Máté Péter: Meg kell állítani az angol sztárokat!

LIPCSEI ÁRPÁDLIPCSEI ÁRPÁD
Vágólapra másolva!
2005.08.22. 22:19
Címkék
"Az MTK elleni bajnokin csak a lelátón jutott számomra helye, de szerintem ennek volt némi köze a szerdai Manchester United elleni mérkőzéshez is& - utalt Máté Péter, a DVSC-AVE Ásványvíz középső védője a szombati "mellőzés" okára, illetve a holnap esedékes Manchester United elleni Bajnokok Ligája-visszavágóra. A csapata MTK-val vívott bajnokiját (2-2) a közönség soraiból megtekintő bekk mindamellett igencsak bánatosnak tűnt a mulasztás, még inkább a pontvesztés miatt.
Minden nagy csata kiugrási lehetőség

- Mosolyogni éppen nem tudok a történteken, ugyanakkor természetesen tudomásul veszem az edző döntését - hajolt meg a felsőbb akarat előtt Máté Péter, akit most azért faggattunk, mert a vehemens angol csatárokkal szemben neki kulcsszerep juthat. - Vallom: minden egyes mérkőzés bizonyítási, kiugrási lehetőséget jelent egy labdarúgó számára.

- Ez a megállapítása az angolok elleni meccset illetően hatványozottan igaz.
- Vitán felül, és bízom benne, hogy ismét pályára léphetek a Manchester ellen.

- Ami a Puskás-stadionbeli debütálása is lenne egy füst alatt.
- Az utánpótlás-válogatottal és a Lokival is edzettem már az ország legnagyobb stadionjában, sőt a két évvel ezelőtti Magyar Kupa-döntőben a kispadjáig is eljutottam, tovább azonban nem.

- Újra szembekerülhet - példaképével vagy kedvencével? Melyik kategóriába sorolja Rio Ferdinandot?
- Nálam ő az ideális védő, és ezt immár személyes élményként is elmondhatom.

Rio Ferdinand nyugalma fantasztikus

Ha másképpen nem megy, akkor Máté Péter átkulcsolja a cselkirály, Cristiano Ronaldo derekát, és a földre viszi (Fotó: M. Németh Péter)
Ha másképpen nem megy, akkor Máté Péter átkulcsolja a cselkirály, Cristiano Ronaldo derekát, és a földre viszi (Fotó: M. Németh Péter)
Ha másképpen nem megy, akkor Máté Péter átkulcsolja a cselkirály, Cristiano Ronaldo derekát, és a földre viszi (Fotó: M. Németh Péter)
- Mitől "leg"?
- A különböző szituációk egyfolytában döntéshozatalra kényszerítik a futballistát a kilencven perc alatt, s ha megőrzöd a hidegvéred, akkor a kézenfekvő megoldást választod. Nos, Rio Ferdinand a legzűrösebb pillanatokban is higgadt marad, remekül reagálja le az eseményeket és oldja meg a feladatokat. Mindezen túl képes egészen váratlan megmozdulásokra is, mint tette azt az Aston Villa elleni hétvégi bajnokin. Az ő előretörése eredményezte a United győztes gólját.

- Önnek mindazonáltal aligha vele kell majd öszszeakasztani a bajszát.
- Nem válogathatunk, aki jön, azzal ütközni kell, meg kell állítanunk a támadót, a középpályást, avagy a védőt. Tisztában vagyunk azzal, a manchesteri jobb csapat, mint a miénk, a futballistái felkészültebbek nálunk. Nagyjából tudjuk, egyenként mi várható tőlük, mégis: kiszámíthatatlanok. Éger László az egyik interjúban elmondta, tudta, hogy Cristiano Ronaldo az adott helyzetben mit tesz majd, merre cselez, és mégis…

- A portugált alapvetően szemmel sem egyszerű követni. A kérdés viszont marad: mi lehet az ellenszer?
- Minél többször megelőzni, amihez viszont jó adag szerencse is szükségeltetik. Az esetek többségében tippelnünk kell, merre indul majd Cristiano Ronaldo, Wayne Rooney vagy Ruud van Nistelrooy. Nem hiszem, hogy egyedül maradnék a kijelentéssel: a két héttel ezelőtti pályafutásom eddigi csúcsmeccse volt. Az Old Traffordra nézőként sem könnyű bejutni, ezzel szemben mi tétmérkőzésen léphettünk ott pályára.

Most el kell felejteni az angliai meccset

- Következik a második felvonás. Lehet happy end?
- A célunk változatlan: a maximumot szeretnénk nyújtani. Angliában a csapat becsületesen küzdött, hogy nem sikerült szebb eredményt elérnünk, annak objektív, visszanézve immár lényegtelennek tetsző okai is voltak. A nulla hármat nem lehet semmissé tenni, de el kell feledkeznünk róla. Remélem, azok az apróságok, amik Manchesterben nem passzoltak, a Puskás-stadionban a helyükre kerülnek.

- Ami mire lehet elég? A bravúrnak számító döntetlent például aláírná?
- Nem, mert a sport a győzelemről szól. Ha valaki nem így gondolkodik, az inkább fel se menjen a pályára. ----
46. perc: Sándor Tamás a középkezdés után indította a balösszekötő helyén mozgó Halmosit, akinek a hátáról felpattant a labda. A középpályás ezt követően ballal a bal sarokba lőtte a labdát 12 méterről, ám a játékvezető - tévesen - érvénytelenítette a gólt, mondván, a Loki-játékos ellökte Gary Neville-t - írtuk lapunk augusztus 10-ei számában. Mint utólag kiderült: a spanyol játékvezető, Luis Medina Cantalejo kapitálisat hibázott, mert Halmosi Péter szabályos gólt szerzett.

"Miután hazatértünk Manchesterből, vagy tízszer visszanéztem az ominózus jelenetsort, de mindig ugyanazt láttam: nem szabálytalankodtam Gary Neville-lel szemben - elevenítette fel a történetet a képünkön látható Halmosi Péter. - Aztán jöttek a válogatott mérkőzések, és azóta nem tekertem vissza a videót. Beszélek az esetről így is eleget, talán még többet is, mintha érvényes lett volna a találat… Persze, jó lett volna, ha a históriáskönyvek azt rögzítik, hogy Halmosi Péter szabályos gólt szerzett az Old Traffordon, ám emiatt kár keseregni, én inkább küzdeni akarok, mert úgy vagyok vele: amit az élet elvett, azt egyszer visszaadja…"

A lesipuskás és az ágyúgolyó


A holland válogatott Ruud van Nistelrooy a Manchester United legveszélyesebb támadója: fejjel is, lábbal is érzi a kaput, lesipuskás, azaz imádja az olyan helyzeteket, amikor "keselyűként" csaphat le a labdára. Mellette a hátvédek nem hibázhatnak, ha egy lábról leperdül a labda, a csatár szinte a semmiből ott terem, a gólvonal felé fordul, és a kapusnak már nincs is esélye arra, hogy hárítson…


Wayne Rooney nem tartozik a babaarcú tinifutballisták közé, habár előszeretettel becézgetik még manapság is. A Manchester United "ágyúgolyója" nem kíméletes az ellenfelek védőivel: védekezésből lendül támadásba, vagyis bulldogként harcol a labdáért, és ha azt megszerezte, akkor roppant nehéz őt száguldása során megállítani. Ha ellövi a labdát, máris retteghetnek az ellenfelek kapusai ---- Elfogyott huszonötezer jegy!
Debrecenben 12 600, összesen pedig - a DVSC-től származó információ szerint - mintegy 25 ezer belépő talált eddig gazdára a szerda esti összecsapásra. Kedden még a Quaestor irodáiban 10 városban (Budapest, Eger, Gyöngyös, Győr, Kaposvár, Kecskemét, Sopron, Szeged, Szombathely, Veszprém), 52 IBUSZ-irodában, élvonalbeli labdarúgócsapatoknál (Újpest, FTC, Vasas, Pécs, Diósgyőr, Fehérvár, ZTE, Pápa, Tatabánya), Nyíregyházán és a Puskás Ferenc Stadion jegypénztáraiban is lehet belépőt vásárolni, nem is túl borsos áron, 4000, 6000 és 8500 forintért. A megmaradt jegyeket szerda reggel 10 órától a mérkőzés helyszínén árusítják.

Nikolov Balázs nem játszhat
Egy helyen biztosan változik a két héttel ezelőttihez képest a Loki kezdőcsapata, a jobbhátvéd Nikolov Balázs ugyanis a manchesteri odavágón a második sárga lapját is begyűjtötte a sorozatban (az elsőt az előző selejtezőkörben, a spliti 0-5 alkalmával szedte össze), ami automatikus egymeccses eltiltást von maga után.

Sandro Tomic marad a Lokinál
A hét végén Iránba utazott Sandro Tomic: a DVSC-AVE Ásványvíz csapatának horvát kapusára az egyik első ligás gárdánál számítottak volna. Nos, az üzletet nem sikerült nyélbe ütni, Sandro Tomic visszatért Magyarországra, így szerdán vélhetően ott lesz a mérkőzésre nevezett debreceni játékosok sorában.

Szavazás

A debreceni visszavágó 0-3-ról indul a ManUnited ellen. Mire lesz ez elég?

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik