BL-sorsolás: PSG, Dortmund, Milan, Newcastle a halálcsoport, itt a főtábla!

Vágólapra másolva!
2023.08.31. 17:45
null
A BL-főtábla (Fotó: Getty Images)
Csütörtök este Monacóban, a Grimaldi Forumban elkészítették a labdarúgó Bajnokok Ligája 2023–2024-es főtáblájának csoportbeosztását – ránézésre az F jelű a halálcsoport a PSG-vel, a Dortmunddal, a Milannal, a Newcastle Uniteddel, s mindegyik négyesbe került korábbi aranyérmes. Az UEFA-gála keretében díjazták az előző idény legjobb férfi és női futballistáját, valamint a férficsapatok és a női csapatok mezőnyének legjobb edzőjét. A férfiaknál Erling Haaland és Pep Guardiola, a Manchester City gólgyárosa és menedzsere, a nőknél a spanyol Aitana Bonmatí és az angol válogatott holland szövetségi kapitánya, Sarina Wiegman a díjazott. Az elnöki különdíjat a német Miroslav Klose kapta meg.

 

A Willi Orbánt és Gulácsi Pétert foglalkoztató német RB Leipzig a G-csoportban a címvédő Manchester Cityvel, a szerb Crvena zvezdával és a svájci Young Boysszal játszik, a Schäfer Andrást soraiban tudó Union Berlin pedig a C jelű négyesbe került az olasz bajnok Napoli, a spanyol gigász, a Real Madrid és a portugál Braga mellé.

Az A-csoportban érdekelt Bayern München és a Manchester United az 1998–1999-es kiírásban vívott emlékezetes döntőt egymással, amelyet a „vörös ördögök” Teddy Sheringham és Ole Gunar Solksjaer révén fordítottak meg a rendes játékidő hosszabbításában. A csoportkörben a 2001–2002-es évadban találkoztak legutóbb, akkor Münchenben (1–1) és Manchesterben (0–0) is megosztoztak a pontokon. Azóta a 2009–2010-es és a 2013–2014-es évadban is a negyeddöntőben találkozott a két fél, mindkét alkalommal a bajorok jutottak tovább, előbb 4–4-es összesítéssel, idegenben szerzett góllal, majd 4–2-es összesítéssel.

Az MU-nál viszont csak az FC Barcelona (ötször) kapott ki többször a bajoroktól a nemzetközi porondon.

 

 

Szintén nem a „vörös ördögök” mellett szól, hogy az FC Köbenhavn első győzelmét a Bajnokok Ligájában épp a manchesteriek ellen aratta még 2006 novemberében, amikor 1–0-ra nyert hazai pályán.

Közeli ismerősök a B-csoportban. A PSV két jelenlegi csoportellenfelével is találkozott az előző idényben, az Európa-ligában ugyanis egy csoportban volt az Arsenallal, amelytől idegenben 1–0-ra kikapott, de otthon 2–0-ra legyőzte. Az „ágyúsok” megnyerték akkor a csoportot, a hollandok pedig másodikként jutottak tovább, a nyolcaddöntőért viszont 3–2-es összesítéssel búcsúztak a későbbi győztes Sevillával szemben.

Még a 14-szeres Bajnokok Ligája-győztes számára is akad olyan ellenfél, amellyel nem találkozott az elitsorozatban, ráadásul több is, ugyanis a C-csoportban mostani ellenfelei közül sem a portugál Bragával, sem a Schäfer Andrást foglalkoztató Union Berlinnel nem mérkőzött még. Nem úgy az olasz bajnoki címvédő Napolival, amellyel négyszer is összecsapott az európai kupákban, s veretlen maradt a Real Madrid (három győzelem, egy döntetlen).

 

A D-csoportban megismétlődik a legutóbbi negyeddöntő és az 1965-ös finálé az Inter és a Benfica összecsapásával, ráadásul a milánóiak a nemzetközi porondon még veretlenek a lisszaboniakkal szemben (három győzelem, két döntetlen).

A döntő két nagykövete, Éric Abidal és Joe Cole segédkezett a sorsolásnál (Fotó: Getty Images)
A döntő két nagykövete, Éric Abidal és Joe Cole segédkezett a sorsolásnál (Fotó: Getty Images)

Az E-csoportban két korábbi BEK-győztes is található, az első kalapból érkező Feyenoord (1970) és a Celtic (1967) – érdekesség, hogy a holland csapat éppen a glasgow-i zöld-fehéreket verte meg abban a bizonyos 53 évvel ezelőtti milánói döntőben. Újra felvehetik tehát a kesztyűt, és természetesen van előzménye a Lazio és az Atlético Madrid párharcának is – egyszer az olasz csapat (UEFA-kupa), egyszer a spanyol klub (Európa-liga) jutott tovább egyenes kieséses csatájukból. Visszatérve még a Feyenoordhoz, a holland bajnok az elmúlt két európai idényében öt meccset játszott római csapatok ellen.

Irány az F-csoport! A PSG-nek először adatik meg, hogy egy BL-csoportkörben csupa topligás ellenféllel nézzen farkasszemet, köztük két korábbi győztessel. A Dortmund, Milan, Newcastle névsor láttán a francia fővárosban alighanem szívesen lemondanának erről a kuriózumról, tudván azt is, hogy például a Milant négy próbálkozásból egyszer sem tudták legyőzni... Lesz egy testvércsata is a csoportban: Lucas Hernandez (PSG) Théo Hernandez (Milan) ellen! A Newcastle számára mindhárom ellenfél új lesz, még egyikkel sem játszott hivatalos mérkőzést.

Joe Cole húz (Fotó: Getty Images)
Joe Cole húz (Fotó: Getty Images)

S hát hogy legyen egy harmadik német–angol párharc is, tekintsünk végig a G-csoporton, ahová az első kalapból a címvédő Manchester City, a másodikból a Gulácsi Péter és Willi Orbán személyében két magyar válogatottat foglalkoztató Leipzig került. A legutóbbi idényben is összeakadtak, a nyolcaddöntő 7–0-s visszavágója Erling Haaland öt góljáról örökre emlékezetes marad. Az előző BL-kiírás 10 német–angol meccséből a német klubok csak egyet nyertek meg, az angolok ötöt.

S végül a H-csoport: a Barcelona 21 év után játszik újra belga csapattal a BL-ben. Akkor az FC Bruges volt az ellenfél, most a BL-újonc Royal Antwerp lesz. A két klub egyébként már találkozott egymással az európai kupaporondon, a Vásárvárosok Kupája 1965–1966-os kiírásában a Barca 3–2-es összesítéssel ment tovább, és meg is nyerte a sorozatot.

A jelen lévő díjazottak (balról jobbra): Erling Haaland, Aitana Bonmatí, Sarina Wiegman és Miroslav Klose, középen Aleksander Ceferin UEFA-elnök (Fotó: Getty Images)
A jelen lévő díjazottak (balról jobbra): Erling Haaland, Aitana Bonmatí, Sarina Wiegman és Miroslav Klose, középen Aleksander Ceferin UEFA-elnök (Fotó: Getty Images)
HAALAND ÉS BONMATÍ A LEGJOBB

Az UEFA-gála keretében átadták az előző idény legjobb futballistáinak és edzőinek járó díjakat. A férfiaknál tarolt a Manchester City: a legjobb labdarúgó Erling Haaland, a legjobb edző Pep Guardiola lett.

A nőknél a világbajnok spanyol válogatott játékosa, Aitana Bonmatí, a Barcelona BL-győztes labdarúgója lett az idény legjobbja, a női csapatok mezőnyében pedig az angol válogatott holland szövetségi kapitánya, Sarina Wiegman érdemelte ki a legjobb edző elismerést.

Lapunk főszerkesztője, Szöllősi György hatodik alkalommal képviselte Magyarországot és a Nemzeti Sportot az európai Év játékosa és Év edzője választás zsűritagjaként. Főszerkesztőnk idén is kikérte az olvasók véleményét, amit javaslatként vett figyelembe. Azt, hogy kire adta le a voksát, a szavazás után – az elmúlt évekhez hasonlóan – később nyilvánosságra hozzuk. A nőknél lapunk korábbi szerkesztője, Dénes András voksolt, és leadta szavazatát az FTC El-főtáblás edzőjeként Sztanyiszlav Csercseszov, szövetségi kapitányként pedig Marco Rossi is.

Az elnöki különdíjat Miroslav Klose érdemelte ki: a német világbajnok csatár nemcsak a góljaival, hanem széles körben tisztelt sportszerűségével érdemelte ki az elismerést.

Miroslav Klose az elnöki különdíjas (Fotó: Getty Images)
Miroslav Klose az elnöki különdíjas (Fotó: Getty Images)

 

BAJNOKOK LIGÁJA
A CSOPORTBEOSZTÁS
• A-CSOPORT
Bayern München (német)
Manchester United (angol)
FC Köbenhavn (dán)
Galatasaray (török)
• B-CSOPORT
Sevilla (spanyol)
Arsenal (angol)
PSV (holland)
Lens (francia)
• C-CSOPORT
Napoli
(olasz)
Real Madrid (spanyol)
Braga (portugál)
Union Berlin (német)
• D-CSOPORT
Benfica (portugál)
Internazionale (olasz)
Salzburg (osztrák)
Real Sociedad (spanyol)
• E-CSOPORT
Feyenoord (holland)
Atlético Madrid (spanyol)
Lazio (olasz)
Celtic (skót)
• F-CSOPORT
Paris Saint-Germain
(francia)
Borussia Dortmund (német)
Milan (olasz)
Newcastle United (angol)
• G-CSOPORT
Manchester City (angol)
RB Leipzig (német)
Crvena zvezda (szerb)
Young Boys (svájci)
• H-CSOPORT
Barcelona
(spanyol)
Porto (portugál)
Sahtar Doneck (ukrán)
Antwerp (belga)

A csoportokból az első és a második helyezett bejut a nyolcaddöntőbe, a harmadik helyezett átsorol az Európa-liga egyenes kieséses szakaszába, a negyedik kiesik.

A KULCSDÁTUMOK
SORSOLÁS MÉRKŐZÉSEK
Csoportkör Augusztus 31. Szeptember 19–20.
Október 3–4.
Október 24–25.
November 7–8.
November 28–29.
December 12–13.
NyolcaddöntőDecember 18.
Február 13–14., 20–21.
Március 5–6., 12–13.
NegyeddöntőMárcius 15.
Április 9–10.
Április 16–17.
Elődöntő Március 15.
Április 30.–május 1.
Május 7–8.
Döntő Június 1., London, Wembley Stadion
A BL-trófea a monacói Grimaldi Forumban (Fotó: Getty Images)
A BL-trófea a monacói Grimaldi Forumban (Fotó: Getty Images)

 

ÉLŐ KÖZVETÍTÉSÜNK ALÁBB!

A közvetítési modul betöltése eltarthat néhány másodpercig…

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik