John Coates egy októberi megbeszélésen Tokióban (Fotó: AFP)

 

Mindezt a japán sajtó egybehangzó információi szerint John Coates, a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak (NOB) a jövő évi játékok koordinálásáért felelős vezetője közölte Tokió kormányzójával pénteken. A NOB illetékese állítólag egyértelműen jelezte, hogy a szervezet már döntött a kérdésben és a sportolók egészségének védelme érdekében a fővárostól 800 kilométerre északra fekvő Szapporóban lesznek az érintett viadalok.

A NOB a múlt héten állt elő a hosszútávú atlétikai számok helyszínének módosításáról szóló tervvel, tekintettel a Tokióban várható hőségre.

A szervezők és Tokió vezetése azonban mindenképpen ragaszkodott volna a fővárosi helyszínhez, ezért csütörtökön „mentőötlettel" állt elő, s az eredetileg tervezett 5.30-as és 6 órás rajtok helyett azt javasolta, hogy hajnali 3 órakor indítsák el a gyaloglókat és maratonfutókat. A NOB ugyanakkor a hírek szerint ebbe nem egyezik bele és véglegesen Szapporo mellett tette le a voksát.

A három héttel ezelőtti dohai atlétikai világbajnokságon hasonló kihívásokkal küzdöttek a szervezők, akik éjfélkor indították a maratoni mezőnyt, amely így is 30 fokban és magas páratartalom mellett teljesítette a 42 195 méteres távot.

A 2020-as tokiói olimpiát július 24. és augusztus 9. között rendezik.