Balta Benítez fejében?! C. Ronaldo inkább történelmet írt. Ibra is – BL-legek

Vágólapra másolva!
2015.11.26. 10:19
null
Cristiano Ronaldo, Florentino Pérez, Gareth Bale, Rafa Benítez<br />és a képzelt madridi horror (Montázs: Bleacher Report)
Szerda este négy újabb továbbjutóval (Atlético Madrid, Benfica, Juventus, PSG) bővült a labdarúgó Bajnokok Ligája most futó szezonjának nyolcaddöntős mezőnye, és mint arról beszámoltunk, gólt szerzett korunk labdarúgásának két ikonja, Cristiano Ronaldo és Zlatan Ibrahimovic is. Mai összeállításunkat rájuk építjük.

CRISTIANO RONALDO: KETTŐ PLUSZ KETTŐ!

A Sahtar–Real Madrid mérkőzés (3–4) előtt a Bleacher Report az amerikai horrorsorozat, a The Walking Dead hírverő plakátjának is beillő montázzsal érzékeltette, szerinte milyen viszonyok uralkodnak manapság a királyi klubnál – ehhez képest Rafa Benítez legénysége egészen jól jött ki a szerda estéből.

A csapat hívei alighanem annak örülnek a legjobban, hogy az este főszereplője Cristiano Ronaldo lett – és nem a vezetőedzővel vívott állítólagos magánháborúja miatt. Bár ez a téma nyilván nincs még lezárva, most a pályán nyújtott produkció miatt irányul a fénycsóva CR7-re.

Két gólja egyike sem kiált költői jelzőkészletért, két gólpassza közül csak az egyik volt klasszikus, gólhelyzetet teremtő átadás, de ettől még
karrierje során csupán másodszor fordult elő, hogy négy gólban játszott főszerepet BL-meccsen;

CR-GÓL 200 REAL-MECCSEN
135 bajnoki
46 Bajnokok Ligája
15 Király-kupa
3 Spanyol Szuperkupa
1 Európai Szuperkupa

BL-mérkőzésen most először adott két gólpasszt;

• visszaüzent a kedden duplázó Lionel Messinek (22), most ismét neki van a legtöbb (23) legalább kétgólos BL-találkozója;

• visszaszerezte ötgólos előnyét Lionel Messi előtt a BL-örökgóllistán: CR7 84-gyel vezet, a Barcelona argentin világklasszisa 79-cel követi.

S van itt még egy klubtörténeti különlegesség: a szerda esti volt a 200. olyan hivatalos Real Madrid-mérkőzés, amelyen Cristiano Ronaldo a kapuba talált. A kétszázasak királyi klubjába rajta kívül korábban csak ketten nyertek bebocsátást: a visszavonulását a napokban bejelentő Raúl (259) és a hetvenes-nyolcvanas évek nagy gólvágója, Santillana (230).

AZÉRT JÓ, HA ERRE IS FIGYELNEK A REALNÁL

Szegény Kiko Casillának azért nem lesz ez a meccs egyértelműen szép emlék: a fiatal kapus most mutatkozott be a Bajnokok Ligájában, és a korábbi csoportmérkőzéseken érintetlen Real-háló ezúttal megrezdült – háromszor is... Nem egyedül rajta múlt, hogy a madridiak szempontjából így elcsúnyult a mérkőzés vége.

A spanyol sportlap, a Marca csütörtöki címlapja 
(A főcím: Mégsem egy nyugodt meccs)
A spanyol sportlap, a Marca csütörtöki címlapja (A főcím: Mégsem egy nyugodt meccs)

A Real Madrid

legutóbb 10 esztendeje kapott 11 perc alatt három gólt a BL-ben (akkor a Lyonnak 10 perc is elég volt);
• hat év óta most először kapott három egymást követő meccsen összesen tíz gólt;
• 15 kapura tartó lövésből kapta a tízest.

JÓ, EZT SEM HALLGATJUK EL

• a Real Madrid a legutóbbi 38 BL-csoportmérkőzéséből 31-et megnyert, és csak egyet veszített el;
• a Real Madrid az első csapat, amely vendégként négy gólt szerzett a Sahtar ellen európai kupamérkőzésen;
Gareth Bale több mint egy év után újra gólpasszt adott BL-meccsen; egyébként 21. alkalommal készített elő gólt Cristiano Ronaldónak, e tekintetben csak hárman járnak előtte (Benzema 31, Özil 27, Di María 22);
Luka Modric először lőtt gólt a 16-oson belülről azóta, hogy több mint három éve a Realba igazolt; madridi góljai száma nyolcra emelkedett.

IDEJE ISMÉT NAGYOBB GÓLGYŰJTEMÉNY UTÁN NÉZNI!

Rendben, ami Modricnál nyolc a Realban, az Zlatan Ibrahimovicnál 45 – csak a Bajnokok Ligájában (a selejtezőket is beleértve).

A PSG svéd klasszisa rendre gólt szerzett a legutóbbi tíz mérkőzésén, amelyet a hazájában rendeztek – nem meglepő, hogy sorozatban a tizenegyediken, a volt klubja, a Malmö elleni, oly nagyon várt ünnepi meccsen is a kapuba talált. Az övé volt a harmadik az öt párizsi gólból - ha látványosan nem is ünnepelt, de örül neki nagyon.

ÍGY ÜNNEPELTÉK IBRAHIMOVICOT A LECSERÉLÉSEKOR MALMŐBEN – OKVETLENÜL HANGGAL!



Zlatan ebben a BL-szezonban most először talált a kapuba – tavaly december óta várt erre a gólra –, és az átoktörés alkalmat ad némi statisztikafrissítésre:
• ő lett az első PSG-labdarúgó, aki négy Bajnokok Ligája-kiírásban gólt szerzett (a 2012–2013-as volt az első);
• a párizsi mezben vívott 28. BL-meccsén utolért egy korábbi klublegendát, George Weah-t, aki 16 találattal eddig egyedül vezette a PSG góllövőlistáját az első számú európai kupában (BEK, BL);
• 45. BL-góljával (tehát a selejtezőket is figyelembe véve) megelőzte Alessandro Del Pierót (44) és Didier Drogbát (44), s már tizedik a BL örök-góllövőlistáján.

VOLT ITT MÉG EGY EMLÉKEZETES GÓL: A 7000.!

Ángel Di María, a PSG argentin támadója kétszer is a kapuba talált Malmőben – másodszor duplázott a BL-ben, első alkalommal két éve, a Real színeiben tette –, és a szerdai első találata piros betűkkel került be a Bajnokok Ligája statisztikagyűjteményébe: az volt a sorozat történetének 7000. gólja!

Érdekesség, hogy a BL-történelem első gólját napra pontosan 23 évvel korábban szerezte a nigériai Daniel Amokachi, aki akkoriban még húszesztendős sem volt, s a belga FC Bruges sorait erősítette (a legelső idényben még csak a nyolc között indult a csoportkör).

S hogy kik szerezték az eddigi „ezredikeket"? 1000: Dmitrij Hohlov (orosz, PSV). 2000: Erwin Sánchez (bolíviai, Boavista). 3000: David Trezeguet (francia, Juventus). 4000: Peter Crouch (angol, Liverpool). 5000: Luisao (brazil, Benfica). 6000: Mario Götze (német, Dortmund). Forrás: uefa.com

MINEK ÖRÜLHET A MANCHESTER CITY?

Lehet, hogy csak átmenetileg, de a Juventustól elszenvedett második vereség következtében az angolok lecsúsztak csoportjuk első helyéről, és mivel a továbbjutást már az előző körben megünnepelték, most legfeljebb amiatt húzhatják ki magukat, hogy
• a 33. BL-mérkőzésük sem ért véget gól nélküli döntetlennel; mivel viszont gólt csak ők kaptak ezen az estén, jobb persze, ha ezzel az adattal most nem törődnek.

Az olasz Tuttosport csütörtöki címlapja
Az olasz Tuttosport csütörtöki címlapja

MINEK ÖRÜLHET A JUVENTUS?

Na, itt már listázhatunk bőséggel. Először is természetesen a City felett aratott 1–0-s győzelemnek. Aztán a „zebrák” annak is örülhetnek, hogy
• legutóbbi kilenc BL-indulásuk során hetedszer is elérték az egyenes kieséses szakaszt;
• ezt már az utolsó előtti csoportfordulóban megtették, ilyesmire hét éve nem voltak képesek;
• mostani edzőjükkel, Massimiliano Allegrivel sokkal jobb a győzelmi mutatójuk a BL-ben (55.6 százalék), mint elődje, az amúgy korántsem sikertelen Antonio Conte idején (37.5);
• védőjük, a csereként pályára lépő Patrice Evra lejátszotta 100. BL-mérkőzését, és csatlakozott az eddigi egyetlen francia századoshoz, Thierry Henryhoz (112);
• a megállapítás első fele érvényes Gianluigi Buffonra is, aki a maga 100. BL-meccsét néhány fontos védéssel is emlékezetessé tette.

ÍME, EGY KIS ÍZELÍTŐ BUFFON ESTÉJÉBŐL!


A NAP CSERÉJE

Ezt az elismerést megszavazzuk Dieter Heckingnek és André Schürrlének: előbbi, a Wolfsburg vezetőedzője a 61. percben – 0–0-s állásnál – pályára küldte utóbbit, a luxuscserét, aki a hátralévő időben kétszer is a CSZKA kapujába talált, eldöntve ezzel a szerdai moszkvai meccset, amelyet követően csapata a csoportja élére ugrott.

Na jó, az első gól nem születhetett volna meg, ha nem segít be Igor Akinfejev (lásd lejjebb – az UEFA az orosz kapus öngóljaként jegyzőkönyvezte az eseményt), de a második találat már „tiszta" volt, ami egy érdekes statisztikához is muníciót szolgáltatott:
Schürrle lett az ötödik német játékos, aki három különböző csapatban is szerzett BL-gólt (Leverkusen, Chelsea, Wolfsburg).

JÓ GEORGE BEST, DE NAGYON HIÁNYZOL!

Az Old Trafford közönsége a szerda esti mérkőzés 7. percében fényárba borította a lelátót: a tiszteletadás a Manchester United néhai legendás játékosának, a 7-es mezt (is) viselő George Bestnek szólt, aki napra pontosan tíz esztendeje hunyt el.

Alighanem a lefújás után is sokan emlegették a virtuóz támadót, akihez fogható ösztönös zseni manapság nincs a közönségét kórosan gólszegény futballal szomorító Manchester Unitedben. A „vörös ördögök" szerdán gól nélküli döntetlenre végeztek a PSV-vel, ami után megjegyzendő:
a BL-ben hazai pályán legutóbb több mint öt éve játszottak gól nélküli döntetlent, akkor a skót Rangers volt az ellenfelük;
• az utóbbi hét tétmeccsükön ez már a negyedik 0–0-juk volt;
• és ami számukra a legnagyobb gond: ezzel az eredménnyel jelentős veszélybe sodorták a továbbjutásukat.

Gyűlik, csak gyűlik a szurkolói indulat. Nem elég, hogy a drukker elalszik az MU meccsén, a végén azzal ébresztik, hogy megint 0–0 lett. Iiiiigeeeeen?!


A NAP JÓEMBERI MEGNYILVÁNULÁSA

Mint ismert, Héctor Moreno, a PSV játékosa szeptemberben súlyos lábtörést okozott Luke Shaw-nak, a Manchester United játékosának.

Moreno tettét elítélte a közvélemény, más kérdés, hogy a mexikói azóta is folyamatosan játszik, ott volt a pályán szerda este is.

A szimpla sportszerűségen túl talán ez is motiválta a PSV Angliába utazó drukkereit, hogy molinón kívánjanak gyors gyógyulást a fiatal játékosnak.

A NAP HORDALÉKA

Antoine Griezmann két góllal, a csapatkapitány Gabi két gólpasszal járult hozzá az Atlético továbbjutást érő győzelméhez a Galatasaray ellen; a 2003–2004-es BL-kiírás óta Gabinál több gólpasszt (7) senki sem adott az Atleti színeiben.

• A Bundesligában eddig is érvényesülő André Schubert-varázslat szerda este a BL-ben is hatott: a 4–2-es győzelmet arató Mönchengladbach játékosai három góljukat a hajrában szerezték, ám már az első félidőben is nagyon igyekeztek: 19-szer vették célba a Sevilla kapuját – ilyen első félidei támadókedvet ebben a BL-szezonban még nem jegyzőkönyveztek.

• A Sevilla sorozatban a nyolcadik idegenbeli BL-meccsén kapott gólt. Az andalúziai csapat harmadszor vesz részt a BL csoportkörében, és első alkalommal nem jut be a sorozat egyenes kieséses szakaszába.

• A BL-újonc Asztanának volt már két gólja a csoportkörben, de azokat az ellenfél játékosai szerezték, azaz a jegyzőkönyv szerint öngólok voltak. Az első „igazi" asztanás BL-gólok szerdán születtek meg: az első Patrick Twumasi, a második Marin Anicic érdeme.

A MÁR NYOLCADDÖNTŐBE
JUTOTT CSAPATOK
Barcelona, Bayern München, Real Madrid, Zenit, Atlético Madrid, Juventus, Benfica, Manchester City, PSG

• Kétgólos előnye ellenére sem nyert a kazah csapat a Benfica ellen, mert Raúl Jiménez duplával egyenlített. A mexikói támadó több gólt szerzett ezen a meccsen, mint a teljes legutóbbi idényben az Atlético Madridban (1)...

• Ó, azok az első félidők! A Benfica nem először került bajba első félidei figyelmetlensége miatt: a BL-ben kapott legutóbbi 23 góljából 19 az első játékrészben született (83 százalék).

ÉS MIELŐTT MÁRA BÚCSÚZNÁNK

Cristiano Ronaldónak jó napja volt szerdán, fentebb mi is megünnepeltük, de a Sahtar elleni meccsnek volt egy ilyen jelenete is. Mivel a képsor bejárta a világhálót, mi sem hagyhatjuk ki. CR7 elkötelezett hívei talán nem is jutottak el idáig az olvasásban, de ha mégis, remélhetőleg nem vádolnak minket istenkáromlással. Erről van szó:

BAJNOKOK LIGÁJA, CSOPORTKÖR, 5. FORDULÓ

SZERDAI MÉRKŐZÉSEK EMLÉKEZTETŐ

A-CSOPORT, 5. FORDULÓ
Malmö–Paris Saint-Germain 0–5 (Rabiot 3., Di María 14., 68., Ibrahimovic 50., Lucas Moura 82.)
Sahtar Doneck–Real Madrid 3–4 (Alex Teixeira 78., 89. – az elsőt 11-esből, Dentinho 83., ill. Cristiano Ronaldo 18., 70., Modric 50., Carvajal 52.)

A CSOPORT MÉRKŐZÉSEIRŐL IDE KATTINTVA OLVASHAT BŐVEBBEN.

AZ A-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Real Madrid 5 4 1 11–3 +8 13
2. Paris SG 5 3 1 1 10–1 +9 10
3. Sahtar Doneck 5 1 4 7–12 –5 3
4. Malmö 5 1
4 1–13 –12 3


B-CSOPORT, 5. FORDULÓ

Manchester United–PSV 00
CSZKA Moszvka–Wolfsburg 0–2 (Akinfejev 67. – öngól, Schürrle 88.)

A CSOPORT MÉRKŐZÉSEIRŐL IDE KATTINTVA OLVASHAT BŐVEBBEN.

A B-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Wolfsburg 5 3 2 6–4 +2 9
2. Manchester United 5 2 2 1 5–4 +1 8
3. PSV 5 2 1 2 6–6 0 7
4. CSZKA Moszkva 5 1 1 3 4–7 –3 4


C-CSOPORT, 5. FORDULÓ
Atlético Madrid–Galatasaray 2–0 (Griezmann 13., 65.)

FK Asztana–Benfica 2–2 (Twumasi 19., Anicic 31., ill. Jiménez 40., 73.)

A CSOPORT MÉRKŐZÉSEIRŐL IDE KATTINTVA OLVASHAT BŐVEBBEN.

A C-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Atlético Madrid53119–2+710
2. Benfica53119–6+310
3. Galatasaray 5 1 1 3 5–9 –4 4
4. Asztana 5 3 2 4–10 –6 3

D-CSOPORT, 5. FORDULÓ
Juventus–Manchester City 1–0
(Mandzukic 18.)

Borussia Mönchengladbach–Sevilla 4–2 (Stindl 29., 83., F. Johnson 68., Raffael 78., ill. Vitolo 82., Banega 91. – 11-esből)

A CSOPORT MÉRKŐZÉSEIRŐL IDE KATTINTVA OLVASHAT BŐVEBBEN.

A D-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Juventus 5 3 2 0 6–2 +4 11
2. Manchester City 5 3 0 2 8–6 +2 9
3. Mönchengladbach 5 1 2 2 6–8 –2 5
4. Sevilla 5 1 0 4 7–11 –4 3
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik