Az Olympiakoszt mindenképpen szeretnék elkerülni Bernáth Csabáék

Vágólapra másolva!
2009.08.07. 09:47
Ma délben derül ki, hogy a Debrecen augusztus 18-án vagy 19-én (visszavágó 25-26-án) kivel küzd meg a BL-főtáblára jutásért. A magyar bajnok ellenfele a görög Olympiakosz, a dán FC Köbenhavn, a svájci FC Zürich, a bolgár Levszki Szófia és az izraeli Maccabi Haifa közül kerül ki. Bernáth Csabáék a görögöket szeretnék leginkább elkerülni.
Görögországban pokoli hangulat várna Bernáthékra, de a debreceni szurkolók is képesek bárkinek „befűteni”
Görögországban pokoli hangulat várna Bernáthékra, de a debreceni szurkolók is képesek bárkinek „befűteni”
Fotó: Szabó Miklós
Görögországban pokoli hangulat várna Bernáthékra, de a debreceni szurkolók is képesek bárkinek „befűteni”
Görögországban pokoli hangulat várna Bernáthékra, de a debreceni szurkolók is képesek bárkinek „befűteni”
Görögországban pokoli hangulat várna Bernáthékra, de a debreceni szurkolók is képesek bárkinek „befűteni”
Fotó: Szabó Miklós
Görögországban pokoli hangulat várna Bernáthékra, de a debreceni szurkolók is képesek bárkinek „befűteni”

„Talán az izraeli és a svájci bajnok lenne a legjobb, bár egyik sem tűnik csöpp falatnak – nyilatkozta a mai sorsolással kapcsolatban a Hajdú-Bihari Naplónak Bernáth Csaba, aki fájós vádlija miatt csak hatvanöt percet játszott a Levadia Tallinn elleni szerdai BL-selejtező-visszavágón (a DVSC 1–0-ra nyert, és 2–0-s összesítéssel jutott tovább).

„Az Olympiakoszt elkerülném, és a dán együttes is erősnek látszik, de mindegy, hogy mit szeretnék, pénteken majd kiderül, ki ellen készülhetünk” – fogalmazott a védő.

Érdekes, hogy a DVSC csatára, Rudolf Gergely például szívesen játszana az FC Köbenhavn ellen, de abban egyetért Bernáthtal, hogy a görögöket jobb lenne „kihagyni”.

A svéd Kalmar ellen két gólt is szerző Varga József nem árulta el, kit szeretne a sorsoláskor a Debrecen neve mellett látni.

„Bárki is lesz az ellenfelünk, úgy kell pályára lépni, hogy tovább akarunk jutni. Szerintem ezzel mindenki így van a csapatban, aztán majd meglátjuk, mi lesz, milyen rivális jut. De ha olyan teljesítményt tudunk nyújtani, mint eddig, nem hiszem, hogy meg kell ijednünk akárkitől is” – mondta a középpályás a dvsc.hu oldalon idézett nyilatkozatában.

A BL-selejtező következő köre előtt egyébként tovább erősödhet a DVSC.

„Igyekszünk megerősíteni a keretet – erre az UEFA a jövő hét végéig ad lehetőséget –, hiszen az együttes előtt álló feladatok szerencsére megsokasodtak, és több fronton is helyt kell állnunk” – nyilatkozta a Nemzeti Sportnak Szima Gábor, a DVSC tulajdonosa.

„Tárgyalunk a klub korábbi futballistájával, Bodnár Lászlóval és az eddig Nyíregyházán játszó hondurasi Luis Ramosszal, s ha nem rukkolnak ki túlzó igényekkel, még a héten meg is állapodunk velük. Érkezésükkel két válogatott labdarúgóval bővülne, gazdagodna a keret, tehát egyértelműen erősítést jelentenének” – tette hozzá a sportvezető.

A LEHETSÉGES ELLENFELEK

Olympiakosz (görög)
Alapítva: 1925
Bajnok: 37-szer
Kupagyőztes: 24-szer
Athén kikötője, Pireusz az otthona a klubnak, amely 1997 óta csak 2004-ben nem lett görög bajnok, vagyis az előző tizenhárom bajnokságból tizenkettőben aranyérmes volt. 1996 őszén a Ferencváros 3–1, 2–2-vel kiejtette a piros-fehéreket, de aztán éveken át ott voltak a BL főtábláján.
Az utóbbi évek eredményei: 2006 őszén a Valencia, Sahtar, AS Roma trió mögött negyedik lett a BL D-csoportjában. 2007 őszén másodikként végzett a BL C-csopotjában, miután idegenben legyőzte a Laziót (2–1) és a Werder Brement (3–1). A legjobb tizenhat között a Chelsea elleni 0–0, 0–3 jelentette számára a végállomást. 2008 őszén a BL utolsó selejtezőkörében a ciprusi Anorthoszisz kiejtette a görögöket (1–0, 0–3), míg az UEFA-kupa-selejtezőben a Nordsjaelland ellen 5–0, 2–0 következett, majd a csoportban a Galatasaray (0–1), a Benfica (5–1), a Metaliszt Harkiv (0–1) és a Hertha BSC (4–0). A továbbjutó pireuszi csapatot a 32 között a francia St.-Étienne 5–2-es összesítéssel állította meg.

FC Köbenhavn (dán)
Alapítva: 1992
Bajnok: 6-szor
Kupagyőztes: 3-szor
Két híres dán klub fúziójából jött létre a még „fiatalkorú” FCK; amikor Rabóczki Balázs volt a csapat kapusa, a dánok emlékezetes meccsen, két 1–1 után tizenegyesekkel ejtették ki az UEFA-kupából a Fradit.
Az utóbbi évek eredményei: 2006 őszén a finn MyPa (2–0, 2–2) és a holland Ajax (1–2, 2–0) legyőzésével a BL főtáblájára került. Ott a Benfica elleni 0–0, 1–3, a Celtic elleni 3–1, 0–1 és a Manchester United elleni 1–0, 0–3 a negyedik helyre volt csupán elég. 2007 őszén a BL-selejtezőben a Benfica ellen elért 0–1, 1–2 miatt csak az UEFA-kupa maradt, ahol az Atlético Madrid, a Panathinaikosz és az Aberdeen mögött, a Lokomotiv Moszkva előtt negyedik lett a gárda. 2008 őszén az UEFA-kupa selejtezőjében a Lilleström és az FK Moszkva kiverésével került a főtáblára, ahol a G-csoportban harmadik lett (legyőzte a norvég Rosenborgot és a belga FC Bruges-t, ikszelt a Valenciával, kikapott a St.-Étienne-től). Továbbjutása után a 32 között a Manchester City ellen 2–2, 1–2-vel esett ki.

FC Zürich (svájci)
Alapítva: 1896
Bajnok: 12-szer
Kupagyőztes: 7-szer
Klasszikus európai középcsapat, a Letzigrund Stadion lakója, nem verhetetlen ellenfél.
Az utóbbi évek eredményei: 2006 őszén a BL-selejtező második fordulójában az osztrák Salzburg ellen 2–1, 0–2. 2007 őszén a BL harmadik kvalifikációs körében a török Besiktas ellen 1–1, 0–2-t ért el, így maradt az UEFA-kupa csoportköre, amelyből úgy is továbbment, hogy hazai pályán 5–0-ra kapott ki a Leverkusentől. A kieséses szakaszban a Hamburg állította meg (1–3, 0–0). 2008 őszén az UEFA-kupában két 1–1-gyel jutott túl az osztrák Sturm Grazon, aztán az AC Milan ellen 0–1, 1–3-mal bukott el.

Levszki Szófia(bolgár)
Alapítva: 1919
Bajnok: 26-szor
Kupagyőztes: 26-szor
A legismertebb bolgár klubok egyike, a szófiai csapat mindig meghatározó szereplője hazája bajnokságának. 1992 őszén a FTC-vel találkozott, és két vereséggel kiesett a KEK-ből.
Az utóbbi évek eredményei: 2006 őszén érte el története legnagyobb sikerét: a grúz Szioni (2–0, 2–0) és az olasz Chievo (2–0, 2–2) testén át a BL-főtáblára jutott. Ottani eredménysora: a Barcelona ellen 0–2, 0–5, a Chelsea ellen 1–3, 0–2, a Werder ellen 0–3, 0–2, azaz nulla pont. 2007 őszén a BL-selejtező második körében a finn Tampere United ellen búcsúzott (0–1, 0–1). 2008 őszén, az UEFA-kupa selejtezőjében pedig a szlovák Zilina ellen esett ki: 1–1, 0–1.

Maccabi Haifa (izraeli)
Alapítva: 1913
Bajnok: 11-szer
Kupagyőztes: 5-ször
Az egyik legismertebb izraeli csapat, 2002-ben a BL főtáblájára jutott.
Az utóbbi évek eredményei: 2006 őszén nem kis balszerencsével a Liverpoollal találkozott a BL selejtezőjében: 1–1, 1–2 – szoros vereség, de kiesés az UEFA-kupába, ahol a bolgár Liteksz elleni 1–1, 3–1 a csoportkört jelentette számára. Az Auxerre és a Partizan legyőzésével továbbjutott, és az egyenes kieséses szakaszban is ment egy kört a CSZKA-val szemben (0–0, 1–0). A stoptáblát a későbbi döntős spanyol Espanyol mutatta fel neki (0–0, 0–4).
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik