Tájfutó rövidtávú ob: junior világbajnokok győzelme

D. Á./MTID. Á./MTI
Vágólapra másolva!
2024.09.16. 17:41
Mag Viktória és Bujdosó Zoltán nyerte a tájfutók rövidtávú országos bajnokságát, váltóban a Tabáni Spartacus diadalmaskodott.



A magyar szövetség hétfői közleménye szerint a Szentesen és Szarvason megtartott viadalon több mint 1100-an álltak rajthoz.

Az egyéni versenyen a nőknél a várakozásnak megfelelően a sprint világbajnokságon hatodik váltó két tagja, Mag Viktória és Máramarosi Rita kiemelkedett a mezőnyből. Ők a tizenegyedik ellenőrző ponton még teljesen azonos idővel álltak, de aztán a veszprémiek háromszoros junior világbajnoka hibázott, Mag viszont nem, így megnyerte a versenyt. A salgótarjániak kétszeres junior vb-győztese így megvédte címét.

„Nagyon élveztem az egész versenyt, azt hiszem sikerült kihoznom magamból a maximumot. Nem számítottam arra, hogy a pálya ennyire technikás lesz, többször is meg kellett torpannom, hogy merre is menjek, de sikerült jó döntéseket hoznom” – értékelt Mag.

A férfiaknál új győztest avattak. A skóciai sprint vb-n induló magyar váltó két tagja, Jónás Ferenc és Bujdosó Zoltán volt a favorit. Utóbbi ellentmondást nem tűrően szerezte meg a győzelmet, már az első ellenőrzési ponton élre állt, és a célig fokozatosan növelte előnyét.

„Szakadt az eső, de mindenkinek egyformák voltak a körülmények. Sejtettem, hogy trükkös lesz a pálya. Pár éve egy másodpercen múlt a bajnoki címem, örülök, hogy végre sikerült nyernem” – mondta Bujdosó.

A klubok váltóversenyben is összemérték tudásukat. Két-két női és férfi versenyző alkotott egy csapatot, akikre 3,5 kilométeres pályák és 24-25 ellenőrzőpont várt. Ebben az első váltásnál még a salgótarjáni Mag vezetett, ám ezt követően a Tabáni Spartacus került fölénybe. Ez volt a tizedik váltó vegyes csapatokkal, és Szarvason a kilencedik sikerét aratta a korábban a legendás Monspart Saroltát is soraiban tudó fővárosi klub.

RÖVIDTÁVÚ OB
NŐK
1. Mag Viktória (Salgótarjáni Dornyay) 16:32 perc
2. Máramarosi Rita (Veszprémi Honvéd) 17:18
3. Mérő Dominika (Veszprémi Honvéd) 18:39
FÉRFIAK
1. Bujdosó Zoltán (Tabáni Spartacus) 15:53 p
2. Jónás Ferenc (Szegedi Vasutas) 16:42
3. Bakó Áron (Tabáni Spartacus) 16:49
VÁLTÓ
1. Tabáni Spartacus (Sárközy Zsófia, Bujdosó Zoltán, Bakó Áron, Koren Anikó) 1:01:44 óra
2. Veszprémi Honvéd (Mérő Dominika, Bálint Benedek, Bálint Ádám, Máramarosi Rita) 1:03:28
3. Salgótarjáni Dornyay (Mag Fruzsina, Maier Bendegúz, Gösswein Csaba, Mag Viktória) 1:04:58

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik