„Mágikus Mike” nem kellett a PSG-nek – ma a világ egyik legjobb kapusa

Vágólapra másolva!
2023.04.20. 16:03
null
Maignan óriási védése a Napoli elleni BL-negyeddöntő 1–0-ra megnyert első meccsén, a 87. percben (Forrás: AFP)
A labdarúgó Bajnokok Ligája negyeddöntős mérkőzései után újraindítjuk korábbi portrésorozatunkat az elitsorozat aktuális főszereplőiről, „felfedezettjeiről”. Fókuszban ezúttal a Milan 27 éves kapusa, a csodatevő Mike Maignan, aki Francia Guyanából indult, 17 évesen már beszólt Zlatan Ibrahimovicnak, a PSG-ben nevelkedett, de lemondtak róla, ma pedig már a BL-idény egyik legjobb kapusmutatóival készülhet az Inter elleni elődöntőre.

A Bajnokok Ligája negyeddöntős mérkőzésein sok jó egyéni teljesítményt láthattunk Erling Haalandtól kezdve (két meccsen két gól a Bayern ellen) Nicolo Barellán át (két gól a Benfica ellen) Rodrygóig (két gól a Chelsea ellen) – hogy csak néhányat említsünk. Viszont kevés olyan játékost tudunk mondani, aki nélkül jó eséllyel nem tudott volna továbbjutni a párharcot megnyerő csapat. A Napoli ellen 2–1-es összesítéssel továbblépő AC Milan francia kapusa, Mike Maignan azonban egyértelműen ebbe a kategóriába tartozik.

HIHETETLEN REFLEXEK, JÓ LÁBMUNKA, ÖNBIZALMAT AD A VÉDŐKNEK

MIKE MAIGNAN – NÉVJEGY
Született: 1995.07.03., Francia Guyana
Állampolgárság: francia
Magasság: 191 cm
Poszt: kapus
Eddigi klubjai: Villiers le Bel JS (2003–2009), PSG (2009–2015), Lille (2015–2021), AC Milan (olasz, 2021-től)
Válogatott szereplések száma: 7
Legnagyobb sikerei: francia bajnok (2021), olasz bajnok (2022), Nemzetek Ligája-győztes (2021), a francia Ligue 1 legjobb kapusa (2018–2019), az olasz Serie A legjobb kapusa (2021–2022)

Az InStat statisztikái szerint a 27 éves klasszis a Napoli elleni két meccsen a kapujára tartó tíz lövésből kilencet hárított – a kilencből hármat minősítettek úgynevezett „szupervédésnek” a statisztikusok, vagyis kimondottan bravúros hárításnak. Ebből az egyik a nápolyi meccsen kivédett 11-es volt, a másik pedig, amikor az első találkozó hajrájában hihetetlen reflexszel kitolta Giovanni Di Lorenzo bal felsőbe tartó, közeli lövését (ehhez a védéshez Di Lorenzo és a Napoli vezetőedzője, Luciano Spalletti is külön gratulált). Maignan értékelését nehezíti, hogy sérülés miatt csak ötször játszott ebben a BL-idényben. Ettől függetlenül tény, hogy öt meccsen, összesen 487 perc alatt (a hosszabbításokkal együtt) három gólt kapott, miközben 22-szer találták el a kapuját, vagyis 19 védést mutatott be, amiből ötöt minősítettek szupervédésnek, tehát bravúrnak.

MAIGNAN-VÉDSEK A NAPOLI ELLEN – ELSŐ MECCS


IGAZI TIZENEGYESÖLŐ
Maignan specialitásai közé tartozik a tizenegyesek hárítása. A Transfermarkt vonatkozó adatai szerint 45 olyan tizenegyest lőttek eddig az ellenfelek Maignan ellen, melyek el is találták a kaput, ezekből 14-et hárítani tudott, ami nagyon magas, 31 százalékos védési hatékonyságot jelent. Ki tudja, talán a katari világbajnoki döntő is másképp alakul, ha Maignannak nem kell sérülés miatt kihagynia a tornát, és az argentinok elleni döntő végén a tizenegyesekre be tudta volna őt cserélni Dider Deschamps szövetségi kapitány…

A védési hatékonysága így 86 százalék, a BL negyeddöntőjében látott kapusok közül ennél magasabb számot senki sem produkált a sorozat jelenlegi idényében, igaz,André Onana (Inter) és Ederson (Manchester City) szintén 86 százalékon áll és Thibaut Courtois (Real Madrid) is csak egy százalékkal marad el. Viszont amiben a három említett kollégáját megelőzte Maignan, az a passzpontosság, ugyanis 94 százalékban pontosak az átadásai (Onana és Ederson 90, Courtois csak 85 százalékon áll), miközben ő és Onana mutatja be egyébként meccsenként a legtöbb passzt a kiemelt topkapusok közül. (Onana 36-ot, Maignan 35-öt, Courtois 32-t, Ederson 30-at).

Ezzel érkeztünk el Maignan zsenialitásának újabb forrásához. Ő ugyanis a másik milánói kapussal, a hozzá termetben is nagyon hasonló (Maignan 191, Onana 190 centiméter magas), az Interben védő, szintén 27 éves André Onanával együtt ötvözi a nagy vetődésekre, bámulatos reflexekre alapozó kapusiskolát a mai modern elvárásokkal, amikor a kapusnak már nemcsak védenie kell, hanem képesnek kell lennie adott esetben a kapujából messze kilépve, lábbal a támadások indítására is. Maignan hosszú, a támadóharmadot célzó passzainak 78 százaléka pontos, Onanának 79, míg Edersonnál 60, Courtois-nál pedig csak 32 százalékon áll ez a mutató. Maignannál ez abból következik, hogy még utánpótlásszinten is mezőnyjátékosként, a középpályán szerepelt, de egyik nevelőedzőjének, Romain Damianónak sikerült meggyőznie, hogy a kapuban válhat belőle igazán kiemelkedő játékos.

MAIGNAN A NAPOLI ELLEN – VISSZAVÁGÓ

A VÁLOGATOTTBAN MOST JÖN AZ Ő IDEJE

Maignan a francia válogatottban már 2020-ban debütált, az ukránok ellen 7–1-re megnyert meccsen, 25 évesen. Azonban azzal együtt is eddig csak hét találkozó jutott neki a nemzeti csapatban, a válogatottságot a katari vb után lemondó Hugo Lloris mellett nem tudta beverekedni magát az együttesbe, és ugye a sérülések is hátráltatták ebben. Most jöhet el azonban az ő ideje, a legutóbbi, két márciusi mérkőzésen már ő védett, és sem a hollandoktól (4–0), sem az írektől (1–0) nem kapott gólt, és utóbbi összecsapáson is volt egy, a Napoli ellen látotthoz hasonló, „levegőben úszós” védése (VIDEÓ: 0:50-nél). Az eddigi hét válogatott meccsén csak két gólt kapott.

A másik, ami a reflexei és lábmunkája mellett világklasszissá teszi, az a csapatra, a védelemre gyakorolt hatása. Maignan egyetlen gyengéje, hogy más kapusokhoz képest jóval sérülékenyebb. 2021-ben szerződött a Milanba, és mindkét eddigi olaszországi idényében volt már sérült: 2021–2022-ben kilenc tétmeccset kellett kihagynia a klubjában csuklósérülés miatt, a jelenlegiben pedig 23-at vádliproblémák okán, amiért lemaradt a katari vb-ről is, melyen, ha cserekapusként is, de valószínűleg ott lehetett volna a francia válogatottal. A Milan mindent egybevetve ebben az évadban 42 tétmérkőzésen kilenc vereséget szenvedett – de a kilencből csak három olyan mérkőzés akadt, amikor Maignan védett (Milan–Napoli 1–2, Fiorentina–Milan 2–1, Udinese–Milan 3–1), és mindegyik a bajokságban volt, tehát a BL-ben még veretlen a csapat Maignannal. Ráadásul azon a 23 találkozón, melyen a román Ciprian Tatarusanu védett, 31 gólt kapott a Milan, meccsenként 1.3-at, viszont amikor Maignan állt a gólvonalon, akkor 19 találkozón mindössze 18-at, vagyis mérkőzésenként kevesebb mint egy gólt kapott. A számok jól mutatják, hogy sokkal hatékonyabban működik a Milan védelme is, ha Stefano Pioli vezetőedző számíthat a háló előtt Maignan játékára.

MAIGNAN FONTOSABB BL-STATISZTIKÁI A 2022–2023-AS IDÉNYBŐL
InStat-index 258
Kapura lövés/védés 22/19, 86%
Meccs/kapott gól 5/3
Passzok/pontos 176/165, 94%
Hosszú passzok/pontos 46/36, 78%

Forrás: InStat

MAIGNAN LÁBBAL...

CSODATÉVŐ MIKE ÚTJA A „VILÁG VÉGÉRŐL” A FUTBALLVILÁG CSÚCSÁRA

Érdekes módon Mike Maignan BL-elődöntőig vezető útját egyszerre nevezhetjük nehéznek, más szempontból viszont könnyűnek is. Nehéz volt, mert azért Franciaország dél-amerikai megyéjéből, Francia Guyanáról egy haiti édesanya és guadeloupe-i édesapa gyermeke nem sűrűn szokott eljutni az európai topfutballig. Viszont elég korán, nyolcévesen elhagyta Dél-Amerikát és már gyerekkorában Párizs külvárosában, egy kis klubnál, a Villiers-le-Bel JS-nél kezdett el futballozni, akkor még mezőnyjátékosként. 2009-ben, 14 éves korában pedig átigazolta a PSG, a párizsiaknál dőlt el végleg, hogy kapusként folytatja.

IBRA ÉS MAIGNAN: „SZ.R KAPUS VAGY – TE MEG SZ.R CSATÁR”

Maignanra elég korán felfigyelt Zlatan Ibrahimovic is – akivel ma már a Milanban csapattársak –, hiszen az utánpótlásból felkerülve már együtt edzhetett a fiatal kapus a PSG első csapatával, amikor a svéd csatár volt a párizsiak egyik ásza.

„Az öltözőben megállított. Azt mondta, hogy ez jó volt, tetszett neki, amit csináltam, és kedveli a személyiségemet” – idézte fel később a France Footballnak egyik korai találkozásukat Maignan. Azok után, hogy az edzésen lőtt egyik gólja után Ibrahimovic ugratásból sz.r kapusnak nevezte az akkor 17 éves tehetséget, aki válaszul az egyik védése után csak annyit mondott, „te meg sz.r csatár vagy”.

Azt gondolhatnánk, hogy egy európai topklub utánpótlásából már egyenes út vezethet a csúcsra, főleg hogy nagyon korán, 15 évesen bemutatkozhatott a francia korosztályos válogatottban is. Ám éppen Maignan példája a bizonyíték arra, mennyire nehéz egy ilyen nagy klubnál egy ígéretes fiatalnak felhívnia magára a figyelmet a tapasztalt riválisokkal szemben. Bár Maignan tehetsége nyilvánvaló volt, hiszen nem véletlenül járta végig U16 és U21 között az összes korosztályos válogatottat és jutott el az ifi BL-ben (UEFA Ifjúsági Liga) a negyeddöntőig a PSG korosztályos csapatával, a párizsiak nem bíztak benne annyira, hogy a felnőttek között lehetőséget kapjon a 24 éves német Kevin Trapp és 29 éves olasz Salvatore Sirigu mellett. Ezért 2015-ben, 20 éves korában eladták a Lille-nek, amelytől aztán már valóban egyenes volt az útja.

A francia élvonalban már a 2014–2015-ös idényben debütált, első számú kapussá a 2017–2018-as évadban vált, amikor a védéseivel bennmaradáshoz segítette a csapatot (a 17. helyen végeztek). A következő három esztendőben pedig tevékeny részesévé vált a lille-i csodának, ugyanis egy év alatt 15 helyet javítva 2019-ben már a 2. helyen fejezték be a bajnokságot, Maignan 38-ból 15 meccsen nem kapott gólt (összesen is csak 33-at) és megválasztották a legjobb kapusnak. Jelenlegi milanos csapattársai közül a szenegáli védő,Fodé Ballo-Touré és a portugál támadó, Rafael Leao is ott volt abban az együttesben. 2019–2020-ban debütált a BL-ben, majd 2021-ben még nagyobb meglepetésre, tíz év szünet után bajnokságot is nyert a Lille, úgy, hogy Maignan 38 meccsen mindössze 23 gólt kapott, nagyban ennek köszönhetően egy ponttal megelőzték a tabellán a nevelőklubját, a PSG-t.

FÁRASZTÓ VELE DOLGOZNI – PIOLI MAIGNANRÓL
„Mike-ot akkor ismertem meg, amikor 2020-ban kikaptunk a Lille-től 3–0-ra az Európa-ligában – idézte egy korábbi cikkében Stefano Piolit asempremilan.com. – A meccs után szóltam is a kapusedzőnknek, hogy innentől kövessük figyelemmel a srácot. A kommunikációja, az, ahogy részt vett a játékban, lenyűgöző volt. Biztos voltam benne, hogy nagyon jó kapus, de igazából, még annál is jobb lett, mint gondoltam volna róla. Nagyon aprólékosan készül a mérkőzésekre. Fárasztó vele dolgozni, mert sokat követel az edzőtől is azzal, hogy folyamatosan fejlődni szeretne. Sokat vár el magától, de ez mutatja, mennyire motivált.”

Párizsban azonban ekkor sem gondolták úgy, hogy visszahívják a náluk nevelkedett kapust, hanem inkább évi 12 millió eurós fizetésért szerződtették a Milan lejáró szerződésű játékosát, az Eb legjobbjának is megválasztott Gianluigi Donnarummát. Milánóban azonban nem volt idő a szomorkodásra, hogy elveszítették a 22 évesen már-már klubikoni magasságokba emelkedő Donnarummát, hanem szerződtették helyére 15.4 millióért öt évre „Mágikus Mike”-ot, ahogy becenevén hívják Maignant – és Mágikus Mike Milánóban is csodát tett.

Első idényében rögtön aranyérmes lett a Milannal – 11 év szünet után ünnepelhetett bajnoki elsőséget a klub, úgy, hogy a piros-feketék kapták a legkevesebb gólt a bajnokságban (a Napolival holtversenyben 31-et). Idén pedig 16 év után játszhat újra BL-elődöntőt a Milan (2007-ben meg is nyerte a sorozatot a gárda). Méghozzá az ellen az Inter ellen, mellyel szemben a bajnokságban eddig két meccsből két győzelem Maignan mérlege (igaz, az Olasz Kupában egy döntetlen, egy vereség) – vagyis minden adott az újabb csodákhoz…

MAIGNAN-VÉDÉSEK MINDEN MENNYISÉGBEN

BAJNOKOK LIGÁJA
NEGYEDDÖNTŐ
ELSŐ MÉRKŐZÉSEK

Benfica (portugál)–Internazionale (olasz) 0–2
Manchester City (angol)–Bayern München (német) 3–0
Real Madrid (spanyol)–Chelsea (angol) 2–0
Milan (olasz)–Napoli (olasz) 1–0

VISSZAVÁGÓK
Chelsea (angol)–Real Madrid (spanyol) 0–2
Napoli (olasz)–Milan (olasz) 1–1
Bayern München (német)–Manchester City (angol) 1–1

Internazionale (olasz)–Benfica (portugál) 3–3

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik