Atlétika: gyanús eredmények miatt megfigyelés alatt a kazah szövetség

Vágólapra másolva!
2023.02.08. 18:05
null
(Fotó: worldathletics.org)
A Nemzetközi Atlétikai Szövetség (WA) ellenőrzés alá vonta a kazah szövetséget, mert a sportág tisztaságát felügyelő szervezet (AIU) gyanús versenyeredményekre bukkant.

 

A speciális kontroll azt is jelenti, hogy az érintett tagállam területén rendezett viadalok eredményeit a WA nem ismeri el, nem hitelesíti. Ezek alapján például nem lehet az augusztusi, budapesti világbajnokságra vagy a jövő évi, párizsi olimpiára kvótát érő eredményeket teljesíteni Kazahsztánban. Kazah sportolók külföldi viadalokon ugyanakkor érhetnek el világbajnoki vagy ötkarikás szereplésre jogosító szinteket.

A WA a szerdai közleményében jelezte: döntése azt tükrözi, hogy az eredmények manipulációjának magas a kockázata a tagszövetség területén, és a nemzetközi szövetség együtt fog működni a kazah féllel, hogy javítsák, illetve megreformálják a versenyeljárásokat. A jelenlegi minősítést az illetékesek mindaddig fenntartják, amíg a kazahok nem tudják bizonyítani, hogy megfelelnek az elvárásoknak.

Kazahsztán mellett még Albánia, Örményország, Grúzia, Kirgizisztán, Moldova, Törökország és Üzbegisztán szerepel megfigyelési listán tavaly szeptember óta.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik