Más ez a tűzijáték…

IZSÁNYI SZABOLCS, MISUR TAMÁSIZSÁNYI SZABOLCS, MISUR TAMÁS
Vágólapra másolva!
2005.04.13. 22:18
Címkék
A várakozásnak megfelelően Itáliában hatalmas vihart kavart, és kavar még alighanem néhány napig vagy hétig a kedd esti Internazionale-Milan Bajnokok Ligája-negyeddöntő-visszavágó. Mint ismeretes, az első találkozón a Milan 2-0-ra nyert, a második meccsen pedig Sevcsenko 30. percben szerzett góljával 1-0-ra vezetett, ám a második félidő közepén kitört a botrány.
Dida kapus (jobbra) megdobásával kezdôdött az az eseménysorozat, amely füstfelhôbe borította a milánói San Sirót, egyúttal botrányt okozott
Dida kapus (jobbra) megdobásával kezdôdött az az eseménysorozat, amely füstfelhôbe borította a milánói San Sirót, egyúttal botrányt okozott
Dida kapus (jobbra) megdobásával kezdôdött az az eseménysorozat, amely füstfelhôbe borította a milánói San Sirót, egyúttal botrányt okozott
Dida kapus (jobbra) megdobásával kezdôdött az az eseménysorozat, amely füstfelhôbe borította a milánói San Sirót, egyúttal botrányt okozott
Dida kapus (jobbra) megdobásával kezdôdött az az eseménysorozat, amely füstfelhôbe borította a milánói San Sirót, egyúttal botrányt okozott
Dida kapus (jobbra) megdobásával kezdôdött az az eseménysorozat, amely füstfelhôbe borította a milánói San Sirót, egyúttal botrányt okozott

A 71. percben Cambiasso szabályosnak tűnő gólt fejelt, amelyet a német Merk játékvezető lökés miatt nem adott meg, és ez sok volt az Inter szukolóinak: elkezdtek petárdákat, házi készítésű rakétákat, esernyőket, vizespalackokat bedobálni a pályára, és az egyik égő petárda eltalálta Dida kapus jobb vállát. Merk a kialakult helyzetre való tekintettel félbeszakította a mérkőzést, a csapatokat beparancsolta az öltözőbe, majd húszperces szünetet követően megpróbálta folytatni az összecsapást. Ekkor már Abbiati állt Dida helyén a Milan kapujában, de nem sok dolga volt: néhány másodpercig tartott csak a játék, amikor újrakezdődött a füstbombázás, és ekkor Merknek már nem volt sok választása, végleg lefújta a meccset.

A találkozó 1-0-s Milan-győzelemmel ért véget, ami az UEFA fegyelmi bizottságának pénteki ülése után könnyen 3-0-s sikerré változhat. Az tehát egyértelmű, hogy a 2003-as BL-győztes piros-feketék jutottak be a legjobb négy közé, az viszont csak sejthető, hogy az Interre milyen büntetés vár. A Roma két meccset kapott Frisk játékvezető megdobásáért, de az egy őrült cselekedete volt, a többi szurkoló jól viselkedett. Nem mondható el ugyanez az Inter drukkereiről, éppen ezért valószínűsíthető a hárommeccses betiltás (semleges pálya vagy zárt kapus mérkőzés), de az Alavés elleni 2001-es precedens miatt az sem elképzelhetetlen, hogy a kék-feketéket egy évre kizárják a nemzetközi kupákból. Ugyanakkor enyhítő körülmény lehet, hogy Massimo Moratti Inter-tulajdonos évek óta mindent elkövet a legvadabb szurkolók megfékezésére.

Apropó, Moratti: a rendőrök szerint az Inter-ultrák akkor is megzavarták volna a meccset, ha nincs az ominózus meg nem adott gól. A szurkolók állítólag így akarták büntetni (figyelmeztetni) a tulajdonost, hogy elegük van az évek óta tartó eredménytelenségből. (Az Inter legutóbb 1989-ben nyert bajnoki címet, és az 1998-as UEFA-kupa-diadal óta semmilyen sikert sem aratott.)

"Rendkívüli módon sajnáljuk, ami történt, Moratti úr teljesen el van keseredve - fogalmazott csütörtökön Giacinto Facchetti, az Inter elnöke, az egyetlen, aki nyilatkozott a klub nevében. - Beszéltünk a rendfenntartókkal, akik szerint sem a meccs előtt, sem alatta vagy utána nem volt verekedés a szurkolótáborok között. Nem tudom, hogy a történtekért kié a felelősség, de mi nem vagyunk képesek nyolcvanháromezer néző közül kiválasztani a bűnösöket. Remélem, hogy Dida már a hét végi bajnoki fordulóra felépül."

A kieséssel az Inter számára gyakorlatilag véget ért az idény, a kék-feketék legfeljebb a vigaszdíjként emlegetett Olasz Kupát nyerhetik már csak meg. Az elemzők felvetették Mancini edző felelősségét is a csapat gyenge játéka miatt, ám a tréner alighanem a helyén marad.
Az Inter-játékosok részben megpróbálták a játékvezető rossz ítéletére fogni a szurkolók magatartását, ugyanakkor a Merket a meccs lefújásakor gúnyosan megtapsoló Córdoba már néhány perccel később bocsánatot kért, amiért megfeledkezett magáról.

A találkozó brutális befejezése egyébként az összecsapást megérdemelten megnyerő Milan-játékosok kedvét is elvette. "Szeretnék a gólomról beszélni, szeretnék örülni neki, de sajnos nem tudok. Ami a második félidőben történt, annak semmi köze a sporthoz. Sajnálom, hogy így ért véget a meccs, és sajnálom az Intert is, amely most alighanem súlyos büntetést kap" - mondta Andrij Sevcsenko, aki pályafutása alatt már 13 gólt lőtt a városi riválisnak.

Silvio Berlusconi miniszterelnök (természetesen nem Milan-elnökként) arra utasította Pisanu belügyminisztert, hogy mérlegelje a megfelelő lépéseket, így nem zárható ki, hogy a jövőben Olaszországban abban a pillanatban félbe kell szakítani a meccseket, ahogy az első bedobott tárgy a gyepen landol. (Pisanu 48 órával ezelőtt fenyegetőzött azon stadionok bezárásával, amelyekben nem lehet fenntartani a rendet.)
Ezt az estét aligha fogja gyorsan elfelejteni Olaszország…

Szavazás

Ki nyeri a Bajnokok Ligáját?

Ki nyeri a Bajnokok Ligáját?

---- A San Sirót eddig háromszor tiltották be, amikor az Inter volt a házigazda. Az 1983-as Inter- Real Madrid KEK-mérkőzésen az ellenfél játékosait és a bírót dobálták meg, ekkor két találkozóra zárták be a stadiont. A 2001-es Internazionale-Alavés UEFA-kupa-összecsapáson megint minden (többek között néhány szék!) repült be a nézőtérről a játéktérre, ekkor megint két találkozóra csukták be a San Sirót.

A legutóbbi eset szintén 2001-es: az Atalanta elleni hazai bajnokin az Inter-szurkolók ledobtak egy kismotort (!!) a vendégdrukkerekre, és a csodával határos, hogy senki sem sérült meg. A változatosság kedvéért ekkor is két mérkőzést kellett Milánótól távol lejátszania a kék-fekete gárdának.

A sajtó nem kegyelmez
Az olasz és az európai újságok csütörtöki száma általában az első oldalon számolt be a történtekről. A milánói székhelyű La Gazzetta dello Sport rendkívül erősen fogalmazott: "Végtelenített szégyen" üvölti a lap kilenchasábos főcíme, míg a kisebb címek között ilyeneket találunk: Elveszik tőlünk a futballt; Botrányos az Inter, rosszabb, mintha simán kiesett volna; Az ultrák a poklot hozták el a San Siróba; Moratti lehajtott fejjel, az Inter lassan rémálommá válik számára.

A lap természetesen egyértelműen elítélte az Inter-szurkolóknak álcázott banditákat, akik leterítették Dida kapust, és akik arra kényszerítették Merk játékvezetőt, hogy félbeszakítsa a találkozót.
Nem volt finomabb az európai sajtó sem, íme néhány idézet: Vademberek! Megölhették volna a kapust (Marca); Vandálok szakították félbe az előadást (Sport); A Milan szebb továbbjutást érdemelt volna (L’Équipe); A derbi és a rakéta (Libération); A kék-fekete gonosztevők kiütötték a piros-fekete kapust (Sun). ---- 1995. február 15.: Írország-Anglia, Dublin. Az angol huligánok botrányos viselkedése miatt a találkozót félbeszakították. Több mint félszáz vendégszurkoló jegy nélkül ment be a stadionba, ahol a kevés rendőr nem tudott rendet tartani.

2000. március 3.: Újpest-Dunaferr, Megyeri út. Egygólos vendégvezetésnél a hazai szurkolók egy betondarabbal megdobták Ring János partjelzőt, ezért Bede Ferenc játékvezető lefújta a mérkőzést. A zöldasztalnál 3-0-s gólkülönbséggel a később bajnoki címet szerző dunaújvárosiak javára írták az eredményt.

2001. február 22.: Inter-Alavés, Milánó. Az UEFA-kupa-negyeddöntő utolsó perceiben a már biztos kieső hazaiak szimpatizánsai hasonlóan reagáltak kedvenceik kudarcára, mint most kedden a Milan ellen. Akkor székeket és palackokat dobáltak a pályára, és megpróbáltak betörni az igazgató páholyába. A büntetés 75 ezer svájci frank volt, az Internek két európai kupameccsét másik stadionban kellett lejátszania. Néhány héttel később az Atalanta elleni bajnokin ugyanez a szurkolói csoport, a Boys tagjai ledobtak egy robogót a lelátó második emeletéről…

2001. október 6.: Franciaország-Algéria, Saint-Denis. Volt gyarmat és gyarmattartó első, történelmi jelentőségű mérkőzésén tizenöt perccel a vége előtt 4-1-re vezetett a hazai válogatott, amikor algériai származású szurkolók egy csoportja politikai okokból a Stade de France játékterére rohant. Erőszakos esemény nem történt, de a meccset lefújták.

2004. szeptember 15.: Roma-Dinamo Kijev, Róma. A BL-meccs első félidejének lefújása előtt Anders Frisk kiállította Philippe Mexést, és ezért a hazai szurkolók fejbe dobták egy öngyújtóval. A vérző fejű Frisk úgy döntött, hogy véget vet a találkozónak. Az UEFA a meccset 3-0-val a kijevieknek ítélte, a Romának a másik két hazai BL-meccsét zárt kapuk mögött kellett lejátszania.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik