Az erőnléti edző már régóta ismeri a sikerek titkát

LIPCSEI ÁRPÁDLIPCSEI ÁRPÁD
Vágólapra másolva!
2005.08.07. 22:04
Címkék
Amerikai típusú az önéletrajz, de így is hat oldal - egyetlen felesleges szó nélkül. A hamburger és Marilyn Monroe feltalálóinak országában a curriculum vitae-ben nincs lehetőség az ömlengésre, csak a puszta tények számítanak. A hat oldal hovatovább a műfaj Háború és békéjének felel meg. Brutális - és lenyűgöző. Írta: Jámbor László.
Jámbor László és a debreceni futballisták: az ôsz szakember minden gyakorlatot bemutat (Fotó: Németh Ferenc)
Jámbor László és a debreceni futballisták: az ôsz szakember minden gyakorlatot bemutat (Fotó: Németh Ferenc)
Jámbor László és a debreceni futballisták: az ôsz szakember minden gyakorlatot bemutat (Fotó: Németh Ferenc)
Jámbor László és a debreceni futballisták: az ôsz szakember minden gyakorlatot bemutat (Fotó: Németh Ferenc)
Jámbor László és a debreceni futballisták: az ôsz szakember minden gyakorlatot bemutat (Fotó: Németh Ferenc)
Jámbor László és a debreceni futballisták: az ôsz szakember minden gyakorlatot bemutat (Fotó: Németh Ferenc)


Segítség a hazai futballnak- egyelőre három esztendőn át.

- Amikor az előéletéről érdeklődtem, rögtön felajánlotta, hogy átküldi az önéletrajzát. Már értem, miért. Az viszont még nem világos, mi vezette annyi év után haza?
- Nem végleg tértem vissza Magyarországra, három évet adtam magamnak arra, hogy amiben tudok, segítsek a magyar labdarúgásnak - mondta Jámbor László, a DVSC-AVE Ásványvíz technikai igazgatója, fejlesztési processzmenedzsere. - Régi vágyam, hogy az anyaországba hozzam azt a tudást, amelyet az évek alatt összeszedtem. Ennek semmiféle "piros-fehér-zöld színezete" nincs, úgy vélem, ez normál emberi törekvés. Mindamellett úgy mértem fel, a magyar futball elérte a mélypontot, ennél nincs lejjebb. Jönnöm kellett.
- Mit talált - specifikusan Debrecenben?
- Olyan tulajdonost, aki tenni akar a futballért, mer nagyot álmodni, és a cél érdekében képes áldozatot hozni. Ez nem kizárólagosan anyagi befektetést jelent. Az időt, az energiát, az odafigyelést, a szeretetet nem lehet pénzben kifejezni. A vezetőktől kezdve valamennyi alkalmazott odaadóan dolgozik ezért a klubért, szakmai részről két ambiciózus edző ül a csapat kispadján, akik tanulni akarnak és továbblépni. Találtam egy várost, amely sokat tesz a sportért, a régió fiataljaiért. A város segítségével három éven belül megalkothatunk egy olyan klubmodellt, amely példaértékű lehet itthon. Én erre szerződtem. Ami immár biztosnak tetszik: egy éven belül a Loki ideális körülmények között készülhet, ám a fejlesztésekből a többi sportág is profitálhat, a kézilabdázók, a kosárlabdázók - mindenki. Nem csupán pályákat akarunk építeni: ifjúsági központot, regenerációs bázist, kondicionálóközpontot…
- Stadiont?
- Az is szerepel a tervekben. Nézze, ez hosszú távú projekt, ezt szeretném realizálni. Ezért vagyok itt. Egységes szakmai irányvonalat kell kiépítenünk, hogy kialakulhasson egy speciális klubkultúra. Az antropológusok arra a következtetésre jutottak: egy adott időszakban azok a csoportok emelkedhettek ki a többi közül, amelyek önálló kultúrát teremtettek, saját eszköztárat alakítottak ki. A cél az, hogy a DVSC-t európai nívóra emeljük, ez azonban nem megy egyik napról a másikra.
- Mert az Ajaxnál sem ment.
- Különböző funkciókban pontosan tizennégy évet töltöttem el a klubnál. Hihetetlen mennyiségű és nagy jelentőségű tapasztalatra tettem szert Amszterdamban, hiszen az első csapattól a legkisebbekig, a hatéves korosztállyal bezárólag mindennap minden csapattal találkoztam. Uralkodó, nagy egyesületet építettünk az Ajaxból.
Ë ---- - Ezúttal egy óriás vár a DVSC-re.
- Látja, a legfontosabb szegmensről még nem is beszéltem, de most, a Manchester kapcsán van rá lehetőségem. Debrecenben egy edzhető csapatra leltem. Olyan futballistákra, akik hajlandóak keményen dolgozni. Így megteremthetünk egy olyan munkacsoportot, amellyel eredményt lehet elérni.
- Edzhető csapat: a Hajduk elleni mérkőzéseken azt láthattuk, hogy a gárda a nyolcvanötödik percben ugyanúgy visszatámad a középpályán, az ellenfél térfelén, mint az ötödikben.
- A kondíció nem különálló tényező. Ha valaki egyfolytában a hibák után fut, az elfárad. Ha ellenben uralja a játékhelyzeteket, ha irányít, azaz támad, kiegyensúlyozottabb marad. Ám ezért edzeni kell. A magyar futball egyik legégetőbb gondja éppen az, hogy hónapok telnek el effektív munka nélkül. Az ifjúsági kortól a téli holt időszakokat összeadva megdöbbentő számot kapunk: évek esnek ki minden egyes magyar labdarúgó karrierjéből. Ez iszonyatos deficit, amelyet a lelkesedés, a hozzáállás nem pótolhat.
- Technikai igazgatóként miként vélekedik a Manchester elleni összecsapásokról?
- Az év legkönnyebb tétmecscsei lesznek.
- Úgymint?
- Ezt a párharcot nem lehet rosszul befejezni, ebből nem jöhetünk ki vesztesen. A világ egyik leggazdagabb és legerősebb klubja az ellenfelünk, ami önmagában kétszáz százalékos teljesítményre sarkallja a pályán a futballistáinkat, ez számomra nem kérdés. Ha nagy vereséget szenvedünk, az csupán a papírformát támasztja alá, miszerint igenis ekkora a különbség az angol és a magyar futball között. Elfogadható mértékű vereség esetén már az járhat a fejünkben: a hibákat jóvátehetjük, és akár fordíthatunk is. A döntetlen a legnagyobb eredmény lenne, maga a csoda.
- Bocsánat, a győzelem kimaradt a sorból.
- Óva intenék mindenkit a léc túlontúl magasra tételétől. Nem vagyok idealista, de azt vallom: a futballban igenis vannak csodák, de csak annak lesz jutalma, aki megdolgozik érte. A manchesteri fellépésünket ebben a kontextusban kell megítélni. Ha rendszeresen játszanánk a United ellen, nagyobb gondban lennénk. Az egyszeriségben rejlik ennek a két mérkőzésnek a könnyedsége. Mindennek tökéletesen passzolnia kell ahhoz, hogy mi nyerjünk, minden apró részletnek a helyére kell kerülnie, az azonban fix, hogy emelt fővel jöhetünk majd le a kilencven perc után. A munkát elvégeztük, bátraknak, határozottaknak, keményeknek kell lennünk. Mindent megteszünk magunkért, a klubért, a magyar futball becsületéért és Debrecen városáért. ---- - Önt mi tölti el leginkább bizakodással?
- Az, hogy a Loki észrevehetően egyre jobb futballt játszik az idő előrehaladtával, azaz a küzdelmünknek, a kitartásunknak máris van eredménye, amelyre büszkéknek kell lennünk. Szeretek nyerni, és minden követ megmozgatok, hogy győzzek, hogy győzzünk. Ugyanezt a hozzáállást várom el a kollégáimtól is.
- Maximalista munkamániás?
- Lehet annak is nevezni. Én így találom meg az örömöt a hivatásomban. Felelősséggel tartozom a rám bízott labdarúgókért, a gyerekekért, akik arról álmodoznak, hogy egyszer kiemelkedő sportoló válik belőlük, a sérült játékosokért, akiknek a rehabilitációját irányítom. Felelősségteljes, aprólékos, igényes munka, amelyre szerződtem.

Szavazás

A debreceni visszavágó 0-3-ról indul a ManUnited ellen. Mire lesz ez elég?

---- - Nyugtasson meg, azért lazítani is tud…
- Akad pár hobbim. Szeretek síelni, lovagolni, és állítólag jól rajzolok és festek.
- Kiállítása volt már?
- Főiskolás koromban. De a legbüszkébb ezen a téren a TF egyik klubhelyiségében festett freskóra vagyok.
- Mit vitt a falra?
- Az akkori életérzést, a hetvenes évekét. Ma már ez nem számít… Nem, mert egyfelől régi történet, másrészről nem is ide tartozik - maradjunk annyiban, a fejesek tetszését nem sikerült kivívnom vele.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik