66.), Brandt (Reus, 90.), Sancho (Özcan, 86.) – Füllkrug. Vezetőedző: Edin Terzic
ATLÉTICO: Oblak – Molina (Pablo Barrios, a szünetben), Witsel, Giménez, Hermoso, Azpilicueta (Riquelme, a szünetben) – M. Llorente, Koke, De Paul (Saúl, 84.) – Álvaro Morata (Á. Correa, a szünetben), Griezmann. Vezetőedző: Diego Simeone
Gólszerző: Brandt (34.), Maatsen (39.), Füllkrug (71.), Sabitzer (74.), ill. Hummels (49. – öngól), Á. Correa (64.)
Továbbjutott: a Borussia Dortmund, 5–4-es összesítéssel

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik