Atlétika: Merem remélni, hogy tényleg visszatértem – Baji Balázs

VINCZE SZABOLCSVINCZE SZABOLCS
Vágólapra másolva!
2021.01.31. 12:10
Mint beszámoltunk róla, a gátfutó Baji Balázs remek idővel kezdte a fedett pályás szezont, így okkal reméli, hogy idén már hozni tudja a sérülése előtti szintet.
Baji Balázs (balra) a Budapest-bajnokságon felülmúlta elvárását, és reméli, ebben az évben már nemzetközi versenyeken is indulhat (Fotó: Török Attila)
A FOTÓRA KATTINTVA KÉPGALÉRIA NYÍLIK!
Baji Balázs (balra) a Budapest-bajnokságon felülmúlta elvárását, és reméli, ebben az évben már nemzetközi versenyeken is indulhat (Fotó: Török Attila) A FOTÓRA KATTINTVA KÉPGALÉRIA NYÍLIK!

Kisebb versenyek után a hétvégén beindult a magyar fedett pályás szezon atlétikában, a BOK-csarnokban rendezett Budapest-bajnokság első napján már több versenyszámban is rajthoz álltak nemzetközi szintű atlétáink. Köztük volt a női gáton győztes Kerekes Gréta, a hatvanméteres síkfutásban első Kozák Luca és világbajnoki bronzérmes gátfutónk, Baji Balázs is, aki a döntőben 7.75-ös idővel nyert hatvan méter gáton.

BAJI BALÁZS ELSŐ FUTÁSAI FEDETT PÁLYÁN
2016 január 30. 7.66
2017 február 1. 7.76
2018 január 20. 7.68
2019 január 27. 7.73
2020 február 15. 7.91
2021 január 30. 7.75

„Az első idei versenyemen szerettem volna 7.80-nal kezdődő eredményt elérni, de titkon reméltem, hogy ez alá is »be tudok csúszni« – mondta a Budapesti Honvéd 31 éves sprintere a Nemzeti Sportnak. – Elégedett vagyok, már csak azért is, mert régen, a sérülésem előtt sem kezdtem ennél sokkal jobban a fedett pályás szezont. Merem remélni, hogy tényleg visszatértem, végre úgy tudok teljesíteni, mint korábban, és nemzetközi szinten is vissza tudok kapaszkodni az élvonalba.”

Érdemes kiemelni Baji Balázs 2017-es téli idényét, amikor 7.76-os eredménnyel kezdte a szezont, aztán tizennyolc nap múlva 7.53-mal ért célba az országos bajnokságon, amely azóta is országos csúcs. De nemcsak az eredmény, hanem a mozgása is azt vetíti előre, hogy Baji éve olyan lehet, mint a sérülése előtt.

 „A formámon még bőven lehet csiszolni, hiszen a szezon elején vagyunk. Elsősorban sebességben várok még jelentős javulást magamtól, de a futás ritmusán is van még javítanivaló – folytatta az atléta. – A technika hamar a »helyére került«, de nagy sebességnél ez önmagában kevés, és ezen a téren is érzek még hiányosságokat. Ez azonban csak az első lépés volt, innentől kezdve csak jobbat várok magamtól. Érzem a folyamatos javulást, szerintem legkésőbb a szabadtéri szezonra minden összeáll.”

VÉLEMÉNY

KEREKES Gréta, gátfutó: „Egyik szemem sír, a másik nevet, mert titokban jobb időeredményben reménykedtem, de sosem segít, ha egyedül kell futnom. A lényeg, hogy nem fáj semmim, fizikailag teljesen rendben vagyok. Nem szoktam kiemelkedő eredménnyel kezdeni a szezont, inkább szépen lépkedek előre, szerdán már Ostravában versenyzek, ott azért már jó lenne 8.20 alatt futni, és bízom benne, hogy idén jó eredménnyel tudok kirukkolni. A két évvel ezelőtti, glasgow-i ötödik hely után a toruni fedett pályás Európa-bajnokságon csak a döntőbe jutás lehet az elvárás magammal szemben, de nem lesz könnyű, néztem az idei első eredményeket, és a riválisok nem kezdtek gyengén...”

Baji Balázs ezzel a futással könnyedén teljesítette a 7.88-as kijutási szintet a március 5–7-ig tartó toruni fedett pályás atlétikai Európa-bajnokságra is, de a kijutás neki kötelező feladat volt. Szerinte ezzel az eredménnyel több nemzetközi versenyre is meghívót kaphat, és néhányon el is szeretne indulni, már csak azért is, hogy újra megszokja a légkört. A fedett pályás idényre négy-öt versenyt terveznek edzőjével, ifj. Tomhauser Istvánnal, de kettős készültségben kell lenniük. Egyrészt előfordulhat, hogy Torun előtt csak itthon tud versenyezni, másrészt készen kell állnia arra az esetre is, ha hívják valahova.

„Múlt hét szerdán, edzés után éppen otthon ültem, amikor kaptam egy SMS-t, hogy ha gyorsan el tudok végeztetni egy PCR-tesztet, ami aztán negatív lesz, pénteken rajthoz állhatnék Karlsruhéban – mondta Baji. – Nagyon szűkös volt az idő, hiszen másnap már utazni kellett volna, és amúgy sem volt a tervben, úgyhogy elengedtem. De idén fel kell készülni a hasonló helyzetekre, ezért minden pillanatban indulásra és versenyzésre készen kell állni. Én ezek után készen is fogok állni!”

FEDETT PÁLYÁS ATLÉTIKAI BUDAPEST-BAJNOKSÁG, BOK-CSARNOK
1. nap.
Férfiak. 60 m:  1. Boros Bence (Szolnoki MÁV-SE) 6.73. 400 m:  1. Máté Tamás (FTC) 47.78. 1500 m:  1. Páoai Márton (GEAC) 3:47.69.  60 m gát: 1. Baji Balázs (Bp. Honvéd SE) 7.75. Hármas:  1. Perkli Zoltán (FTC) 14.73. Rúd: 1. Böndör Márton (AC Bonyhád) 500
Nők. 60 m:  1. Kozák Luca (DSC-SI) 7.40. 400 m: 1. Molnár Janka (Budafoki MTE) 54.28.  1500 m: 1 Varga Gréta (SVSE) 4:16.32. 60 m gát: 1. Kerekes Gréta (DSC-SI) 8.24.  Hármas: 1. Áts Viktória (TSC-Geotech) 12.22. Rúd: 1. Klekner Hanga (DSC-SI) 410

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik